Ανεπιτυχής ήταν ο στόχος Ηλέκτρα της ExxonMobil στο τεμάχιο 5 αναφέρει ο Ανώτερος σύμβουλος του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας, του Ατλαντικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Έλληνας σε άρθρο που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στην εφημερίδα Πολίτης.
Ο κ. Έλληνας επικαλείται άρθρο του Peter Stevenson στο MEES, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η ExxonMobil συνάντησε φυσικό αέριο αλλά όχι σε εμπορεύσιμες ποσότητες.
Αυτούσιο το άρθρο του κ. Χαράλαμπου Έλληνα*:
Ο στόχος Ηλέκτρα ήταν ανεπιτυχής
Σε ένα άρθρο στο MEES, ο Peter Stevenson αποκαλύπτει ότι ο στόχος Electra της ExxonMobil στο τεμάχιο 5 ήταν ανεπιτυχής. Συνάντησε φυσικό αέριο, αλλά όχι σε εμπορεύσιμες ποσότητες.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες ότι το Electra θα μπορούσε να περιέχει έως και 30 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου.
Το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί τώρα στο τεμάχιο 10 για νέα γεώτρηση στον στόχο Pegasus, με πιο μέτριες προσδοκίες.
Το αποτέλεσμα του Electra είναι εξαιρετικά απογοητευτικό καθώς τόσες ελπίδες είχαν τεθεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο για την παραγωγή και εξαγωγή LNG. Και στην πορεία να έλθει φθηνό φυσικό αέριο στο νησί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει τώρα να αφήσει πίσω της αυτή την απογοήτευση και να επισπεύσει την επίλυση των τρεχόντων ενεργειακών προβλημάτων. Και υπάρχουν πολλά κρίσιμα ενεργειακά έργα που επιβαρύνονται από ένα βουνό προβλημάτων, που χρειάζονται επείγουσες λύσεις.
Πρώτα και κύρια είναι η ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG στον Βασιλικό. Μετά την αρχική ευφορία της απελευθέρωση του FSRU Prometheus τον περασμένο Νοέμβριο, το έργο έχει βυθιστεί σε πληθώρα προβλημάτων, χωρίς σαφές πρόγραμμα και σταθερό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. Στόχος πρέπει να είναι να γίνει ό,τι χρειάζεται για να καταστεί δυνατή η μετάβαση της ΑΗΚ και των ανεξάρτητων συμβατικών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο φυσικό αέριο πριν από το τέλος του 2026.
Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, αυτό είναι το πιο σημαντικό έργο που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την τόσο υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι και 35%-40%.
Ακολουθεί η εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμβάλλουν στη μείωση των περικοπών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ειδικά από οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις, που προκαλεί τόσο άγχος σε όσους ανταποκρίθηκαν στο υπουργείο ενέργειας και επένδυσαν σε τέτοια προγράμματα. Η απόφαση έχει ληφθεί, αλλά απαιτεί ταχεία εφαρμογή – κάτι που είναι πρόβλημα στην Κύπρο.
Εάν η Κύπρος θέλει να προχωρήσει στην κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων, χρειάζεται επίσης να αναβαθμίσει το ηλεκτρικό της δίκτυο. Και να σπάσει το σύστημα καρτέλ που κρατά τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο υψηλές που δεν ωφελούν τους Κύπριους καταναλωτές.
Για να πετύχει όλα όσα πρέπει να γίνουν, η Κύπρος χρειάζεται ένα ενεργειακό σχέδιο και έναν ρεαλιστικό και λεπτομερή οδικό χάρτη. Η κυβέρνηση πρέπει να να επικεντρωθεί και να δώσει προτεραιότητα στην ενέργεια στο νησί. Γιατι αυτό θα έκανε μια πραγματική και άμεση διαφορά στις ζωές των σκληρά πιεσμένων Κυπρίων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το τρέχον ενεργειακό κόστος.
*Ανώτερου σύμβουλου του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας, του Ατλαντικού Συμβουλίου (the Global Energy Centre, the Atlantic Council). Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το Μπλοκ της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών. https://cypruseconomicsociety.org/blog/blog-posts/