Ανάβαση - «ρεκόρ» στο Έβερεστ θέλουν να επιτύχουν Βρετανοί αναρριχητές, που χρησιμοποίησαν το αέριο «ξένο» για να γλιτώσουν χρόνο και να ολοκληρώσουν την αποστολή μέσα σε επτά ημέρες.
Τα τέσσερα πρώην στελέχη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ λίγες μόλις ημέρες μετά την αναχώρησή τους από το Λονδίνο, στο πλαίσιο της πρωτοποριακής αποστολής, η οποία στοχεύει να ολοκληρωθεί εντός επτά ημερών, με επιστροφή στην πατρίδα.
«Και οι τέσσερις, συνοδευόμενοι από έναν φωτογράφο και πέντε σέρπα, έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ σήμερα το πρωί στις 07.10, τοπική ώρα», ανακοίνωσε ο Αυστριακός επικεφαλής της αποστολής.
«Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα έχουν επιστρέψει στον καταυλισμό βάσης μέχρι το βράδυ και θα βρίσκονται στα σπίτια τους εντός της επταήμερης προθεσμίας», δήλωσε ο Λούκας Φύρτενμπαχ.
Ανάμεσα στους τέσσερις αναρριχητές βρίσκεται και ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τους Βετεράνους, Άλιστερ Καρνς. Η ομάδα αναχώρησε από τη βρετανική πρωτεύουσα την Παρασκευή, έχοντας ήδη ολοκληρώσει έναν μη συμβατικό εγκλιματισμό στο υψόμετρο - όχι στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, αλλά στο Λονδίνο, κάνοντας χρήση του ευγενούς αερίου ξένου (xenon).
Η χρήση ξένου αντί εγκλιματισμού: Καινοτομία ή ντοπάρισμα;
Η τεχνική αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα των ορειβατών, καθώς θεωρείται αμφιλεγόμενη. Το ξένο, ένα ευγενές αέριο, χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα επί δύο εβδομάδες για την προσομοίωση των συνθηκών υψηλού υψομέτρου και την προετοιμασία για τη «ζώνη του θανάτου», πάνω από τα 8.000 μέτρα, όπου η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να αποβεί μοιραία.
Το αέριο ενισχύει την παραγωγή ερυθροποιητίνης (EPO), της ορμόνης που αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βελτιώνοντας έτσι τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα και κατ’ επέκταση την αντοχή και την απόδοση του οργανισμού. Ωστόσο, η χρήση της EPO έχει απαγορευτεί σε πολλά αθλήματα ως μορφή ντόπινγκ.
«Το ξένο φαίνεται να ενεργοποιεί μηχανισμούς προστασίας από την ασθένεια του υψομέτρου, η οποία προκαλείται από την υποξία», εξηγεί ο δρ Μάικλ Φράις, μέλος της αποστολής. «Η εισπνοή του μιμείται τις φυσιολογικές επιπτώσεις της παραμονής σε μεγάλα υψόμετρα».
Κανονικά, οι ορειβάτες χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να εγκλιματιστούν στο υψόμετρο των 8.849 μέτρων του Έβερεστ, πριν επιχειρήσουν την τελική ανάβαση στην κορυφή της «στέγης του κόσμου».
Η ταχύτερη γνωστή ανάβαση στο Έβερεστ καταγράφηκε το 2003 από τον Νεπαλέζο ορειβάτη Λάκπα Γκέλου Σέρπα, ο οποίος κάλυψε τη διαδρομή από τον καταυλισμό βάσης έως την κορυφή σε μόλις 10 ώρες και 56 λεπτά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