Ασύλληπτες ποσότητες χρυσού κρύβει ο πυρήνας της Γης, σύμφωνα με έρευνα – Πώς διαρρέει στον φλοιό

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 99% του χρυσού βρίσκεται στον μεταλλικό πυρήνα της Γης .

«Όταν βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κυριολεκτικά βρει φλέβα χρυσού!» δήλωσε ο γεωχημικός Nils Messling από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία. «Τα δεδομένα μας επιβεβαίωσαν ότι υλικό από τον πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, διαρρέει στον μανδύα της Γης».

Πάνω από το 99% του χρυσού της Γης

Αν και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο χρυσό που υπάρχει στον φλοιό της Γης, η ποσότητα αυτή είναι ένα ελάχιστο κλάσμα εκείνης που διαθέτει συνολικά ο πλανήτης μας, αναφέρει το ScienceAlert. Οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 99% του χρυσού βρίσκεται στον μεταλλικό πυρήνα της Γης – αρκετός για να καλύψει όλη την επιφάνεια του πλανήτη με ένα χρυσό στρώμα πάχους 50 εκατοστών.

Όταν η Γη ήταν ακόμα σε φάση σχηματισμού, τα βαρύτερα στοιχεία βυθίστηκαν στο υγρό εσωτερικό του πλανήτη και απομονώθηκαν στον πυρήνα. Αργότερα, βροχές μετεωριτών έφεραν περισσότερο χρυσό και βαρέα μέταλλα στον φλοιό. Δεν είναι σαφές πόσα από τα βαρέα μέταλλα που βρίσκουμε στην επιφάνεια προέρχονται από τον πυρήνα και πόσα από το διάστημα.

«Κλειδί» το ρουθήνιο

Υπάρχει, ωστόσο, ένας τρόπος να το διερευνήσουμε: τα ισότοπα ενός πολύτιμου βαρέος μετάλλου που ονομάζεται ρουθήνιο (τα ισότοπα είναι παραλλαγές του ίδιου στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων).

Τα ισότοπα του ρουθηνίου στον πυρήνα της Γης είναι ελαφρώς διαφορετικά από το ρουθήνιο της επιφάνειας. Αυτή η διαφορά ήταν πολύ μικρή για να ανιχνευθεί, αλλά ο Messling και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν νέες τεχνικές ανάλυσης που τους επέτρεψαν να την εντοπίσουν.

pic_430e6ed1ab20250522120745.jpg

Γραφική αναπαράσταση της δομής του φλοιού της Γης, που δείχνει τον υπερθερμασμένο μεταλλικό εσωτερικό πυρήνα στο κέντρο, ακολουθούμενο από τον στερεό εξωτερικό πυρήνα, τον βραχώδη μανδύα και τον λεπτό φλοιό προς την επιφάνεια. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν αποδεικνύει ότι ορισμένα πολύτιμα μέταλλα από τον πυρήνα διαρρέουν στον μανδύα της Γης

University of Göttingen (OpenAI)

Χρησιμοποίησαν τις τεχνικές αυτές για να μελετήσουν το ρουθήνιο που εξήχθη από ηφαιστειακά πετρώματα στα νησιά της Χαβάης και ανακάλυψαν σημαντικά υψηλότερη ποσότητα ρουθηνίου-100 από ό,τι μπορεί να βρεθεί στον περιβάλλοντα μανδύα. Αυτό είναι το ισότοπο του ρουθηνίου που προέρχεται από τον πυρήνα της Γης.

Τι μαθαίνουμε για τον πυρήνα της Γης

Η ανακάλυψή τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, περιλαμβάνει επίσης στοιχεία όπως το παλλάδιο, το ρόδιο, η πλατίνα – και ο χρυσός. Αν και η διαρροή τους είναι εξαιρετικά αργή και δεν μπορούμε φυσικά να σκάψουμε σε βάθος 2.900 χιλιομέτρων για να τα βρούμε, η σημασία της ανακάλυψης είναι θεμελιώδης για την κατανόηση του πλανήτη μας.

«Τα ευρήματά μας δεν δείχνουν μόνο ότι ο πυρήνας της Γης δεν είναι τόσο απομονωμένος όσο πιστευόταν μέχρι τώρα», λέει ο γεωχημικός Matthias Willbold του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν. «Τώρα μπορούμε επίσης να αποδείξουμε ότι τεράστιες ποσότητες υπερθερμασμένου υλικού του μανδύα – αρκετές εκατοντάδες τετράκις εκατομμύρια τόνοι βράχου – προέρχονται από το όριο μεταξύ πυρήνα και μανδύα και ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Γης για να σχηματίσουν νησιά όπως της Χαβάης».

cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play