Μέσα σε ένα σκηνικό που περιλαμβάνει αιφνιδιασμούς, απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων και ευκαιριακές συμμαχίες η κυβέρνηση καλείται να επιβάλλει την δική ατζέντα τόσο στο νότο με την Λιβύη, όσο στα ανατολικά, στο Αιγαίο που αποτελεί ούτως ή άλλως το πεδίο όπου η Τουρκία δοκιμάζει τις «αντοχές» της ελληνικής πλευράς
Ο πρωθυπυργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ακριβώς αυτόν τον τόνο στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο σκάκι προτιμά «να παίζει με τα λευκά», δηλαδή να έχει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Είναι σαφές ότι η Αθήνα θέλει να κάνει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της και προς τη Λιβύη και προς την Τουρκία, κρατώντας όμως ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας, διαμηνύοντας ότι η διπλωματική διευθέτηση των διαφορών είναι επιλογή και η Ελλάδα είναι έτοιμη, χωρίς όμως να αποδέχεται τετελεσμένα.
«Οι γκρίζες ζώνες κρατούν από το 1996»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε σε βάθος δεκαετιών τις σχέσεις με την Τουρκία αναφέροντας ότι «δεν είναι τωρινά αυτά τα θέματα, η Κύπρος βρίσκεται υπό κατάληψη από το 1974. Οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο κρατούν από τα μέσα του '70 και οι ''γκρίζες ζώνες'' από το 1996. Το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας τελευταία γίνεται πιο έντονο. Η Ελλάδα αντέδρασε με μέτρα και πρωτοβουλίες. Προσδοκώ σε ήρεμα νερά και ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία.
Μπορούμε να αποφεύγουμε ακραίες εντάσεις, όπως το 2020 στον Έβρο. Έχουμε καλύτερη σχέση πλέον. Αλλά η Τουρκία πρέπει να αποκοπεί από πυλώνες αντιδικίας, όπως οι ''γκρίζες ζώνες''.
Ανέφερε μάλιστα ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Έκανε πάντως σαφέρ ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει επίσης να κάνει σαφή τη διαφορά αντιμετώπισης των εθνικών θεμάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας όλοι κάποιοι «παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα» προσθέτοντας με έμφαση: «Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη».
Πρόσκληση προς Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ
Το σκηνικό είναι πιο σύνθετο όσον αφορά τη Λιβύη, καθώς είναι ένα νέο μέτωπο, που έχει όμως πίσω του την «σκια» του τουρκολιβυκού συμφώνου, που ήρθε ξανά στο προσκήνιο, λόγω της στάσης του Χαφτάρ, που ξεκίνησε ένα «φλερτ» με την Άγκυρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάηκς έκανε σαφές ότι «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει επικυρωθεί, όσο και αν το πάνε προς κύρωση. Η Λιβύη είναι μια χώρα χωρισμένη στη μέση. Η επίσημη και η ανεπίσημη. Είναι σε εμφύλιο και η συνεννόηση μαζί τους δεν είναι απλή».
Η Αθήνα αφήνει ανοιχτές τις διόδους με την Λιβύη και αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η επίσκεψη Γεραπετρίτη στη χώρα. Η γραμμή της Αθήνας πάντως είναι ότι «Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να έρθει σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ελλάδα. Η Λιβύη θα πρέπει να διαλέξει εάν θα έχει σχέσεις με την Ελλάδα που της προσφέρει άνοιγμα στην Ευρώπη, ή την Τουρκία που την θέλει μόνο ως όπλο στο άρμα της».
Πηγή: cnn.gr