Για άλλη μία φορά αυτό το κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να επιτελέσει τον ρόλο του στο να αντιμετωπίσει δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις και κυρίως να προστατέψει τους πολίτες του από μία δοκιμασία.
Δεν λέμε ότι δεν υπήρξε αντίδραση στην πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την ορεινή Λεμεσό, όμως αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός σχεδιασμού, αλλά κυρίως της αυταπάρνησης και του ηρωισμού που επέδειξαν μεμονωμένα άτομα ή τμήματα του κρατικού μηχανισμού, όπως η Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασων, η Πολιτική Άμυνα και οι εκατοντάδες εθελοντές που έκαναν από μόνοι τους ό,τι μπορούσαν για να τιθασεύσουν και να σταματήσουν τις αδηφάγες φλόγες που κατάπιναν τα πάντα στο διάβα τους.
Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αρκεί όμως η ατομική πρωτοβουλία, η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός.
Χρειάζεται η εφαρμογή συγκεκριμένων πλάνων δράσης, οργάνωση, συνεννόηση και πάνω απ΄όλα συντονισμός, ούτως ώστε να αξιοποιούνται με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και μέσα.
Η απουσία συντονισμού, ενιαίας καθοδήγησης και σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες, φέρνει σπασμωδικές και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους ενέργειες που οδηγούν σε χάος, και αυτό δυστυχώς είναι που επικράτησε και αυτή τη φορά στα πύρινα μέτωπα της ορεινής Λεμεσού, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και να πάρει τις καταστροφικές και φονικές διαστάσεις που τελικά πήρε.
Δεν νοείται να μην υπάρχει μία Αρχή που να συντονίζει και να καθοδηγεί τους πάντες, με αποτέλεσμα, άλλες οδηγίες να παίρνουν οι άνδρες και τα μέσα της Πυροσβεστικής, άλλες του Τμήματος Δασών, άλλες τα πτητικά μέσα και άλλες η Πολιτική Άμυνα και να μετατρέπονται όλοι μαζί σε «χάβρα των Εβραίων».
Ούτε οι δυνατοί άνεμοι έφταιγαν, ούτε οι υψηλές θερμοκρασίες, ούτε άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως επιχειρούν να μας πείσουν οι αρμόδιοι «αναρμόδιοι». Αυτά είναι σύνηθη σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ακόμα και σε χώρες με πολύ πιό δύσκολη μορφολογία και βλάστηση από τη δική μας και όμως αντιμετωπίζονται οργανωμένα και επιτυχώς.
Ας πάψουν λοιπόν οι υπεύθυνοι για το μπάχαλο που επικράτησε για μία ακόμα φορά να αναζητούν φτηνές δικαιολογίες και να το ρίχνουν στα καιρικά φαινόμενα και ας παραδεχτούν ότι πιάστηκαν για άλλη μία φορά αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι.
Έφεραν, κόμπαζαν, κάποια επιπλέον πτητικά μέσα και θεώρησαν ότι έκαναν τη δουλειά και το καθήκον τους. Το καθήκον τους όμως ήταν άλλο. Να προστατέψουν τους πολίτες, τις περιουσίες τους, το φυσικό περιβάλλον από την καταστροφή, και κυρίως να αποτρέψουν τους θανάτους.
Και σε αυτό απέτυχαν οικτρά, και υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες που έπρεπε ήδη να αναληφθούν και να αποδοθούν, αν σε αυτό τον τόπο λειτουργούσε κράτος και κυρίως υπήρχε κυβέρνηση.