Ψυχογραφήματα και βιογραφικά σημειώματα περιλαμβάνονταν στα απόρρητα σημειώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τα αμερικανικά διπλωματικά γραφεία, με τη συνδρομή αναλυτών της CIA, είχαν ήδη συντάξει τους δικούς τους φακέλους.
Τις απόρρητες αξιολογήσεις για τους ανθρώπους που θα καθόριζαν τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, έγραψε και παρουσιάζει ο Διευθυντής του ομίλου Πολίτης Διονύσης Διονυσίου, στο αφηγηματικό podcast, το πρώτο στη σειρά των θεματικών επετειακών podcasts που ετοίμασε η ομάδα του Πολίτη.
Πηγές για την ετοιμασία του ΠΟΛcast «Ψυχογραφήματα» αποτέλεσαν ο Ψηφιακός Ηρόδοτος, η Πολυγνώση και το Αρχείο Αβδελόπουλου. Το υλικό επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Άντρη Δανιήλ και επεξεργάστηκε οπτικοακουστικά ο Γιώργος Πασχαλίδης. Μια παραγωγή του Πολίτη για τις θλιβερές επετείους της εισβολής.