Δραστικές αλλαγές επιφέρει στην κείμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Υπηρεσίας Θήρας, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τιτλοφορείται ως «Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος» και βρίσκεται τους τελευταίους δύο μήνες ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Το επίμαχο νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο του 2023.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που προτείνονται με το επίμαχο νομοσχέδιο όπως αυτό τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση είναι οι ακόλουθες:
1 Κάμερες σώματος για τους θηροφύλακες: Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν για πάταξη της λαθροθηρίας και για σκοπούς προσωπικής τους ασφάλειας ή και καλύτερης εκτέλεσης των καθηκόντων τους ή και αποτροπής οποιασδήποτε κακόβουλης ενέργειας εναντίον τους, οι θηροφύλακες θα μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού.
Οι θηροφύλακες που θα φέρουν κάμερες σώματος θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τα πρόσωπα που προσεγγίζουν για σκοπούς ελέγχου ότι, φέρουν κάμερες και ότι οι ενέργειές τους καταγράφονται. Πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό που θα καταγράφεται θα έχει μόνο ο υπεύθυνος λειτουργός.
Πρόσωπο, το οποίο με πρόθεση θα προξενεί ζημιά σε συσκευή καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού που φέρει θηροφύλακας ή σε οποιοδήποτε μέρος ή εξάρτημα αυτής, θα είναι ένοχο αδικήματος και το δικαστήριο δύναται επιπρόσθετα να διατάξει τον κατηγορούμενο να πληρώσει τη ζημιά που προκάλεσε.
2 Θα οπλοφορούν και οι ωρομίσθιοι: Τηρουμένων των προνοιών του άρθρου 78, οι ωρομίσθιοι θηροφύλακες που δεν έχουν την εξουσία σύλληψης και την εξουσία να φέρουν πυροβόλο όπλο, θα μπορούν να αποκτήσουν τις πιο πάνω εξουσίες εφόσον περάσουν με επιτυχία αθλητική δοκιμασία, ναρκοτέστ και ψυχομετρικό τεστ που θα καθοριστούν από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας και τύχουν ειδικής εκπαίδευσης από πρόγραμμα που θα εγκριθεί και από τον αρχηγό Αστυνομίας. Στη συνέχεια, εφόσον γίνει εισήγηση από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας, θα παραχωρηθεί στους ωρομίσθιους θηροφύλακες ατομικός οπλισμός και χειροπέδες.
3 Άρνηση παραλαβής εξώδικου: Σε περίπτωση που πρόσωπο αρνείται να παραλάβει το εξώδικο πρόστιμο, ο θηροφύλακας θα ενημερώνει τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό για το περιστατικό, θα καταγράφονται τα στοιχεία του προσώπου καθώς και η μέρα, η ώρα και η τοποθεσία του συμβάντος και βάσει αυτών θα τεκμαίρεται ότι το εξώδικο παραλήφθηκε.
4 Θα διώκονται ποινικά οι περιβαλλοντιστές που εμποδίζουν κυνηγούς: Το άρθρο 29 (1) του βασικού νόμου αντικαθίσταται από το ακόλουθο νέο άρθρο: Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως παρενοχλεί, εμποδίζει, ή παρεμποδίζει ή αποπειράται να παρενοχλήσει οποιοδήποτε κάτοχο άδειας κυνηγίου κατά τη διάρκεια που ασκεί με νόμιμο τρόπο το άθλημα του κυνηγίου ή χρησιμοποιεί φυσικό ή τεχνητό οπτικό, ακουστικό, οσφρητικό, γευστικό ή φυσικό ερέθισμα για να επηρεάσει τα θηράματα με σκοπό να αποφύγουν τη νόμιμη θήρευση ή χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό μη επανδρωμένο όχημα ή αεροσκάφος ή εισέρχεται σε γραμμή βολής κατόχου άδειας κυνηγίου και θέτει με οποιοδήποτε τρόπο τον εαυτό του σε κίνδυνο, είναι ένοχο αδικήματος.
5 Εγκατάσταση καμερών στα δάση και την ύπαιθρο: Τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας θα μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού για επιστημονικούς, επιμορφωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως καταμετρήσεις πληθυσμών ειδών της άγριας πανίδας, παρακολούθηση ειδών της άγριας πανίδας και άλλη επιστημονική έρευνα.
6 Νομιμοποιείται η ιερακοθηρία: Είναι η τέχνη με την οποία επιτυγχάνεται η συνεργασία του ανθρώπου με ένα αρπακτικό πτηνό με τρόπο που το αρπακτικό πτηνό αναπτύσσει δεξιότητες. Στόχος στην προκειμένη περίπτωση, ο εκφοβισμός και ο έλεγχος των πληθυσμών αδέσποτων περιστεριών και ειδών της άγριας πανίδας εντός πόλεων και κοινοτήτων, σε αθλητικά στάδια, αεροδρόμια, πλησίον ιερών ναών, μοναστηριών και ιχθυοτροφείων, πέριξ ή εντός αρχαιολογικών χώρων, γεωργικών καλλιεργειών καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ή περιοχή όπου δεν είναι δυνατό ή δεν ενδείκνυται η χρήση κυνηγετικού όπλου.
7 Ποινές φυλάκισης για αναρτήσεις από κακομεταχείριση άγριων ζώων: Πρόσωπο το οποίο δημοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο που παρουσιάζουν βασανισμό ειδών της άγριας πανίδας ή/και θηρευμένα είδη άγριας πανίδας που αποτελούν προϊόντα παραβίασης της νομοθεσίας, θα είναι ένοχο αδικήματος και θα υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης, σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €20.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.
Πρόσθετα, θα απαγορεύεται σε κάτοχο άδειας κυνηγίου να δημοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο ή να αναρτάει φωτογραφίες ή βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που θα παρουσιάζουν θηρευμένα ή τραυματισμένα θηράματα. Οι δε πάροχοι διαδικτύου θα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διακοπή της πρόσβασης στο υλικό αυτό από τους χρήστες διαδικτύου. Διαφορετικά, θα υπέχουν ποινικής ευθύνης.
Κυνηγός που θα παραβιάζει την παραπάνω διάταξη θα στερείται του προνομίου ανανέωσης της άδειας κυνηγίου εκτός και αν παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά μαθήματα και επιτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις. Από την απαγορευτική αυτή διάταξη θα εξαιρούνται τα πρόσωπα που θα δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο που παρουσιάζουν καταστροφή βιοτόπων για σκοπούς ευαισθητοποίησης.
8 Στέρηση άδειας κυνηγού με εισήγηση προϊστάμενου Υπηρεσίας Θήρας: Ο αρχηγός Αστυνομίας, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας, θα έχει την εξουσία να στερεί την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου από πρόσωπο που ο προϊστάμενος θεωρεί ότι οι πράξεις και οι ενέργειες του έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια πανίδα ή και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των θηροφυλάκων ή κυνηγών ή πολιτών.
9 Απαγόρευση παροχής τροφής στα άγρια ζώα: Για σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας και της πρόληψης μετάδοσης ασθενειών στην άγρια πανίδα, θα απαγορεύεται η παροχή τροφής σε είδη της άγριας πανίδας χωρίς την άδεια του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας. Διαφορετικά θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Πρόσθετα, θα απαγορεύεται η κλάδευση και η αποκοπή δέντρων ή θάμνων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εάν σε αυτά υφίστανται ενεργές φωλιές αγρίων πτηνών. Η πιο πάνω απαγόρευση επεκτείνεται και κατά την περίοδο εξαρτήσεως των νεοσσών από τους γονείς τους.