Καθορίζονται οι όροι εντολής για την υπόθεση της κακοποίησης των πέντε παιδιών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Η υπόθεση τρέχει σε δύο επίπεδα, αφενός βρίσκεται ενώπιον Κακουργιοδικείου και αφετέρου διατάχθηκε διοικητική έρευνα σε επίπεδο Υφυπουργείου Πρόνοιας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της φρικτής υπόθεσης που αφορά στην καταγγελία για κακοποίηση πέντε παιδιών από τον πατέρα και τη μητέρα, οι οποίοι φέρονται να κακοποιούσαν και να τα εξανάγκαζαν να εργάζονται σε χωράφια και κτηνοτροφικό υποστατικό, με το ένα να καταγγέλλει και σεξουαλική παρενόχλησή του.

Η υπόθεση τρέχει σε δύο επίπεδα, αφενός βρίσκεται ενώπιον Κακουργιοδικείου και αφετέρου διατάχθηκε διοικητική έρευνα σε επίπεδο Υφυπουργείου Πρόνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υφυπουργείο Προνοίας για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας σε σχέση με την υπόθεση, αναμένεται ο καθορισμός των όρων εντολής του ερευνώντα λειτουργού που διορίστηκε, αλλά και να τεθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης της έρευνας, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Βασικός στόχος της διαδικασίας είναι η αναγνώριση πιθανών κενών και η βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών, είπε στον «Π» πηγή από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ως εκ τούτου ανάλογοι είναι και οι χειρισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση ήταν γνωστή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας καθώς είχαν γίνει σχετικές καταγγελίες από άλλους κατοίκους της περιοχής.

«Σε αυτή τη φάση, απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των παιδιών. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ευημερία τους. Η δέσμευσή μας είναι να ενεργούμε με ευθύνη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εξασφαλίζοντας ότι το σύστημα λειτουργεί προς το συμφέρον τους», σημείωσε αρμόδια πηγή.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν ένα από τα παιδιά εκμυστηρεύθηκε σε εκπαιδευτικό του σχολείου του, τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου και των υπόλοιπων παιδιών. Στη συνέχεια, τα πέντε παιδιά της οικογένειας, ηλικίας από 7 μέχρι 23 ετών κατήγγειλαν όσα ζούσαν για χρόνια στο σπίτι τους

Οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, όπου καταχωρήθηκε υπόθεση ενώπιον Κακουργιοδικείου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν εμπορία παιδιών, εκμετάλλευση στην εργασία ανήλικων και ενήλικων, σεξουαλική κακοποίηση και βία στην οικογένεια.

Δίωρη στάση εργασίας

Οι Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών της Παγκύπριας Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ» κατήλθαν σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας από τις 11:30 έως τις 13:30, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον απόηχο της υπόθεσης κακοποίησης 5 παιδιών.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, «η στοχοποίηση των συναδέλφων μας συνεχίζεται, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει διοικητική έρευνα και έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός. Η ευθύνη για τις παθογένειες του συστήματος ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και τη διοίκησή του και δεν θα επιτρέψουμε τη μεταφορά ευθυνών στους επαγγελματίες που υπηρετούν με αυταπάρνηση την κοινωνία».

Ακολούθως τόνισαν ότι «δεν θα ανεχθούν αβάσιμες κατηγορίες και στοχοποίηση των συναδέλφων μας», ενώ απαιτούν άμεσες λύσεις και όχι άλλες καθυστερήσεις».

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», προσθέτουν, «για την προστασία των μελών μας όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play