Η κάλυψη των αναγκών νερού για τις ξενοδοχειακές μονάδες εν μέσω υδατικής κρίσης και συγκεκριμένα η αξιοποίηση της λύσης των κινητών μονάδων αφαλάτωσης ήταν ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη στη Λευκωσία. Σε συζήτηση για το θέμα, όπου εκφράστηκε από κοινού προβληματισμός για την έλλειψη υδάτινων πόρων, μέλη του Συνδέσμου έριξαν στο τραπέζι ορισμένες ιδέες, ώστε να είναι εφικτή και βιώσιμη η κυβερνητική πρόταση για εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης στα ξενοδοχεία κατόπιν χορηγίας και παραχώρησης αδειών σε συνοπτικές διαδικασίες.
Η πρόταση, η οποία αγκαλιάστηκε, ώστε το προσεχές διάστημα να εξεταστεί σε βάθος για να συγκεκριμενοποιηθεί, είναι η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε καθεστώς συνεργασίας, ενδεικτικά για 10 γειτονικά ξενοδοχεία, όπως ανέφεραν στον «Π» πηγές από τον ΠΑΣΥΞΕ. Την ίδια ώρα διευκρίνισαν ότι προσανατολίζονται σε μονάδες μεγαλύτερης δυναμικότητας από εκείνες (τύπου κοντέινερ για 1.500 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως) που έχει προτείνει για επιχορήγηση μέχρι και 550.000 ευρώ το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα θα ετοιμάσουν πρόταση, για να την καταθέσουν και να τη συζητήσουν με το Υπουργείο και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για μονάδες ικανότητας παραγωγής περίπου 25.000 κ.μ. νερού ημερησίως. Ως ενδεικτικές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν μεγάλο αριθμό γειτονικών ξενοδοχείων, αναφέρθηκαν η Κάτω Πάφος, το κέντρο του Πρωταρά, η Αγία Νάπα, η παραλιακή Λεμεσός και η Λάρνακα.
Πριν συγκεκριμενοποιηθεί και κατατεθεί η πρόταση στο Υπουργείο, ο ΠΑΣΥΞΕ σκοπεύει να κάνει έρευνα για το ενδιαφέρον των ξενοδόχων. Όπως πληροφορείται, ήδη ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στο στάδιο των προσφορών, με σκοπό να ξεκινήσουν διαδικασίες εγκατάστασης τον προσεχή Νοέμβριο, με τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου. «Αυτή η πρόταση μπορεί να μη λύσει το υδατικό πρόβλημα για όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά θα μπορούσε να βοηθηθεί σημαντικά όλο το νησί, εάν ενδεικτικά για την εξυπηρέτηση 20 ξενοδοχείων αφαιρούνταν από το κεντρικό σύστημα διανομής νερού 50.000 κ.μ. νερού ημερησίως και την περίοδο που είναι κλειστά αυτά τα ξενοδοχεία και δεν το χρησιμοποιούν, το διοχετεύουν στο κεντρικό σύστημα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Προαπαιτούμενα
Προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν στο πιο πάνω βήμα, οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι θα πρέπει να διασκεδαστούν ορισμένες ανησυχίες τους από το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.
Πρώτον, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μονάδες αφαλάτωσης που θα εγκαταστήσουν, για τις οποίες θα δαπανηθούν σημαντικά ποσά (περίπου 4 – 5 εκατομμύρια ευρώ για την κάθε μία), θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ανεξαρτήτως εάν το κράτος λύσει το υδατικό πρόβλημα με τις μονάδες αφαλάτωσης που σχεδιάζει να εγκαταστήσει μετά το προσεχές φθινόπωρο ή με άλλους τρόπους.
Δεύτερον, δεδομένου ότι οι μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης είναι πολύ ενεργοβόρες και προκειμένου να μην καταλήξουν σε αχρηστία απαιτείται η ολόχρονη λειτουργία τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα θα χρειαστούν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, για να εξασφαλίζεται και τις νυκτερινές ώρες σταθερή ροή ρεύματος σε αυτές. Ειδάλλως, θα είναι οικονομικά ασύμφορη η λειτουργία τους.
Η χρονική στιγμή
Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του «Π» για το θέμα, για το φετινό καλοκαίρι οι ξενοδόχοι έκριναν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τοποθετήσουν και να θέσουν σε λειτουργία μικρές μονάδες αφαλάτωσης, αξιοποιώντας την κρατική χορηγία. Οι λόγοι, όπως αναφέρθηκε από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ, αφορούν την ενόχληση που θα προκαλούσαν οι εργασίες εγκατάστασης στους επισκέπτες και άλλους παράγοντες, οι οποίοι, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα απαιτούσαν τουλάχιστον έξι μήνες για την εγκατάσταση, κατά συνέπεια όχι πριν την καλοκαιρινή σεζόν. Οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών, η εξεύρεση των μονάδων και η εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων οδηγούσαν εξαρχής στο συμπέρασμα ότι θα ήταν αδύνατο να εγκατασταθούν φέτος μέσω της αξιοποίησης του υπουργικού μέτρου, τόνισαν.