Θερμά συγχαρητήρια σε όσους πέτυχαν στις Παγκύπριες εξετάσεις, σε όσους πέτυχαν τους στόχους τους και είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται στέλνει ο Δρ. Γιώργος Κουτσίδης Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου .
Σε σχετική του ανακοίνωση ο κ. Κουτσίδης σημειώνει πως η επιτυχία αυτή δεν είναι τυχαία• είναι καρπός προσπαθειών, αγώνων και της ουσιαστικής στήριξης που προσφέρει το δημόσιο σχολείο. Μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, με καθηγητές που αφιερώνουν χρόνο, γνώση και φροντίδα, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες, προσθέτει, καθώς και να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να χτίσουν γερά θεμέλια για το μέλλον τους.
Η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, όταν συναντά την επιμονή και τη διάθεση για μάθηση, οδηγεί σε σπουδαία αποτελέσματα και ανοίγει δρόμους σε νέες προοπτικές αναφέρει ο κ. Κουτσίδης. Και για όσους πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν, τους καλεί να έχουν κατά νου ότι αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή για νέους αγώνες, για νέα ξεκινήματα, για ανασύνταξη και πίστη στον εαυτό. Κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στον δρόμο δεν είναι φραγμός, αλλά ευκαιρία, σημειώνει. Ευκαιρία, όπως είπε, για μάθηση, για προσωπική εξέλιξη, για να χτιστεί δύναμη και αντοχή. Μέσα από τις δυσκολίες σμιλεύεται ο χαρακτήρας, δυναμώνει η θέληση και χαράζεται μια νέα πορεία για ένα πιο ώριμο, πιο γερό, πιο ελπιδοφόρο αύριο. Σε αυτές τις στιγμές, οι γονείς έχουν τον πιο κρίσιμο ρόλο, να σταθούν προσθέτει, δίπλα στα παιδιά τους, να τα ενθαρρύνουν, να τα κάνουν να νιώσουν ότι η αξία τους δεν μετριέται από ένα αποτέλεσμα. Η στοργή και η εμπιστοσύνη της οικογένειας γίνονται το πιο ισχυρό στήριγμα, η δύναμη που κρατά το παιδί όρθιο, όταν όλα μοιάζουν δύσκολα.
Η απογοήτευση μπορεί να γίνει βαριά σαν πέτρα, όμως μπορεί επίσης υποστηρίζει ο κ. Κουτσίδης, να μετατραπεί σε δύναμη που σπρώχνει μπροστά, σε φλόγα που τροφοδοτεί τα όνειρα και τους στόχους. Καμία δυσκολία δεν είναι αρκετή για να καθορίσει ολόκληρη τη ζωή. Ένα αποτέλεσμα, μια αποτυχία, μια στιγμή… δεν καθορίζει την αξία κανενός. Η αξία βρίσκεται στο θάρρος να συνεχίζει κάποιος, στο να σηκώνεται ξανά, στο να επιμένει παρά τις δυσκολίες, συμπληρώνει . Η ζωή μοιάζει με το να μαθαίνει κανείς ποδήλατο, αναφέρει ο κ. Κουτσίδης σημειώνοντας πως «θα υπάρξουν πτώσεις, γρατζουνιές, στιγμές απογοήτευσης. Κι όμως, ακριβώς μέσα από αυτές τις πτώσεις έρχεται η ισορροπία, η εμπειρία, η δύναμη να συνεχίσει η διαδρομή».
Όπως αναφέρει, κάθε φορά που κάποιος σηκώνεται, γίνεται πιο δυνατός, πιο σοφός, πιο αποφασιστικός. Άλλωστε οι δυσκολίες δεν είναι το τέρμα• είναι σταθμοί που διδάσκουν αντοχή και επιμονή. Όπως και στις Παγκύπριες εξετάσεις, συνεχίζει, « η προσπάθεια δεν χάνεται, ο κόπος δεν πάει χαμένος, αναφέροντας πως η επιτυχία χτίζεται μέρα με τη μέρα», προσθέτοντας επίσης πως «η αποτυχία δεν είναι κάτι μόνιμο• είναι ένα μάθημα που ανοίγει τον δρόμο για κάτι μεγαλύτερο. Και η επιτυχία όμως δεν μετριέται από ένα αποτέλεσμα, αλλά από το πώς συνεχίζει κάποιος να πορεύεται μετά από κάθε πτώση». Η θέληση να προχωρήσει, η πίστη στις δυνατότητές του, η αντοχή να σταθεί ξανά όρθιος – αυτά είναι που χαράσσουν τον δρόμο προς τους νέους ορίζοντες συμπληρώνει.
Καταληκτικά ο κ. Κουτσίδης αναφέρει πως κανένα εμπόδιο δεν είναι αρκετό για να σταματήσει αυτόν που επιμένει. Καμία αποτυχία δεν είναι αρκετή για να ορίσει τη ζωή. Το ταξίδι συνεχίζεται, και το καλύτερο κομμάτι του βρίσκεται μπροστά, κατέληξε.