Ο έφορος ζήτησε €5,3 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου από ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, ΑΕΛ και Απόλλωνα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image
Αν δεν καταβληθούν οι καθυστερημένες δόσεις προς το κράτος, θα καταχωρισθούν τα κατηγορητήρια και δεν θα εκδοθεί η βεβαίωση για να αγωνιστούν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Την καταβολή ποσού ύψους €5,3 εκατ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου ζήτησε ο έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, από τους προέδρους των ποδοσφαιρικών σωματείων-εταιρειών ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση, ειδάλλως, όπως τους προειδοποίησε χθες, θα προχωρήσει με την καταχώριση κατηγορητηρίων ενώπιον της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τους πρόσφατους υπολογισμούς του Τμήματος Φορολογίας, τα €5,3 εκατ. αντιστοιχούν σε καθυστερημένες δόσεις που δεν κατέβαλαν τα τέσσερα σωματεία τα τελευταία δύο χρόνια προς εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών ως εξής: ΑΠΟΕΛ - €1,8 εκατ., ΑΕΛ - €1,6 εκατ., Απόλλωνας - €1,3 εκατ. και Ανόρθωση - €650.000.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους προέδρους των ποδοσφαιρικών σωματείων-εταιρειών ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση, ο έφορος Φορολογίας τους έθεσε ακόμη έναν όρο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία: Να καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις για προηγούμενα χρόνια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ο Σωτήρης Μαρκίδης ξεκαθάρισε στους τέσσερις προέδρους των ποδοσφαιρικών σωματείων πως σε περίπτωση που καταχωρισθούν τα κατηγορητήρια, θα διωχθούν ποινικά πέραν των 100 προσώπων που διετέλεσαν μέλη των δ.σ. των ποδοσφαιρικών σωματείων-εταιρειών για συνολικές φορολογικές οφειλές ύψους €25,6 εκατ. που κατανέμονται ως ακολούθως: ΑΠΟΕΛ - €11,6 εκατ., ΑΕΛ - €5 εκατ., Απόλλωνας - €4,8 εκατ. και Ανόρθωση - €4,2 εκατ.

 

Αγώνας δρόμου για να μαζέψουν τα χρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι πρόεδροι των σωματείων ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωσης εξέφρασαν την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στην απαίτηση του εφόρου Φορολογίας για καταβολή των €5,3 εκατ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Υπέδειξαν στον έφορο ότι, δεν αρνούνται τις φορολογικές οφειλές τους αλλά δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που τους ζητά μέσα σε διάστημα 40 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι πρόεδροι των τεσσάρων σωματείων προτίθενται να επανέλθουν ενώπιον του εφόρου Φορολογίας εφόσον συγκεντρώσουν ένα ποσό γύρω στα €2 εκατ. προκειμένου να ζητήσουν παράταση μερικών μηνών για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν και τα υπόλοιπα χρήματα. Γι' αυτό από σήμερα, κιόλας, αρχίζει ένας αγώνα δρόμου κόντρα στον χρόνο προκειμένου τα τέσσερα σωματεία να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Με την εξόφληση των καθυστερημένων δόσεων τους, θα επανενταχθούν στο Σχέδιο Εξόφλησης των οφειλών τους προς το κράτος με δόσεις.

 

Γιατί δεν θέλουν να φτάσουν στα δικαστήρια 

Τα ποδοσφαιρικά σωματεία θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τα δικαστήρια, διότι, στην περίπτωση που οι φορολογικές τους οφειλές αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, νυν και πρώην διοικητικοί σύμβουλοί τους, θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Από εκεί και πέρα, η μεταχείριση που θα τυγχάνουν θα είναι η ίδια με τους κοινούς θνητούς. Δηλαδή, τα δικαστήρια θα καθορίσουν τις δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν οι κατηγορούμενοι προς εξόφληση των φορολογικών οφειλών των σωματείων. Σε περίπτωση δε παράλειψης καταβολής των προβλεπόμενων δόσεων, τα δικαστήρια θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης. Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν στη φυλακή, τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 1.500 συμπολίτες μας για οφειλές προς το κράτος.

