Η επόμενη ημέρα της κρίσιμης απόφασης της Ιεράς Συνόδου να κηρύξει έκπτωτο τον Τυχικό από τον θρόνο της Πάφου βρίσκει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο να τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, προσπαθώντας να επιφέρει την τάξη και την ενότητα στην Εκκλησία της Κύπρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε χθες το πρώτο βήμα, καλώντας τον Τυχικό να πάει κοντά του στην Αρχιεπισκοπή και να αναλάβει τα καθήκοντα που θα του αναθέσει η Ιερά Συνόδος. Ξεκαθάρισε δε ότι ο Τυχικός δεν ασκεί πλέον διοίκηση στην Πάφο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκόπτεται από το έργο της Εκκλησίας. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα ο επίσκοπος Τυχικός να προβεί γραπτώς σε ομολογία πίστεως (λίβελλο) και να αποκηρύξει τους αποτειχισμένους, όπως του ζήτησε η Ιερά Σύνοδος την Πέμπτη.
Η επόμενη τακτική Ιερά Σύνοδος είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στα μέσα Ιουνίου και εκεί θα διαφανεί ποιος θα είναι ο μελλοντικός ρόλος του Τυχικού και πώς θα αξιοποιηθεί από την Εκκλησία της Κύπρου. Εάν, φυσικά, ο Τυχικός αποκηρύξει τους αποτειχισμένους. Εάν το πράξει αυτό, τότε θα μπορέσει η Ιερά Σύνοδος να του αναθέσει νέα καθήκοντα και έναν νέο τίτλο, ώστε να μην υπογράφει ως τέως μητροπολίτης Πάφου, όπως ανέφερε χθες ο Αρχιεπίσκοπος.
Άγιο Όρος
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τυχικός εξέφρασε την επιθυμία να μεταβεί στο Άγιο Όρος. Ωστόσο, εκκλησιαστική πηγή δήλωσε στον «Π» ότι ο Τυχικός ως επίσκοπος δεν μπορεί να πάει αυτοβούλως σε κάποια μονή του Αγίου Όρους, ενώ χρειάζεται την άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του οικείου μητροπολίτη. Θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρξει πρώτα καθαίρεση από τη θέση του επισκόπου και ακολούθως ως άτομο να μεταβεί στο Άγιο Όρος, προϋπόθεση η οποία απομακρύνει το σενάριο αυτό. Συνεπώς, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσει η Ιερά Σύνοδος και μόνο αν του παραχωρήσει άδεια μπορεί να μεταβεί στο Άγιο Όρος.
Πολλές ευκαιρίες
Σε δηλώσεις χθες στα ΜΜΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου δεν αφορά καθαίρεση του Τυχικού από την Εκκλησία, αλλά πρόκειται για μια ενέργεια που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ενότητας και της πνευματικής συνοχής. Κληθείς να σχολιάσει την πρώτη τοποθέτηση του Τυχικού μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε δεύτερη ευκαιρία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι οι ευκαιρίας ήταν πολλές, δίνοντας ως παράδειγμα τις δύο τελευταίες τακτικές συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου τον περασμένο Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο. «Τέθηκαν», πρόσθεσε, «τα ίδια προβλήματα ενώπιόν του, του δώσαμε εξηγήσεις και ζητήσαμε από τον ίδιο να ακολουθήσει τη σωστή γραμμή και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και ενώ υποσχέθηκε, ήρθε ξανά στα ίδια πράγματα».
Αποτειχισμένοι
Ακολούθως ο Μακαριότατος αναφέρθηκε σε επιστολές που έλαβε η Αρχιεπισκοπή για τη συμπεριφορά της Μητρόπολης Πάφου σε κάποια θέματα. Ανέφερε ως πρώτο θέμα και σπουδαιότερο τον αποτειχισμό, λέγοντας ότι ο Τυχικός προσπάθησε μέσω ετεροχρονισμένης επιστολής που έστειλε στην Αρχιεπισκοπή να καλύψει τον ιερέα που χειροτόνησε και ακολούθως έστειλε στους αποτειχισμένους που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. «Είναι γι’ αυτό», είπε, «που η Ιερά Σύνοδος έκρινε ανεπαρκείς τις απαντήσεις του και έλαβε αυτή την απόφαση».
