Κι όμως η ιστορία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας βρίθει από αντί-Παπες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Οι αντίπαπες ήταν θρησκευτικοί ηγέτες που διεκδίκησαν το αξίωμα του Πάπα σε περιόδους κρίσης ή διχασμού

Η ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρίθει από ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους. Ωστόσο, πίσω από την αίγλη του παπικού θρόνου, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου δραματική πλευρά, που αφορά τους λεγόμενους «αντιπάπες». Πρόειται ουσιαστικά για κληρικούς οι οποίοι αμφισβήτησαν την παπική εξουσία και = επηρέασαν την ιστορία της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι αντίπαπες ήταν θρησκευτικοί ηγέτες που διεκδίκησαν το αξίωμα του Πάπα σε περιόδους κρίσης ή διχασμού. Συχνά εκλέγονταν από αντιμαχόμενες μερίδες καρδιναλίων ή υποστηρίζονταν από ισχυρούς ηγεμόνες που επιδίωκαν να ελέγξουν την Εκκλησία. Η έννοια του αντίπαπα δεν ήταν απλώς μια διαφωνία για τον θρόνο, αλλά μια σφοδρή σύγκρουση για την ίδια την ψυχή της Εκκλησίας.

Το Μεγάλο Σχίσμα της Δύσης

Μια από τις πιο γνωστές περιόδους αντιπαπισμού ήταν το Μεγάλο Σχίσμα της Δύσης (1378-1417). Όταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΑ' επανέφερε την έδρα του Παπισμού από την Αβινιόν στη Ρώμη, δημιούργησε ένα κενό εξουσίας που οδήγησε σε σύγκρουση. Μετά τον θάνατό του, οι καρδινάλιοι εξέλεξαν τον Ουρβανό ΣΤ'. Όμως, η αυταρχική του συμπεριφορά οδήγησε μια μερίδα καρδιναλίων να εκλέξει τον Κλήμη Ζ' στην Αβινιόν. Έτσι, η Ευρώπη βρέθηκε με δύο Πάπες.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο χαοτική όταν το 1409, μια τρίτη μερίδα καρδιναλίων συγκάλεσε τη Σύνοδο της Πίζας και εξέλεξε τον Αλέξανδρο Ε'. Τώρα, υπήρχαν τρεις διεκδικητές του παπικού θρόνου, γεγονός που αποδυνάμωσε την αξιοπιστία της Εκκλησίας.

Από την Αβινιόν στη Ρώμη

Ο Κλήμης Ζ', ο πρώτος από τους αντίπαπες της Αβινιόν, είχε την υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών βασιλείων. Ο διάδοχός του, Βενέδικτος XIII, συνέχισε να διεκδικεί τον θρόνο ακόμη και μετά τη Σύνοδο της Κωνσταντίας, επιμένοντας ότι ήταν ο νόμιμος Πάπας.

Στην Πίζα, ο Ιωάννης XXIII υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς αντίπαπες. Γνωστός για την αυταρχικότητα του, ο Ιωάννης καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε. Η περίπτωση του αποτέλεσε ένα ορόσημο που οδήγησε στην αποκατάσταση της παπικής εξουσίας με την εκλογή του Μαρτίνου Ε'.

Κληρονομιά και Επιπτώσεις

Το φαινόμενο των αντίπαπων υπήρξε αποτέλεσμα της πολιτικής και θρησκευτικής αστάθειας της εποχής. Οι αντίπαπες όχι μόνο διέσπασαν την Εκκλησία αλλά έσπειραν και τον σπόρο της αμφισβήτησης για τη θεϊκή νομιμοποίηση του Πάπα.

Σήμερα, οι αντίπαπες παραμένουν ένα σκοτεινό αλλά εξαιρετικά διδακτικό κεφάλαιο στην ιστορία του Παπισμού, υπενθυμίζοντας την ευθραυστότητα της εξουσίας ακόμη και στους πιο ισχυρούς θρησκευτικούς ηγέτες.

 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.