Έφυγε από τη ζωή ο Άντρος Παυλίδης, συγγραφέας, ζωγράφος και τηλεοπτικός σκηνοθέτης

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ο Άντρος Παυλίδης είναι δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας»

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο ιστορικός, συγγραφέας, τηλεοπτικός σκηνοθέτης και ζωγράφος, Άντρος Παυλίδης. Η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε σήμερα το πρωί από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, σκορπίζοντας θλίψη στον πνευματικό και δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου.

Ο Άντρος Παυλίδης υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στον τομέα της ιστορικής έρευνας και παρουσίασης. Με πολυετή παρουσία στην κυπριακή τηλεόραση, είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Τα βιβλία και οι τηλεοπτικές του εκπομπές αποτελούν σημείο αναφοράς για τη νεότερη κυπριακή ιστοριογραφία.

 

Ο Άντρος Παυλίδης γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού και από μικρός ακολουθούσε τον πατέρα του, που ήταν οικοδόμος, σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Έζησε σε Λεμεσό, Λάρνακα και Λευκωσία. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το Λανίτειο Γυμνάσιο και τις Τεχνικές Σχολές Λεμεσού και Λευκωσίας, αποφοιτώντας από την τελευταία. Μικρός εργαζόταν στις οικοδομές τα καλοκαίρια. Εκπαιδεύθηκε στην αρχιτεκτονική και ενεγράφη μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Ωστόσο ελάχιστα εργάστηκε στον τομέα αυτό, αφού από τον Ιανουάριο του 1968 προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως λειτουργός στην τηλεόραση. Εκπαιδεύθηκε ως τηλεοπτικός σκηνοθέτης από το Ίδρυμα Τόμσον Γλασκώβης και το Β.Β.C.

Εργάστηκε στο ΡΙΚ ως σκηνοθέτης και παραγωγός, αλλά και ως διευθυντής προγραμμάτων τηλεόρασης, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2006. Ως πρώτος λειτουργός (1998-2003) και ως διευθυντής προγραμμάτων (2003-2006) εκπροσώπησε την τηλεόραση του ΡΙΚ σε διεθνή συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις σε Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία, Κίνα, Ουκρανία, Γερμανία. Σκηνοθέτησε σχεδόν όλα τα είδη τηλεοπτικών προγραμμάτων και διακρίθηκε ιδίως στον τομέα του ντοκιμαντέρ. Πάντοτε σε δικά του σενάρια, σκηνοθέτησε πέραν των 150 ντοκιμαντέρ.

Ο Άντρος Παυλίδης εργάστηκε παράλληλα ως δημοσιογράφος, χρονογράφος και σκιτσογράφος σε κυπριακά έντυπα, ενώ συνεργάστηκε και με ελλαδικά και ξένα. Ο ίδιος εξέδωσε το 1971-72 το πρώτο στο είδος του εβδομαδιαίο περιοδικό τύπου «κόμικ» με δικά του σχέδια και σκίτσα και με τον γενικό τίτλο «Φλόγα». Επίσης το 1997 εξέδωσε το μηνιαίο περιοδικό «Πολιτιστική Κύπρος» (συνολικά 12 τεύχη).

Πήρε μέρος σε διεθνή επιστημονικά θεατρικά, λογοτεχνικά και τηλεοπτικά συνέδρια σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία, Κούβα, Ισπανία, Κίνα, Ιταλία, Ρωσία. Διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, της Κινηματογραφικής Λέσχης Κύπρου και του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Στον τομέα της ζωγραφικής, μαθήτευσε κοντά στους Αδαμάντιο Διαμαντή και Τηλέμαχο Κάνθο. Πίνακές του εξέθεσε στην Αμμόχωστο (1970), στη Λευκωσία (1971) και, ύστερα από μεγάλη διακοπή, ξανά σε ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία (2003, 2006, 2008). Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία.

Ο Άντρος Παυλίδης ίδρυσε το 1982 τον Εκδοτικό Οίκο «Φιλόκυπρος», που ειδικεύεται στις κυπριολογικές εκδόσεις. Υπό την ιδιότητά του αυτή, επιμελήθηκε αρκετές εκδόσεις Κυπρίων συγγραφέων. Ο ίδιος Οίκος εξέδωσε και τα περισσότερα από τα δικά του έργα.

Υπήρξε επίσης ο δημιουργός του μεγαλύτερου έργου που εξεδόθη ποτέ στην Κύπρο. Πρόκειται για τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, που εξεδόθη σε 15 τόμους, μεταξύ των ετών 1984 και 1996. Το έργο αυτό, για το οποίο ο Άντρος Παυλίδης κατόρθωσε να στρατεύσει και ένα πλήθος επιστημόνων και άλλων συνεργατών, είχε παγκόσμια απήχηση, μεταξύ δε άλλων, ζήτησαν και το απέκτησαν οι Βιβλιοθήκες του Κογκρέσου (ΗΠΑ) και πολλών Πανεπιστημίων (Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.). Κορυφαίοι ξένοι επιστήμονες, όπως ο Ρόμπερτ Μπράουνιγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο δρ. Ε. Ρίτσεμπεργκ της Γερμανικής Ακαδημίας κ.α. μίλησαν πολύ κολακευτικά για το έργο αυτό. Ο Άντρος Παυλίδης είχε και πάλι τη γενική ευθύνη και επιμέλεια στην παρούσα νεότερη έκδοση της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας, οπότε έγραψε και τα περισσότερα από τα νεότερα λήμματα.

Γραπτή δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τον θάνατο του Άντρου Παυλίδη

Τη λύπη του για τον θένατο του Άντρου Παυλίδη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίδας,
με λύπη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Άντρου Παυλίδη, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον τομέα των Γραμμάτων και των Τεχνών και του Πολιτισμού ευρύτερα στην Κύπρο. 
Ο Άντρος Παυλίδης, ως συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός, ζωγράφος, σκηνοθέτης και δημιουργός της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας άφησε ένα τεράστιο έργο πίσω του, πολύτιμη κληρονομιά για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές του τόπου. Η απώλεια του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό". Εξέφρασε την ίδια ώρα τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά προς τους οικείους του. 

Πηγή: polignosi

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play