Αιφνιδίασε η ανακοίνωση για αλλαγή των πλάνων σε σχέση με την τοποθέτηση των 13 κινητών μονάδων αφαλάτωσης που παραχωρούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μέχρι την Τρίτη στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι θα τοποθετούνταν στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, που προβλέπεται ότι τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο την επόμενη μέρα γνωστοποιήθηκε ότι θα εγκατασταθούν όλες μαζί στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μονής, δημιουργώντας την ίδια ώρα αντιδράσεις και ανησυχία για την περίπτωση της Πάφου, όπου η στήριξη από τα Εμιράτα παρουσιάστηκε αρχικά ως «μάννα εξ ουρανού».
Διαβάστε επίσης:
- Δυσκολεύονται τα ξενοδοχεία για μονάδες αφαλάτωσης – Καμία αίτηση μέχρι στιγμής στο Υπουργείο
- Ακολουθούν ακόμη δύο εκθέσεις για το Υδατικό από την Ελεγκτική
Οι παράγοντες που έλαβε υπόψη το ΤΑΥ
«Συνυπολογίστηκαν διάφορα κριτήρια για την απόφαση αυτή των ειδικών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ώστε οι 13 κινητές μονάδες να συνδεθούν πιο εύκολα και το συντομότερο δυνατό, με στόχο να δώσουν νερό εντός Ιουνίου», δήλωσε στον «Π» ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου. Εξήγησε ότι στην περιοχή αυτή μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα και γρήγορα τα έργα σύνδεσης των 13 μονάδων με το σύστημα ύδρευσης, διότι εκεί υπήρχε στο παρελθόν μονάδα αφαλάτωσης. Τόνισε ότι εκεί είναι πιο εύκολη και η σύνδεση με το δίκτυο της ΑΗΚ. «Αν τις τοποθετήσουμε όλες μαζί στη Μονή θα έχουμε πιο γρήγορα νερό, αν τις βάλουμε αλλού θα υπάρξει καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν τις τοποθετήσουμε όλες μαζί στη Μονή θα έχουμε πιο γρήγορα νερό, αν τις βάλουμε αλλού θα υπάρξει καθυστέρηση», είπε στον «Π» ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου.
Μένουν οι γεωτρήσεις για την Πάφο
Σε ό,τι αφορά την Πάφο, είπε ότι το αργότερο εντός Αυγούστου αναμένεται να επαναλειτουργήσει η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί γεωτρήσεις και δημιουργήθηκαν νέες, ενισχύοντας το δίκτυό της. Σε περίπτωση, είπε, που κριθεί ότι πρέπει να γίνουν περικοπές, θα είναι μικρές και δεν θα είναι αισθητές στους τελικούς καταναλωτές.
Κληθείς να σχολιάσει γιατί μέχρι πριν μερικές μέρες το Υπουργείο σε δημόσιες τοποθετήσεις του ενέτασσε και την Πάφο στα πλάνα για τις 13 μονάδες, είπε ότι οι ειδικοί του ΤΑΥ, οι οποίοι διαβουλεύθηκαν με τους εμπειρογνώμονες από τα ΗΑΕ την περασμένη εβδομάδα που ήταν στην Κύπρο, τούς υπέδειξαν την περιοχή της Μονής. «Εμείς δεν έχουμε λόγο, είτε η κα υπουργός είτε εγώ, για να πούμε ότι θα πάνε στην Πάφο», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, οι εμπειρογνώμονες από τα ΗΑΕ ενέκριναν τη απόφαση του ΤΑΥ να τοποθετηθούν όλες οι μονάδες στη Μονή. Υπενθύμισε ότι οι μονάδες είναι εν πλω και θα φτάσουν στην Κύπρο στα τέλη Μαΐου, ώστε να δώσουν νερό τον Ιούνιο.
