ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ θέλουν και άλλο χρόνο για διαβούλευση

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Δεν προηγήθηκε ο απαραίτητος διάλογος με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και το Υπουργείο Παιδείας βιάζεται να καταθέσει την πρότασή του για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καταγγέλλουν ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ.

Τι και αν, με βάση και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί του νέου σχεδίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να οδηγηθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν πάνε σε καλοκαιρινές διακοπές οι βουλευτές, δύο εκ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς, διαμαρτύρονται ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Συγκεκριμένα, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, καταγγέλλουν βιαστικές κινήσεις από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να κλείσει άμεσα το θέμα.

 

«Όχι» για διευθυντές από ΠΟΕΔ 

Χθες το πρωί, συνήλθε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΔ, και σήμερα αναμένεται να αποσταλεί επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα αναγράφονται οι θέσεις της οργάνωσης επί της νέας πρότασης του υπουργείου. «Στην επιστολή μας θα υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα καταγράφαμε σε προηγούμενές μας επιστολές προς το υπουργείο, μιας και αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι ότι μπορεί να υπάρχουν βελτιώσεις στη νέα πρόταση του ΥΠΑΝ, αλλά στην πλειοψηφία τους οι εισηγήσεις μας δεν έχουν ληφθεί υπόψη», δήλωσε στον «Π» η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου. «Διαπιστώνουμε» πρόσθεσε. ότι «υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα τα οποία κατά τη δική μας θέση δεν έχουν επιλυθεί, δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιλυθούν και αυτός είναι ο λόγος που εμείς ερχόμαστε να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις». «Είμαστε υπέρ του να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης, είμαστε οι πρώτοι που το ζητάμε αυτό, καθώς αναγνωρίζουμε ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι πεπαλαιωμένο, αλλά δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε να αλλάξει το σύστημα απλά για να πούμε ότι άλλαξε, και να πρέπει να έρθουμε σε μερικά χρόνια να το αλλάξουμε ξανά για να διορθώσουμε στρεβλώσεις που βλέπουμε από τώρα ότι θα υπάρξουν», τόνισε. Χαρακτηριστικό σημείο στο οποίο διαφωνεί η ΠΟΕΔ είναι ο ρόλος του διευθυντή στην αξιολόγηση. «Μειώθηκε από 30% στο 20% το ποσοστό κατά το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία του διευθυντή στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά συνεχίζει να μας βρίσκει αντίθετους ο ρόλος του διευθυντή στην τελική αξιολόγηση», είπε η κ. Βασιλείου, για να προσθέσει ότι «ο διευθυντής πρέπει να συνεχίσει να έχει τον ρόλο που έχει σήμερα, να συμμετέχει δηλαδή στη διαμορφωτική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και μέσα από την περιγραφική αξιολόγηση να γίνεται η αξιολόγηση και όχι με βαθμολογία».

 

ΟΕΛΜΕΚ: «Τα πράγματα είναι δύσκολα» 

Παράπονο από το υπουργείο, σε σχέση με το πόσες εκ των εισηγήσεών τους έχουν υιοθετηθεί, έχει και η ΟΕΛΜΕΚ, με το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης να συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να αποφασίσει για τα επόμενά τους βήματα. «Τα πράγματα είναι δύσκολα», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρου, στην ερώτηση του «Π» ως προς το αν θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις για μέτρα. Ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταβάλει το τι θα αποφασίσει το δ.σ. την Πέμπτη, κάκισε ωστόσο το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, «απέρριψε εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίες βελτιώνουν το σχέδιο αξιολόγησης, το κάνουν πιο αξιοκρατικό». Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι εισηγήσεις μίλησε για την ανεξαρτησία του δευτεροβάθμιου σώματος εξέτασης ενστάσεων, στο οποίο είπε ότι «θα πρέπει να συμμετέχουν άτομα εκτός υπουργείου» και για το θέμα της εμπλοκής δεύτερου επιθεωρητή προκειμένου η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού να γίνεται από τον διευθυντή και δύο επιθεωρητές. Ακόμη αναφέρθηκε σε άλλη μία «στρέβλωση», η οποία αφορά τον νέο ρόλο που εισάγεται τώρα, αυτόν του «ανώτερου εκπαιδευτικού» ο οποίος παίρνει προαγωγή βοηθού διευθυντή, χωρίς διοικητικά καθήκοντα, αλλά εννέα χρόνια μετά θα μπορεί να διεκδικήσει θέση διευθυντή, χωρίς προηγουμένως να γίνει βοηθός. «Δεν γίνεται σε μια περίοδο όπου τα σχολεία μας είναι υποστελεχωμένα διοικητικά να έρχεσαι και να δίνεις το δικαίωμα σε 250 εκπαιδευτικούς στην μέση εκπαίδευση να γίνουν ανώτεροι, και μετά να μπορούν να γίνουν και διευθυντές, χωρίς να έχουν περάσει από τον ρόλο του βοηθού, χωρίς να ξέρουν επί της ουσίας τι δουλειά κάνει ένας βοηθός και τι δουλειά πρέπει να κάνει ένας διευθυντής. Αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε εις βάθος έρευνα ούτε των αναγκών, ούτε συζητήθηκε το θέμα με τους εκπαιδευτικούς» είπε ο κ. Ταλιαδώρος για να προσθέσει ότι «θα πάθουμε χειρότερα από το νέο σχέδιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που πριν το εφαρμόσουν πήγαν ξανά στη Βουλή να το αλλάξουν».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play