Ολόκληρη επιχείρηση φαίνεται ότι στήθηκε για να μεταφερθεί από τις Κεντρικές Φυλακές ο τεράστιος όγκος απόρρητων και εμπιστευτικών εγγραφών με προορισμό την οικία αρχιδεσμοφύλακα.
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στο οποίο οδηγήθηκαν χθες οι πέντε ύποπτοι, τέσσερις δεσμοφύλακες (ένας άντρας και τρεις γυναίκες) και μια δόκιμη αστυνομικός, αναφέρθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των εγγράφων που εντοπίστηκαν στην έρευνα που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην οικία του αρχιδεσμοφύλακα ήταν κοντά στις 300.000. Εναντίον των πέντε υπόπτων εκδόθηκαν διατάγματα προσωποκράτησης 7 ημερών ενώ, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, αναλόγως της πορείας διερεύνησης της υπόθεσης δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες συλλήψεις.
Η υπόθεση που διερευνάται από τις 10 Απριλίου φαίνεται ότι προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι έρευνες επεκτείνονται και προς άλλες κατευθύνσεις, χωρίς να αποκλείονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες συλλήψεις.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, κατά την έρευνα που έγινε, πέραν από τα έγγραφα εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ψηφιακοί δίσκοι που φέρουν χειροποίητες επιγραφές, σημειώσεις με ημερομηνίες, δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή και usb, αναμνηστικά δώρα και πλακέτες με την επιγραφή του Τμήματος Φυλακών, θρησκευτικές εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, μπάλες ποδοσφαίρου και αναλώσιμα, όπως καθαριστικά σπρέι και μάσκες προσώπου.
Όπως ανέφερε στον όρκο του ο ανακριτής της Αστυνομίας, σε έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα αποτελούνται από χιλιάδες σελίδες και μεταξύ τους περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά, τοπογραφικά και χωροταξικά σχέδια των Κεντρικών Φυλακών, αντίγραφα φακέλων καταδίκων, έγγραφα για πειθαρχικές έρευνες του Τμήματος Κεντρικών Φυλακών, εσωτερικές επιστολές, εκθέσεις, σημειώματα, πίνακες – κατάλογοι για υπηρεσιακά ζητήματα, αρκετά από τα οποία φέρουν την ένδειξη ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ. Εντοπίστηκαν επίσης αντίγραφα αστυνομικών εγγράφων που αφορούν σε υπηρεσιακά θέματα της Αστυνομίας με το Τμήμα Φυλακών και αλληλογραφίες που ανταλλάγηκαν μεταξύ των Κεντρικών Φυλακών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, αρκετά από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως ΑΠΟΡΡΗΤΑ και ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ. Ανάμεσα στα τεκμήρια υπάρχουν ψηφιακοί δίσκοι που περιέχουν πλάνα που καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας εντός των Φυλακών.
Η Αστυνομία εκτιμά ότι η μετακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των εγγράφων και των υπόλοιπων αντικειμένων έγινε από τα γραφεία της διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών μέσω της σκάλας που βρίσκεται μπροστά από τα γραφεία.
Μαρτυρίες που επικαλείται η Αστυνομία κάνουν λόγο ότι η μετακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των εγγράφων έγινε κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022, διάστημα κατά το οποίο οι 4 ύποπτες εργάζονταν στα γραφεία της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών.
Με υπηρεσιακό όχημα
Τα έγγραφα και τα υπόλοιπα αντικείμενα τοποθετούνταν σε τρόλεϊ το οποίο μεταφερόταν από τον χώρο κάτω από τα γραφεία της διεύθυνσης και ακολούθως έβγαινε από μια πόρτα πριν από το Φρουραρχείο, την οποία αποκαλούσαν «πόρτα της διεύθυνσης». Δηλαδή, δεν περνούσαν από το Φρουραρχείο που είναι η συνηθισμένη είσοδος – έξοδος του προσωπικού. Υπάρχει μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο αρχιδεσμοφύλακας φόρτωσε κιβώτια με έγγραφα και τα υπόλοιπα αντικείμενα σε υπηρεσιακό όχημα των Φυλακών. Κατά την ίδια μαρτυρία, δύο από τις ύποπτες έδιναν οδηγίες για τη φόρτωση των εγγράφων. Ο συλληφθείς δεσμοφύλακας φέρεται να συμμετείχε στη μετακίνηση. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο αρχιδεσμοφύλακας και οι 4 ύποπτες μετέφεραν ρούχινες τσάντες εκτός των Φυλακών προς τον χώρο στάθμευσης και στη συνέχεια επέστρεφαν χωρίς τις τσάντες.
Η μετακίνηση
Οι ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αρχηγείου συνεχίζει τη διερεύνηση της πολύ σοβαρής υπόθεσης, έχοντας πλέον πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη διακίνηση των εγγράφων. Οι έρευνες επικεντρώνονται στη διακρίβωση του χρόνου που έγινε η μεταφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι που αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, είναι κατά πόσον η μεταφορά των εγγράφων που έγινε την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 σχετίζεται με γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Δηλαδή, κατά πόσο προκύπτει ή όχι διασύνδεση με το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε τότε και οδήγησε στη μετακίνηση τής τότε διευθύντριας των Φυλακών Άννας Αριστοτέλους (σ.σ. κατέχει ακόμη τη θέση και είναι αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στο Υπουργείο Άμυνας) και της ανώτερης λειτουργού Αθηνάς Δημητρίου, κατόπιν δικού τους αιτήματος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Αθηνά Δημητρίου παρευρέθηκε χθες στο δικαστήριο και παρακολούθησε τη διαδικασία.