Ξεκινά η κατάθεση Νίκου Αναστασιάδη για Κράτος Μαφία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image
Θα καταθέτει επί μία εβδομάδα ενώπιον της Αρχής Κατά της Διαφθοράς.

Αύριο Δευτέρα, στις 9 το πρωί, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Αρχής Κατά της Διαφθοράς για να απαντήσει στις κατηγορίες περί διαφθοράς που του καταλογίζονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του Μακάριου Δρουσιώτη. Ο κ. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον δικηγόρο του, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

 Η κατάθεση του Νίκου Αναστασιάδη θα διαρκέσει από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, θα διακοπεί την Πέμπτη λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς και θα συνεχίσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το έργο της ανακριτικής ομάδας, με επικεφαλής τη νομικό εγνωσμένου κύρους και διεθνούς εμβέλειας Gabrielle Louise McIntyre, διευκολύνθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κυκλοφορία του βιβλίου του κ. Αναστασιάδη, «Ο Συκοφάντης», που αποτελεί απάντηση στο «Κράτος Μαφία». Το βιβλίο μεταφράστηκε στα αγγλικά και διαβιβάστηκε μαζί με την ελληνική έκδοσή του στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς για να το αναγνώσουν τα μέλη της ερευνητικής  ομάδας. Όπως εκτιμάται, η κατάθεση του Νίκου Αναστασιάδη θα περιοριστεί σε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης Αναστασιάδη αναμένεται ότι θα κληθεί εκ νέου σε κατάθεση ο Μακάριος Δρουσιώτης για να δώσει, αφενός, διευκρινίσεις στα όσα του καταλογίζει ο Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του βιβλίο και, αφετέρου, να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των εγγράφων που περιλαμβάνονται στον «Συκοφάντη» και αφορούν σημειώματα και μελέτες που φέρεται να ετοίμασε ο ίδιος για τον κ. Αναστασιάδη στο διάστημα που εργαζόταν στο Προεδρικό.

Το πόρισμα και οι ανακριτικές εξουσίες 

Το πόρισμα για το «Κράτος Μαφία» αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Αρχής Κατά της Διαφθοράς μέχρι τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Με βάση τα ισχύοντα, στην περίπτωση που η Αρχή Κατά της Διαφθοράς διαπιστώσει ότι από το πόρισμα προκύπτουν στοιχεία που παραπέμπουν σε ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, τότε, καθηκόντως το πόρισμα θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα με εισήγηση για διενέργεια ποινικής έρευνας. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν θα έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση καθώς διετέλεσαν υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη. Στη συνέχεια, διόρισε τους δυο ως επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Το πόρισμα θα μελετηθεί από το Ποινικό Τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας όπου προΐσταται εισαγγελέας. Αν η απόφαση του Ποινικού Τμήματος της Νομικής Υπηρεσίας είναι η διενέργεια ποινικής έρευνας, τότε, θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας. Με την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας, ο φάκελος της υπόθεσης θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στην ποινική δίωξη του κ. Αναστασιάδη. Σε περίπτωση άρνησης του Γενικού Εισαγγελέα να καταχωρίσει υπόθεση εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία προωθήθηκε από την Αστυνομία με εισήγηση για δίωξη, θα πρέπει να δώσει ειδική και πλήρη αιτιολογία ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Τέσσερις έρευνες  

Στα 10 χρόνια που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης ερευνήθηκε τέσσερις φορές από την Ελεγκτική Υπηρεσία: τρεις για διαφθορά και μια για βόλεμα ημετέρων.

Για τις δυο υποθέσεις που αφορούσαν, αφενός, την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης στην πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών και, αφετέρου, τη φερόμενη εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη και συγγενών του σε επένδυση ύψους €40 εκατ. στον τόπο καταγωγής του, το Πέρα Πεδί, που συνδεόταν και με «χρυσά» διαβατήρια, ο τότε Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατέληξε στις εκθέσεις του ότι δεν εντοπίστηκαν στοιχεία σε βάρος του Νίκου Αναστασιάδη.

Για την τρίτη υπόθεση, που αφορά την έκδοση συνολικά 42 «χρυσών» διαβατηρίων που συνδέονται με τον Σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας και με τα ταξίδια αναψυχής του κ. Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με τα ιδιωτικά τζετ του Σαουδάραβα, ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε τη διενέργεια ποινικής έρευνας και την ακύρωση όλων των «χρυσών» διαβατηρίων ως παράνομα. Στα πρόσωπα που έλαβαν «χρυσά» διαβατήρια και συνδέονται με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι δυο σύζυγοί του. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού διαπίστωσε ότι ουδείς τον λαμβάνει υπόψη, διαβίβασε τη συγκεκριμένη υπόθεση στην ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Η εν λόγω υπόθεση αναμένεται να διερευνηθεί, προσεχώς, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που δρομολογεί η Αρχή Κατά της Διαφθοράς για τα «χρυσά» διαβατήρια. Η έρευνα για τα «χρυσά» διαβατήρια θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το «Κράτος Μαφία».

