Ναυάγιο Κάβο Γκρέκο: Ανησυχεί για pushbacks από μέρους της Κύπρου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Αυτές οι βάρκες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, φέρεται να αναχαιτίστηκαν από τις κυπριακές αρχές, με αποτέλεσμα οι Σύριοι υπήκοοι να επιστραφούν βίαια στη Συρία από όπου είχαν φύγει.

 

[Φωτογραφία αρχείου]

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο με ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει την ανησυχία της για ένα περιστατικό άτυπης επαναπροώθησης στις 14 Μαρτίου που αφορούσε τρεις βάρκες με περίπου 80 Σύριους υπηκόους, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που είχαν αναχωρήσει από τη Συρία και έφτασαν στην Κύπρο. Αυτές οι βάρκες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, φέρεται να αναχαιτίστηκαν από τις κυπριακές αρχές, με αποτέλεσμα οι Σύριοι υπήκοοι να επιστραφούν βίαια στη Συρία από όπου είχαν φύγει.

Η UNHCR, μέσα από την ανακοινωση της, επιθυμεί να επαναλάβει την πάγια έκκλησή της προς τα Κράτη να απέχουν από άτυπες επαναπροωθήσεις και συνοπτικές επιστροφές ατόμων χωρίς νομικές και διαδικαστικές εγγυήσεις. Τέτοια μέτρα αντίκεινται στις υποχρεώσεις των Κρατών για μη επαναπροώθηση και δεν ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο.

Επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, περιλαμβανομένων αυτών στο πλαίσιο θαλάσσιων μετακινήσεων, πρέπει να διεξάγονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του προσφυγικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν πρέπει να οδηγούν σε καταστάσεις που παραβιάζουν την απαγόρευση της επαναπροώθησης.

Η διεθνής νομική αρχή της μη- επαναπροώθησης απαγορεύει σε όλα τα Κράτη, ακόμα και  αυτών που ενδέχεται να μην είναι συμβαλλόμενα μέρη σε σχετικές συμβάσεις, να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε ενέργεια που ενέχει κίνδυνο να οδηγήσει στην απομάκρυνση ενός ατόμου σε χώρα/περιοχή όπου θα κινδύνευε να υποστεί δίωξη ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η άρνηση πρόσβασης στην επικράτεια ενός κράτους ή οποιαδήποτε άλλα μέτρα απομάκρυνσης, χωρίς να έχει προηγηθεί ατομική αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων επαναπροώθησης είναι επίσης αντίθετη με την αρχή της μη επαναπροώθησης.

Αναφορικά με τους πολίτες που φεύγουν από τη Συρία, η UNHCR, προστίθεται, συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στα Κράτη όπως επιτρέπουν πρόσβαση στην επικράτειά τους, διασφαλίζουν το δικαίωμά τους να αιτηθούν άσυλο και τον σεβασμό της αρχής της μη- επαναπροώθησης ανά πάσα στιγμή. Η UNHCR επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή της προς τα Κράτη να μην διενεργούν βίαιες επιστροφές Σύριων και πρώην μόνιμων κατοίκων της Συρίας, σε οποιοδήποτε μέρος της Συρίας.

Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη Συρία και πολλοί, περιλαμβανομένης της UNHCR, βλέπουν μια ευκαιρία για ανάκαμψη. Ωστόσο, καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία, η κατάσταση ασφαλείας παραμένει ρευστή και ορισμένοι Σύριοι δεν αισθάνονται ασφαλείς να παραμείνουν.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play