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος μίλησε για τους αποτειχισμένους, λέγοντας ότι «αυτοί οι ζηλωτές δεν αναγνωρίζουν κανέναν επίσκοπο και καμία τοπική Αρχή, γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους άμωμους» και όλους τους άλλους οικουμενιστές και αιρετικούς. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είχαν ιερέα, εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, λέγοντας ότι έστειλαν κάποιον εδώ και τον χειροτόνησε ο Τυχικός. Αυτό, όπως είπε, είναι κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με την Εκκλησία της Ελλάδας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. «Για αυτό», συμπλήρωσε, «είπαμε ότι έπρεπε αυτόν να τον αποκηρύξει και να τον ανακαλέσει σε τάξη, να τον φέρει πίσω αφού είναι ιερέας της Μητρόπολης Πάφου, κι όμως δεν το έκανε».
Μικτοί γάμοι
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναφέρθηκε και στο θέμα των μικτών γάμων, ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δέχονται το βάπτισμα των ετεροδόξων στο όνομα της Αγία Τριάδος και έτσι τελούν μικτούς γάμους. Ένας ορθόδοξος, εξήγησε, μπορεί να παντρευτεί κάποιον καθολικό που βαπτίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Ωστόσο, ο Τυχικός επέμενε να τους βαπτίζει ξανά. Τέθηκε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, η οποία έλαβε απόφαση που είναι δεσμευτική για όλους. Εντούτοις, πριν λίγες ημέρες αντιμετώπισαν πρόβλημα άνθρωποι που ήταν ετερόδοξοι και ζήτησαν και έγιναν ορθόδοξοι στις ΗΠΑ από Ορθόδοξη Εκκλησία. Έλαβαν, όπως είπε, το ορθόδοξο χρίσμα και δεν το δέχθηκαν στη Μητρόπολη Πάφου, αναγκάζοντας την Εκκλησία στις ΗΠΑ να ρωτήσει την Εκκλησία της Κύπρου αν έχει κοινωνία μαζί της και κατά πόσον τους θεωρεί αιρετικούς. «Όλα αυτά», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «τα οποία μας εκθέτουν, έπρεπε να πάρουν ένα τέλος».
Μόρφου
Από την ώρα που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος να κηρύξει έκπτωτο τον Τυχικό τίθεται συνεχώς το ερώτημα γιατί δεν λήφθηκε αντίστοιχη απόφαση και για τον μητροπολίτη Μόρφου, ο οποίος προκαλεί κατά καιρούς το κοινό αίσθημα με διάφορες ακραίες δηλώσεις.
Πηγή εντός της Εκκλησίας ανέφερε στον «Π» ότι ο Μόρφου είναι διαφορετική περίπτωση και πως εκφράζει μεν προσωπικές απόψεις εκτός του πνεύματος της Εκκλησίας, αλλά δεν ξεφεύγει της επίσημης γραμμής σε πρακτικό επίπεδο. Μάλιστα, εκτιμήθηκε το γεγονός ότι οι αποτειχισμένοι αποτάθηκαν πρώτα στον μητροπολίτη Μόρφου για να χειροτονήσει ιερέα και εκείνος του απέπεμψε.
Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος χθες ξεκαθάρισε ότι γίνονται παρατηρήσεις και προς τον μητροπολίτη Μόρφου όταν προβαίνει σε ακραίες δηλώσεις, όπως το σχόλιο για τον Πάπα. Πρόσθεσε δε ότι αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί σε μια άλλη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λέγοντας ότι πρέπει να τεθούν κάποια όρια σε αυτά που μπορεί να πει κάποιος επίσκοπος ως προσωπική άποψη ώστε να μην εκθέτει την Εκκλησία της Κύπρου.