 

Σε αναμμένα κάρβουνα Ιωάννου και άλλοι

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος όπως και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες συμμετείχαν σε ανύποπτο χρόνο στα διοικητικά συμβούλια των ποδοσφαιρικών σωματείων-εταιρειών που στηρίζουν, θέλοντας να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Και αυτό έπραξαν. Ωστόσο, ως διοικητικοί σύμβουλοι υπέχουν ευθύνες για τη διοίκηση που ασκούσαν στις ποδοσφαιρικές εταιρείες που δεν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις και δεν κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες δόσεις προς εξόφληση των οφειλών τους προς το κράτος.

Οι πρώτοι που θα έχουν πρόβλημα στην περίπτωση που ο πρόεδρος των γαλαζοκιτρίνων, Πρόδρομος Πετρίδης, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό του €1,8 εκατ. θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος. Και οι δύο τους θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για οφειλές στο Δημόσιο!

 

Σήμερα συνάντηση με τις υπόλοιπες ομάδες

Ο έφορος Φορολογίας αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση και με τις διοικήσεις ποδοσφαιρικών σωματείων και εταιρειών που επίσης δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους αλλά οφείλουν σαφώς λιγότερα στο Τμήμα Φορολογίας. Θα κληθούν και αυτές οι ομάδες να καταβάλουν πάραυτα τις καθυστερημένες δόσεις τους προς το κράτος μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να μην ληφθούν νομικά μέτρα σε βάρος τους και κατ' επέκταση, να αποβληθούν από το σχέδιο. Πρόκειται για τα ακόλουθα σωματεία-εταιρείες: Εθνικός Άχνας με συνολικές οφειλές προς το κράτος ύψους €1,1 εκατ., Ερμής Αραδίππoυ με συνολικές οφειλές ύψους €546.000, Δόξα - ΘΟΪ Κατωκοπιάς με συνολικές οφειλές ύψους €509.000. Στον κατάλογο με τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους περιλαμβάνονται και σωματεία με μικρές οφειλές προς το κράτος, όπως είναι ο Οθέλλος Αθηένου με συνολικές οφειλές ύψους €192.000 και η Ομόνοια Αραδίππου με συνολικές οφειλές ύψους €40.000.

 

Ο Μάκης Κεραυνός δεν θα πει ψέματα…

Ένα από τα βασικά κριτήρια που απαιτεί η UEFA (Σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ενώσεων) να πληρούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες για να μπορούν να αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι να μην έχουν φορολογικές οφειλές ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα οι κυπριακές ομάδες της Α' κατηγορίας που οφείλουν και τα περισσότερα προς το κράτος εξασφάλιζαν την εν λόγω βεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών για να μπορούν να αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την επισήμανση ότι, οι οφειλές τους τελούν υπό διακανονισμό. Κάτι, βεβαίως, που δεν ευσταθούσε καθώς οι κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες που χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενώ δεν κατέβαλλαν τις δόσεις τους προς το κράτος.

Η εν λόγω βεβαίωση εκδίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών μια φορά τον χρόνο, κάθε Μάιο, στα ποδοσφαιρικά σωματεία τα οποία την καταθέτουν στην ΚΟΠ και η ΚΟΠ με τη σειρά της, χωρίς να είναι σε θέση να την αμφισβητήσει, ενημερώνει σχετικά την UEFA. Όπως διαμήνυσε στα σωματεία ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο ίδιος δεν πρόκειται να πει ψέματα και δεν πρόκειται να εκδώσει την εν λόγω βεβαίωση χωρίς πρώτα τα σωματεία να διευθετήσουν τις καθυστερημένες δόσεις τους προς το κράτος.

 

Αύριο στο δικαστήριο η Ανόρθωση 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν αύριο πρώην και νυν παράγοντες και διευθυντές της Ανόρθωσης για την παράλειψη καταβολής εισφορών, ύψους €800.000 περίπου, στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Ταμείο Αδειών, στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, στο Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής και στο ΓεΣΥ. Όπως το ΑΠΟΕΛ έτσι και η Ανόρθωση θα επιδιώξει διακανονισμό, δηλαδή, εξόφληση των οφειλών της προς το Υπουργείο Εργασίας με δόσεις. Οι εν λόγω οφειλές αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι το 2024.

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play