Δικαιούται ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου κάποιου Οργανισμού να ζητήσει ειδική μεταχείριση; Χάνει κάποιος το δικαίωμά του για ισότιμη μεταχείριση όταν κατέχει μία θέση σ’ έναν Οργανισμό; Αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, με αφορμή τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Αγγλική Σχολή (English School).
Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο Δρ Τσούκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν και άγραφοι νόμοι/περιορισμοί, που υποχρεώνουν τους ηγέτες και τους αξιωματούχους ενός Οργανισμού να απέχουν από κάποια πράγματα. «Όταν ηγείσαι έχεις μερικές άγραφες ευθύνες. Δεν λέει πουθενά ο νόμος ότι εσύ απαγορεύεται να κάνεις κάτι τέτοιο. Το υπαγορεύει όμως η ηθική σου συνείδηση. Αν τη διαθέτεις» συμπλήρωσε. Έχουμε άπειρα παραδείγματα ηγετικού αυτοπεριορισμού, συνέχισε, εξηγώντας πως κάποιοι δεν ασκούν δικαιώματα λόγω ηγετικού αξιώματος το οποίο υπηρετούν, διότι αντιλαμβάνονται την ηγεσία με όρους προσφοράς.
«Ζω σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπερασπίζεται αρχές του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας» πρόσθεσε ο Καθηγητής, τονίζοντας ότι αναμενόταν από αυτούς που εκπροσωπούσαν τον εν λόγω θεσμό να αρθούν στο ύψος του αξιώματός τους. Για τον ίδιο, είπε ο κ. Τσούκας, το σημαντικό είναι ότι δεν κατάλαβαν τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής για ποιο λόγο επικρίθηκε η στάση τους. «Το κακό είναι να μην διαισθάνεσαι το ατόπημά σου [..] σαν να μην έγινε τίποτα» επεσήμανε ο Καθηγητής.
Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση τού Χαρίδημου Τσούκα στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται καθημερινά από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: