Για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία μίλησε, στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αριστόδημος Οικονομίδης, με αφορμή τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα των τελευταίων ημερών. Ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας απάντησε ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, ωστόσο τα σοβαρά περιστατικά καταγράφονται στην κατασκευαστική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, οι χώροι εργασίας είναι γύρω στους 130.000, όχι όλοι με την ίδια επικινδυνότητα, ενώ οι επιθεωρητές της πρώτης γραμμής είναι σύνολο 30 παγκύπρια (8 στη Λεμεσό, στο απέραντο εργοτάξιο της Λεμεσού). Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι υπό την ευθύνη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι και άλλα θέματα όπως ο έλεγχος της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, η πυρασφάλεια, η αποθήκευση υγραερίου/πετρελαιοειδών, το ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού, η πυρηνική ασφάλεια. «Ακόμα και η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία, παρακολουθείται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας» σημείωσε.
Κληθείς δε να πει πως προλαβαίνουν τόσο λίγοι επιθεωρητές να ελέγχουν τόσους πολλούς χώρους εργασίας, απάντησε ότι γίνεται στόχευση, δηλαδή δίνεται προτεραιότητα σε χώρους με υψηλή επικινδυνότητα. «Κάθε χρόνο δεχόμαστε περίπου 500 - 600 ίσως και περισσότερα παράπονα για θέματα ασφάλειας και υγείας, εκ των οποίων πάρα πολλά είναι ανώνυμα. Όμως, δεν χρειαζόμαστε κάποιο όνομα για να εξετάσουμε ένα παράπονο» συμπλήρωσε. Επιπλέον είπε ότι, με βάση την νομοθεσία, είναι ο εργοδότης που έχει την ευθύνη του χώρου εργασίας και οφείλει να έχει άτομα που να ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας και υγείας.
Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις μη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, συνέχισε ο κ. Οικονομίδης, υπάρχουν διαφορετικές επιπτώσεις για τους εργοδότες, όπως η απαγόρευση της συνέχισης των εργασιών σε ένα χώρο (πάγωμα), τα εξώδικα τα οποία είναι από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ, και η ποινική δίωξη.
Τέλος, ο Αριστόδημος Οικονομίδης είπε ότι έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση 15.000 εργαζομένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας, μέσω προγράμματος της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, και για το σκοπό αυτό υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακούστε την παρέμβαση του διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αριστόδημου Οικονομίδη, στην «Πρωινή Επιθεώρηση», που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: