Στο δικαστήριο ξεκίνησε να στέλνει η Αστυνομία τους πολίτες που έχουν καταγγελθεί για παραβάσεις μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης και για διάφορους λόγους δεν τους επιδόθηκαν τα εξώδικα που έχουν εκδοθεί.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα τους προηγούμενους μήνες και καταγράφηκε σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, από τη μία, την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία, από την άλλη.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από την Αστυνομία, μέχρι σήμερα έχουν καταχωρισθεί στο δικαστήριο 5.850 υποθέσεις και αφορούν καταγγελίες που έγιναν από κινητές και σταθερές κάμερες από το 2022 και εντεύθεν, δηλαδή μετά τη λειτουργία του νέου συστήματος.
Πλέον, με την καταχώριση των υποθέσεων στο δικαστήριο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ένα καθοριστικό νομικό σημείο που αποτελεί κοινό παρονομαστή σε όλες τις υποθέσεις με τα ανεπίδοτα εξώδικα. Κατά πόσο θα μπορέσει να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον των καταγγελλόμενων από τη στιγμή που δεν έγινε κατορθωτό να επιδοθεί η κλήση. Δηλαδή από τη στιγμή που δεν έγινε επίδοση του εξωδίκου στους παραβάτες, πώς θα αποδειχθεί ότι δεν πλήρωσαν το πρόστιμο για την παράβαση για την οποία καταγγέλθηκαν;
Κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στη Βουλή, κατέστη σαφές, μετά από ερωτήσεις βουλευτών, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης των καταγγελιών από το σύστημα φωτοεπισήμανσης δεν θεωρείται επίδοση αλλά δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την ενημέρωση των πολιτών. Νομικοί, μιλώντας στον «Π», εξήγησαν ότι, από τη στιγμή που ηλεκτρονική πλατφόρμα της Αστυνομίας δεν έχει συσταθεί στη βάση κάποιας νομοθεσίας, δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ανατρέξουν σ’ αυτήν και ως εκ τούτου οι πολίτες που ενημερώθηκαν μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ή αυτοί που δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν δεν μπορεί να θεωρηθεί στο δικαστήριο ότι έλαβαν γνώση για την κλήση και το εξώδικο.
Η απόφαση για να διωχθούν όσοι οδηγοί καταγγέλθηκαν και δεν τους επιδόθηκαν τα εξώδικα λήφθηκε σε συνεννόηση μεταξύ Αστυνομίας–Νομικής Υπηρεσίας, αφότου τα ανεπίδοτα εξώδικα ξεπέρασαν τις 250.000 για την περίοδο 01/01/2022 – 30/09/2024.
Η Αστυνομία μέσω ανακοινώσεων είχε ενημερώσει το κοινό ότι, με τη δημιουργία της πλατφόρμας αναζήτησης, ο κάθε πολίτης μπορεί να ψάξει εάν εκκρεμεί εναντίον του οποιοδήποτε εξώδικο από το σύστημα φωτοεπισήμανσης και να προχωρήσει στην αποπληρωμή του. Μέσω των αστυνομικών ανακοινώσεων έγινε γνωστό ότι η περίοδος αποπληρωμής των εξωδίκων προστίμων, που εκκρεμούν, άρχισε από τις 8 Ιανουαρίου 2025 και θα διαρκούσε μέχρι και την 31η Μαρτίου 2025. Λόγω της θετικής ανταπόκρισης του κοινού, της πολύ μεγάλης ζήτησης για αποπληρωμή εξώδικων προστίμων, μέσω της πλατφόρμας, αποφασίστηκε ότι, για την ευχέρεια πληρωμής των εξώδικων προστίμων που εκκρεμούν για αδικήματα που είχαν καταγραφεί από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, θα δοθεί παράταση μέχρι και την 30ή Απριλίου 2025.
Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος δεν φροντίσει να πληρώσει το οποιοδήποτε τυχόν εις βάρος του εξώδικο πρόστιμο, για παράβαση ή παραβάσεις που έχει/έχουν καταγραφεί από το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης, θα σχηματίζεται ποινικός φάκελος και θα υπόκειται σε ποινική δίωξη, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Η όλη διαδικασία και η ευχέρεια πληρωμής εξώδικων προστίμων δεν θα ισχύει για τις περιπτώσεις για τις οποίες ήδη έχουν καταχωρισθεί υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των ανεπίδοτων ενταλμάτων από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν περίπου 250.000. Μετά τις προειδοποιήσεις από την Αστυνομία ότι θα προχωρήσουν με ποινικές διώξεις, έχουν πληρωθεί περισσότερα από 74.000 εξώδικα.