Αντιδράσεις
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων πλάνων, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις για τον επηρεασμό της Πάφου, η οποία είναι τουριστική επαρχία. Εγείρεται το ερώτημα εάν το καλοκαίρι θα ανταπεξέλθει υδατικά, δεδομένου ότι από τον Μάρτιο και πριν την ανακοίνωση της αρωγής από τα ΗΑΕ, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν απέκλειε το σενάριο των περικοπών.
«Αυτές οι ενέργειες προκαλούν»
«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αφήνουν ουσιαστικά ξεκρέμαστη την Πάφο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα», δήλωσε στον «Π», ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Γιαννάκης Γαβριήλ. Σημείωσε ότι στην πράξη αυτές οι ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας προκαλούν. «Πώς γίνεται τη μία ημέρα να λέει η υπουργός ότι ένα μέρος από αυτές τις μονάδες θα πάει στην Πάφο, για τις ανάγκες ύδρευσης μέχρι να επαναλειτουργήσει η κατεστραμμένη μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, και την επόμενη μέρα το πρωί να εξαγγέλλει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας ότι θα πάνε όλες στη Λεμεσό, γιατί έχει περισσότερες ανάγκες; Αυτό μέχρι σήμερα δεν το γνώριζαν;» διερωτήθηκε ο κ. Γαβριήλ.
Την ίδια ώρα εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν οι γεωτρήσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της επαρχίας το καλοκαίρι, παραπέμποντας στις πρώτες ενδείξεις έλλειψης νερού, όταν το Σάβατο στην Πέγεια πολλά υποστατικά, που βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία του διαμερίσματος, δεν είχαν για πολλές ώρες νερό. «Η Πέγεια άρχισε να διψά, καθώς οι ποσότητες νερού που φθάνουν στην περιοχή δεν επαρκούν για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών», ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις την Τετάρτη ο δήμαρχος Ακάμα, Μαρίνος Λάμπρου. Αυτό, όπως είπε ο κ. Λάμπρου, οφείλεται στην έλλειψη ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού.
«Είναι κοροϊδία, είναι ασέβεια προς τη Βουλή»
Για κοροϊδία και ασέβεια απέναντι στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ένανε λόγο το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Πάφου, Χαράλαμπος Πάζαρος. Μιλώντας στον «Π» είπε ότι την περασμένη Τρίτη ενώπιον των μελών της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχει, η υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι αριθμός των μονάδων θα εγκατασταθούν και στην Πάφο που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. «Δεν τιμά το υπουργείο, την επόμενη μέρα της διαβεβαίωσης, να δηλώνει ότι οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης θα τοποθετηθούν όλες σε περιοχή της Μονής στη Λεμεσό. Ήδη εκτελούνται έργα υποδομής για την εγκατάσταση και λειτουργία τους, συνεπώς συμπεραίνεται ότι ψευδόταν, όταν δήλωνε ότι θα τοποθετηθούν και στην Πάφο. Το λέω κατά λέξη. Είναι κοροϊδία, είναι ασέβεια προς την Επιτροπή της Βουλής και πάνω απ’ όλα για τον κόσμο της Πάφου. Λυπάμαι, αλλά η υπουργός και η ομάδα της, συνειδητά δεν μας είπαν την αλήθεια», πρόσθεσε.
Εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του Υπουργείου, υπενθύμισε ότι οι μονάδες από τα ΗΑΕ θα καλύψουν 15.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, όσα κάλυπτε και η μονάδα αφαλάτωσης που καταστράφηκε στα Κούκλια. «Δεν γίνεται να έρχονται οι αφαλατώσεις και να μην καλύπτονται οι ανάγκες της Πάφου, για την οποία και οι ίδιοι οι αρμόδιοι του Υπουργείου δήλωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα μετά την καταστροφή της μονάδας των Κουκλιών και του φράγματος του Μαυροκόλυμπου, και να τοποθετούνται σε άλλη επαρχία, στην Μονή ή οπουδήποτε αλλού», είπε. Παράλληλα κάλεσε το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του αν η Πάφος «διψάσει».