Γράφει: Δρ Βασίλης Μαύρου
Με ανησυχία παρακολουθούμε, ως πρόσφυγες από την Αμμόχωστο, την οδό της αποτυχίας που φαίνεται να ακολουθεί η προσπάθεια επιστροφής στον διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του εγκάθετού της στα κατεχόμενα.
Οι δύο συναντήσεις με τον Ερσίν Τατάρ δεν κατέληξαν ούτε σε ένα ελάχιστο βήμα προς τα εμπρός, σε σχέση με τα πολυδιαφημιζόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πέραν της σύστασης της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία και την έναρξη της συζήτησης, σε άλλη αρμόδια Τεχνική Επιτροπή, για την αποκατάσταση κοιμητηρίων.
Ως Αμμοχωστιανοί εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, γιατί, για άλλη μία φορά, παραγνωρίζεται αυτό που θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της συζήτησης νέων ΜΟΕ: η επιστροφή ολόκληρης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να προταχθεί, στο πλαίσιο της συζήτησης νέων ΜΟΕ και ως πρώτο βήμα, θα έπρεπε να ήταν η εφαρμογή του Ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η επιστροφή, έστω και του 18% της πόλης, στους νόμιμους κατοίκους της.
Για εμάς τους Αμμοχωστιανούς, το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και τα υπόλοιπα ΜΟΕ που βρίσκονται στην ατζέντα δεν συμβάλλουν παρά στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Τέτοια μέτρα απλώς θα ενισχύσουν περαιτέρω τον τουρισμό και την οικονομία των κατεχομένων. Επιπλέον, θεωρούμε πως τέτοιες ενέργειες εξυπηρετούν τα γνωστά προκλητικά μακροπρόθεσμα σχέδια της τουρκικής πλευράς, απομακρύνοντας την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Ως Επιτροπή του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου κρούουμε, την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για παγίδευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον σαφή στόχο της τουρκικής πλευράς για μια λύση συνομοσπονδίας, που θα εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, διευκολύνοντας την πλήρη κατάληψη του νησιού στο μέλλον.
Εν αναμονή της καθόδου της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, αλλά και του σχεδιασμού από τον Αντόνιο Γκουτέρες για σύγκληση νέας άτυπης πενταμερούς τον προσεχή Ιούλιο, καλούμε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να αρθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων και να οχυρώσει την Κύπρο και τον λαό της απέναντι στα άνομα σχέδια της Τουρκίας.
Η πολιτική ηγεσία οφείλει να χαράξει στρατηγική διεκδίκησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Να ενδυναμώσει τη φωνή του λαού υπέρ της επιστροφής στην Αμμόχωστο και τα άλλα κατεχόμενα εδάφη μας.
Πρωτίστως δε οφείλει να τερματίσει τον δισταγμό και να εγείρει δυναμικά θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνεχιζόμενη κατοχή του 36% της Κύπρου.
Η προκλητική εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα στον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, αλλά και τα όσα διαρρέουν από νυν και πρώην συμβούλους του Προέδρου της Τουρκίας για σχέδια νέας εισβολής (ως δικαιολογία για να συνετιστούν οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι αντιδρούν στην επιβολή της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία των κατεχομένων) δεν αφήνουν άλλα περιθώρια αδράνειας.
Την ίδια δυναμική διεκδίκηση επιβάλλουν, άλλωστε, και οι ευρύτερες διεθνείς συγκυρίες.
*Πρόεδρος Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου