Στον απόηχο της χθεσινής ιστορικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου για την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού από τη διοίκηση της Μητρόπολης Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος προχώρησε σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ο Μακαριώτατος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την Ιερά Σύνοδο στη συγκεκριμένη απόφαση, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για μελλοντική εκκλησιαστική προσφορά του Μητροπολίτη Τυχικού από άλλη θέση.
«Θα του προτείνω να έρθει στην Αρχιεπισκοπή. Εδώ θα μπορούσε να αναλάβει έναν άλλο τομέα. Θα αποφασίσει η Σύνοδος» είπε.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για καθαίρεση του Τυχικού από την Εκκλησία, αλλά για μια ενέργεια που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ενότητας και της πνευματικής συνοχής.
«Στην Πάφο δεν θα ασκεί πλέον διοίκηση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αποκόπτεται από το έργο της Εκκλησίας» σημείωσε.
Γιατί ελήφθη η απόφαση - Το κάλεσμα στον Τυχικό
Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σε σειρά ενεργειών του Μητροπολίτη Πάφου, οι οποίες κρίθηκαν επιζήμιες για την ενότητα της Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στις παράτυπες χειροτονίες και παρεμβάσεις σε ζητήματα μεικτών γάμων και βαπτίσεων, ενέργειες που έρχονταν σε αντίθεση με τις συνοδικές αποφάσεις. Αναφορικά με τις επικρίσεις για το ότι δεν έδωσε μια «τελευταία ευκαιρία» στον Τυχικό είπε πως έχουν ήδη δοθεί αρκετές ευκαιρίες στον Τυχικό, και πλέον για να διατηρήσει οποιονδήποτε ρόλο στην Εκκλησία, οφείλει να αποκηρύξει ρητά τις ομάδες και τις τάσεις με τις οποίες είχε συνδεθεί.
«Πρέπει να συντάξει ένα επίσημο κείμενο – έναν λίβελο – με τον οποίο να αποστασιοποιείται από αυτές τις τάσεις», σημείωσε.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του Τυχικού, εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα πράγματα θα ησυχάσουν».
Διάδοχη κατάσταση
Ερωτηθείς για τον διάδοχο, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση και ότι η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει την κατάσταση πριν καθορίσει ημερομηνία εκλογών, παρότι το καταστατικό προβλέπει διάστημα 40 ημερών.
Στο παρασκήνιο, φημολογείται έντονα το όνομα του Ηγουμένου της Μονής Αγίου Νεοφύτου, Επισκόπου Χύτρων, ως πιθανού διαδόχου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη προσέγγιση.