Μια προσωπική μαρτυρία για τον Άντρο Παυλίδη, τον ακούραστο ερευνητή, συγγραφέα και θεμελιωτή της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας, μοιράστηκε ο διευθυντής του «Πολίτη», Διονύσης Διονυσίου, στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά». O Άντρος Παυλίδης απεβίωσε σήμερα.
«Όταν εισήλθα ως νεαρός δημοσιογράφος στο ΡΙΚ, τον γνώρισα. Αποτελούσε ένα μέντορα για τους νέους δημοσιογράφους και έναν χαλκέντερο ερευνητή», ανέφερε. Ο Άντρος Παυλίδης δεν ήταν απλώς ένας παραγωγικός συγγραφέας ή ένας παθιασμένος ιστοριοδίφης. Ήταν, όπως τον αποχαιρετά ο Διονύσης Διονυσίου, ένας αυθεντικός «εγκυκλοπαιδιστής». Το έργο ζωής του, η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, συνοψίζει τη διαδρομή αυτή, μια προσπάθεια ταξινόμησης, διασταύρωσης και ανάδειξης της κυπριακής ιστορίας και γνώσης, από τον άνθρωπο που ήξερε πού να στραφεί, ακόμα κι όταν δεν είχε όλες τις απαντήσεις.
Ο διευθυντής του «Πολίτη» θυμάται το 2010, όταν γνώρισε καλύτερα τον Παυλίδη ως άνθρωπο. Τότε, συμφώνησαν τη συνεργασία για την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας σε έντυπη μορφή. «Το 2008, σκεφτήκαμε σαν ‘Πολίτης’ ότι θέλαμε να δώσουμε μια εγκυκλοπαίδεια στο χαρτί. Ζητήσαμε τη βοήθειά του. Ξεκινήσαμε από τους 14 τόμους και φτάσαμε τους 20», αναφέρει. Ήταν μια συνεργασία που άφησε στίγμα και έδωσε πρόσβαση σε ένα ευρύ κοινό σε έναν πλούτο γνώσης, συστηματικά οργανωμένο από τον Παυλίδη και την ομάδα του.
Ο Άντρος Παυλίδης δεν είχε απεριόριστους πόρους. Είχε όμως την ικανότητα να βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους, να θέτει τις σωστές ερωτήσεις και να αναζητά την αλήθεια με υπομονή και σεβασμό στην τεκμηρίωση. «Δεν τα ήξερε όλα ο Άντρος. Ήξερε όμως με ποιους να μιλήσει», λέει με νόημα ο Διονύσης Διονυσίου, δίνοντας ίσως το πιο ουσιαστικό στοιχείο της επιστημονικής του μεθοδολογίας. «Οι εν ζωή εγκυκλοπαιδιστές σε χαιρετούν. Ο Ντιντερό σε καρτερεί στις πόρτες του Παραδείσου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του «Πολίτη».
Τα τελευταία χρόνια, ο Άντρος Παυλίδης συνέχιζε να γράφει στον «Πολίτη» και το ένθετο «Παράθυρο».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 30ο ΛΕΠΤΟ