Εισηγήσεις για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για σειρά κρατικών λειτουργών καταγράφονται στο πολυσέλιδο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, το οποίο παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.
Η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία είχε διοριστεί πριν από τέσσερις μήνες, ολοκλήρωσε το έργο της σαράντα ημέρες μετά τη λήξη των ερευνών της, εξετάζοντας τα συστημικά κενά, τις θεσμικές παραλείψεις και τη διαχρονική αδράνεια των αρχών, που οδήγησαν σε δύο θανάτους, σοβαρό τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου και ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών που οδηγούσαν οχήματα χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, το πόρισμα, το οποίο περιλαμβάνει εννέα κεφάλαια, αποδίδει ευθύνες σε πέντε πρόσωπα για πειθαρχικά αδικήματα, ενώ εισηγείται τη διερεύνηση τριών υποθέσεων για ενδεχόμενες ποινικές παραβάσεις, που σχετίζονται ακόμη και με αδικήματα όπως κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση θανάτου λόγω αμέλειας και σοβαρό σωματικό τραυματισμό.
Όπως δήλωσε «διαπιστώνεται το ενδεχόμενο διάπραξης κατάχρησης εξουσίας, ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου λόγω απερίσκεπτης πράξης και στην περίπτωση του Αλέξανδρου Λούγκου σοβαρό τραυματισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχαλάκης Χριστοδούλόυ.
Το πόρισμα καλύπτει την περίοδο 2013–2023 και κάνει ειδική αναφορά στις 73 προειδοποιήσεις που είχαν σταλεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ενώ γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν, επέδειξαν αδράνεια και αδιαφορία», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σοβαρές ευθύνες που αποδίδονται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), το οποίο – όπως σημειώνεται – είχε «στρεβλωμένη αντίληψη» για τις αρμοδιότητές του και λειτουργούσε περισσότερο ως διαβιβαστής στοιχείων προς τους διανομείς, παρά ως θεματοφύλακας της οδικής ασφάλειας. Εντοπίστηκε επίσης πλήρης έλλειψη εποπτείας, καθώς – όπως καταγράφηκε – γινόταν τεχνικός έλεγχος σε μόλις ένα όχημα ανά 40.000!
Η Επιτροπή απορρίπτει τα ευρήματα προηγούμενης διοικητικής έρευνας, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο υπήρχαν πειθαρχικές ευθύνες, αλλά και ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας με την εγκύκλιο του 2017, η οποία – κατά την εκτίμησή της – στερούσε το ΤΟΜ από την αρμοδιότητα εποπτείας στα «γκρίζα» εισαγόμενα οχήματα, με τρόπο που δεν προβλεπόταν από τον νόμο.
Η υπόθεση ΤΑΚΑΤΑ ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του Κυριάκου Όξινου, ενώ επισημαίνεται και η μαρτυρία για τον Αλέξανδρο Λούγκο, ο οποίος παραμορφώθηκε το 2017 και υποβλήθηκε σε 23 επεμβάσεις.
Το πόρισμα κάνει επίσης αναφορές σε υπουργούς και διευθυντές που φέρεται να μην άσκησαν την απαραίτητη διοικητική εποπτεία. Όπως υπογραμμίστηκε, «το παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών πρέπει να εκριζωθεί».
Ο Γενικός Εισαγγελέας, παραλαμβάνοντας το πόρισμα, δήλωσε ότι θα μελετήσει λεπτομερώς το περιεχόμενό του και θα αποφασίσει κατά πόσον στοιχειοθετούνται αδικήματα που χρήζουν περαιτέρω ποινικής διερεύνησης ή πειθαρχικής διαδικασίας. Σκοπός, όπως είπε, είναι η διαφάνεια και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.