Η τέταρτη υπόθεση, και πιο πρόσφατη, αφορά το καραμπινάτο βόλεμα των τεσσάρων συνεργάτιδων του κ. Αναστασιάδη στο Δημόσιο εκ των οποίων η μια είναι αδελφότεκνή του. Ο κ. Αναστασιάδης τις εργοδότησε με προσωπικά συμβόλαια στο Προεδρικό για όσο διαρκεί η θητεία του αλλά στο τέλος μετατράπηκαν σε εργαζόμενες αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Έτσι απλά! Η περίπτωση των τεσσάρων συνεργάτιδων του κ. Αναστασιάδη είναι μοναδική στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς εξασφαλίστηκαν μόνιμες θέσεις (αορίστου χρόνου) στο Δημόσιο κατόπιν πολιτικού διορισμού, χωρίς, μάλιστα, να παρακαθήσουν σε γραπτές εξετάσεις για να διεκδικήσουν τις θέσεις. Θέσεις οι οποίες -να σημειωθεί- δεν προκηρύχθηκαν, διότι απλά δεν υπήρχαν και δημιουργήθηκαν για να πληρωθούν από τις τέσσερις συνεργάτιδες του κ. Αναστασιάδη.

Πολιτική ηθική και ευθιξία

Ο Νίκος Αναστασιάδης ελέγχεται από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς για το ενδεχόμενο διάπραξης συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων που αφορούν διαφθορά. Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας, που άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου 2024, κατέθεσαν πέραν των 100 μαρτύρων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Χρίστος Στυλιανίδης, ο Ιωάννης Κασουλίδης, νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, πρώην υπουργοί και δημοσιογράφοι.

Με βάση τα στοιχεία και έγγραφα που κατέθεσε ο Μακάριος Δρουσιώτης καθώς και τα όσα ανέφεραν οι μάρτυρες που κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν συμβάντα και περιστατικά που καταγράφονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία», θα αποφασιστεί κατά πόσο διαπράχθηκαν αδικήματα διαφθοράς από τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτό είναι το ένα σκέλος της εξίσωσης στο οποίο και εστιάζει ο κ. Αναστασιάδης. Θέλει να καθαρίσει το όνομά του και να διασώσει την υστεροφημία του μέσα από ένα αθωωτικό πόρισμα της Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Υπάρχει και το δεύτερο σκέλος της εξίσωσης που αφορά αποφάσεις, πράξεις και ενέργειες του κ. Αναστασιάδη που δεν εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα, βρίσκονται, όμως, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πολιτική ηθική και ευθιξία. Γι’ αυτά τα ζητήματα ο Νίκος Αναστασιάδης έχει, ήδη, καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών που δεν φοράνε κομματικές παρωπίδες.

Η πολιτική ευθιξία και η πολιτική ηθική είναι κουλτούρα και νοοτροπία που, όπως αποδείχθηκε περίτρανα, δεν διαθέτει ο κ. Αναστασιάδης. Στα 10 χρόνια που κρατούσε τα ηνία αυτού του τόπου, προσπαθούσε πάντοτε να ισορροπήσει μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως το βόλεμα των στενών του συνεργάτιδων στο Δημόσιο και το δωρεάν οικογενειακό ταξίδι αναψυχής στις Σεϋχέλλες, τον Αύγουστο του 2018, με το ιδιωτικό αεροπλάνο του φίλου του, Σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdul-Rahman Khalid Salen bin Mahfouz. Ο τελευταίος, μαζί με τους συνεργάτες, τις συζύγους και τα παιδιά τους, έλαβαν συνολικά 42 «χρυσά» διαβατήρια. Υπάρχει παραδοχή του κ. Αναστασιάδη για τη χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου και από δεύτερο φίλο του, τον Ρώσο ολιγάρχη, πρώην γερουσιαστή-βουλευτή και πελάτη του δικηγορικού γραφείου Νίκου Χρ. Αναστασιάδη, Λεονίντ Λεμπέντεφ, το όνομα του οποίου φιγουράρει και στα «Pandora Papers».

Θέμα ηθικής δεοντολογίας εγείρεται για τον Νίκο Αναστασιάδη και από την παράλειψή του να αποκαλύψει τη σύγκρουση συμφερόντων που είχε με τα «χρυσά» διαβατήρια και συγκεκριμένα από το γεγονός ότι ο ίδιος, ως επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, ενέκρινε την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων που κατατέθηκαν από το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του και που ανήκει κατά 50% στις δυο θυγατέρες του. Στο πόρισμά της για τα «χρυσά» διαβατήρια και συγκεκριμένα στη σελίδα 286 η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει επί λέξει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου όπου το Υπουργικό  Συμβούλιο ενέκρινε και αιτήσεις που  προωθούσε το δικηγορικό  γραφείο (στο οποίο συγγενείς του 1ου βαθμού κατείχαν το 50%) ή  άλλα πρόσωπα, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με αυτόν, και συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσω της παροχής άλλων  υπηρεσιών. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δεν έχει δικαίωμα ψήφου, κατά την άποψή μας, δεν  απαλλάσσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την υποχρέωση και αυτός να ενεργεί με απόλυτη αμεροληψία  και να φαίνεται ότι ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Οι πολιτικοί που αδιαφόρησαν για τον κανόνα που θέλει τη «γυναίκα του Καίσαρα να είναι και να φαίνεται τίμια» πλήρωσαν ακριβά το τίμημα.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play