Η τουρκική εισβολή βρήκε την κυπριακή οικονομία σε μια περίοδο έντονης αναπτυξιακής δυναμικής. Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας μέχρι και το 1973 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 7,4% ετησίως, από τους υψηλότερους παγκοσμίως. Το 1974 η οικονομία βίωσε ένα σοκ, χάνοντας πόρους, υποδομές και εργατικό δυναμικό (Τουρκοκύπριους που μετακινήθηκαν στον κατεχόμενο βορρά και ελληνοκύπριους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό).
Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η λαβωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας πέτυχε μια σημαντική νίκη καταφέρνοντας όχι απλά να αναρρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και να βάλει τις βάσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο οικονομολόγος Γιώργος Συρίχας συζητά με τον Γιάννη Σειτανίδη για το πως φτάσαμε σε αυτό που χαρακτηρίστηκε από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ως «οικονομικό θαύμα».
Παρακολουθήστε εδώ το δεύτερο επεισόδιο των επετειακών ΠΟΛcasts, με την ιστορία του ξενοδοχείου Amathus κατά τη δεύτερη εισβολή, που μετατράπηκε σε Προεδρικό και το θησαυροφυλάκιο της Δημοκρατίας διασώζεται με τη βοήθεια Βρετανών.
Παρακολουθήστε εδώ το πρώτο επεισόδιο των επετειακών ΠΟΛcasts, στο οποίο καταγράφονται Ψυχογραφήματα και βιογραφικά σημειώματα όπως αυτά περιλαμβάνονταν στα απόρρητα σημειώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τα αμερικανικά διπλωματικά γραφεία, με τη συνδρομή αναλυτών της CIA.