Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορούσε να αντλήσει νερό από υδροφόρες και υδροστόμια για κατάσβεση της φωτιάς στο χωριό Βουνί και κανένα πρόβλημα δεν είχε, απαντά στον Κοινοτάρχη ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος.
Ο κ. Λογγίνος με δήλωση στο ΚΥΠΕ απάντησε σε τοποθέτηση νωρίτερα του Κοινοτάρχη Ματθαίου Πρωτοπαπά ότι "τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να εφοδιαστούν νερό από διάτρηση, καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει η τουρμπίνα". Ο κ. Λογγίνος ανέφερε ότι εξήγησε και χθες στον Κοινοτάρχη , στη σύσκεψη στην προεδρική κατοικία, τις ενέργειες της ΠΥ.
Σε ερώτηση αν αυτή η μια διάτρηση μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην κατάσβεση, απάντησε ότι "κανένα πρόβλημα με νερό δεν είχαμε".
Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν το χωριό διαθέτει και άλλες διατρήσεις, αλλά επανέλαβε πολλές φορές ότι υπήρχαν υδροφόρες και υδροστόμια με νερό για την πυρόσβεση.
"Πρόβλημα με προμήθεια νερού δεν είχαμε γιατί φροντίσαμε να υπάρχουν υδροφόρες, είτε από τις επαρχιακές διοικήσεις, είτε από άλλες υπηρεσίες, είτε από ιδιώτες", ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λογγίνος.
Στην επισήμανση του Κοινοτάρχη ότι οι δρόμοι στο χωριό είναι στενοί και έπρεπε να υπάρχουν πιο μικρά και ευέλικτα οχήματα, ο κ. Λογγίνος δεν διαφώνησε και διευκρίνισε ότι υπήρχαν ευρωπαϊκά προγράμματα για χρηματοδότηση 60% για προμήθεια τέτοιων οχημάτων και "θα έπρεπε η Επαρχιακή Διοίκηση να τους είχε ενημερώσει για την πιθανότητα της προμήθειας μέσω των προγραμμάτων αυτών".
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την επιχειρησιακή ευθύνη και μπορεί να μιλά για τη δική του υπηρεσία και ότι θα γίνουν εκθέσεις γεγονότων για το τι έγινε ή δεν έγινε.
Επανέλαβε επίσης ότι από την πρώτη στιγμή η ΠΥ ανταποκρίθηκε και ότι οι πόροι της δεν είναι ανεξάντλητοι. "Ανταποκρίθηκαν είκοσι οχήματα και είχαμε με βάση τα στοιχεία περισσότερα από 1,600 σπίτια που επηρεάστηκαν. Βγάλαμε κόσμο έξω γιατί σε πολλά χωριά δεν υπήρχε ούτε η Πολιτική 'Άμυνα, ούτε η Αστυνομία και σώσαμε ζωές", ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για καθυστέρηση στην ανταπόκριση εναέριων μέσων, ο κ. Λογγίνος ανέφερε ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων είναι καταγραμμένες για όποιον τις αμφισβητεί.
"Δύο πτητικά μέσα ήταν επιφορτισμένα με κατάσβεση πυρκαγιάς στην επαρχία Λευκωσίας, στα Ανάγυια, και μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτιά στην Λεμεσό σηκώσαμε άλλα δύο. Εγώ έδωσα τις οδηγίες και αμέσως ενεργοποιήθηκε το Ίκαρος ΙΙ", ανέφερε ο κ. Λογγίνος.
Για τις επικρίσεις ότι δεν υπήρχε σχέδιο, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μποφόρ, ο Αρχιπύραρχος ανέφερε ότι όντως έλαβε στοιχεία την προηγούμενη της φωτιάς ότι η ορεινή Λεμεσός μέχρι και την Πάχνα θα είχε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και με άνεμο περίπου επτά μποφόρ.
"Επικοινώνησα το βράδυ, και η καταχώρηση είναι εκεί, με τη βάση των αεροσκαφών και ζήτησα από το πρωί να κάνουν περιπολίες και παράλληλα ζήτησα και από τον επαρχιακό Λεμεσού να βγάλει περίπολα έξω. Αυτά έγιναν και η περιπολία στον ουρανό ήταν από νωρίς το πρωί. Είχαμε ανεξέλεγκτη φωτιά στην Ανάγυια και τα αεροσκάφη που ήταν έμφορτα εκείνη τη στιγμή στον αέρα, πήραν οδηγίες να κατευθυνθούν εκεί, στα Ανάγυια γιατί ήταν σε εξέλιξη εκεί η φωτιά", εξήγησε.
Ο Αρχιπύραρχος είπε ότι μόλις ενημερώθηκαν για τη φωτιά στη Λεμεσό, έδωσε οδηγίες για να σηκωθούν άλλα δύο αεροσκάφη για ρίψεις στη Μαλλιά και αυτά όλα είναι καταχωρημένα και καταγεγραμμένα και σε βίντεο. Πρόσθεσε ότι αργότερα, και όταν η πυρκαγιά διαφάνηκε ότι ήταν μεγάλη, δόθηκαν οδηγίες να απογειωθούν όλα τα εναέρια μέσα.
"Εγώ από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησα τις ενέργειές μας και μπορώ να μιλήσω για τη δική μου επιχειρησιακή ευθύνη", τόνισε.
ΚΥΠΕ