Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα διευρύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, παρότι η ασιατική οικονομική δύναμη παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του κρατικού οργανισμού Germany Trade & Invest (GTAI) που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 12% σε ετήσια βάση, σε λίγο κάτω από τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η εξέλιξη αποδίδεται στη μείωση της εξάρτησης των κινεζικών επιχειρήσεων από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, με αποτέλεσμα η Κίνα να αποτελεί πλέον μόλις την ένατη μεγαλύτερη αγορά για τα γερμανικά προϊόντα.
Μόλις το 2021, η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά γερμανικών εξαγωγών. Εκείνη τη χρονιά, η Γερμανία πούλησε στην Κίνα εμπορεύματα αξίας 104 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σήμερα, η γερμανική μεταποίηση αντιμετωπίζει τόσο τους αμερικανικούς δασμούς όσο και τον κινεζικό ανταγωνισμό, προκαλώντας μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας σε βιομηχανικούς κολοσσούς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.
Την ίδια ώρα, η Κίνα αυξάνει τις πωλήσεις της προς τη Γερμανία.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, η Γερμανία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Κίνα. Το ίδιο διάστημα φέτος, το έλλειμμα είχε αυξηθεί σε περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι γερμανικές εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 8,9%, στα 91,8 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Το συνολικό εμπόριο ξεπέρασε τα 128 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο από το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και πολύ μικρότερες οικονομίες, όπως η Αυστρία και η Ελβετία, αγόρασαν περισσότερα γερμανικά προϊόντα από την Κίνα το 2026.
Η μειούμενη εξάρτηση της Κίνας από τη Γερμανία δείχνει ότι η χώρα γίνεται ολοένα πιο ανεξάρτητη από τις δυτικές δυνάμεις και καλύπτει την τεχνολογική απόσταση, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Vincent Stamer.
Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2025, μετά την επιστροφή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την εφαρμογή προστατευτικών δασμολογικών πολιτικών, οι οποίες έχουν περιορίσει τις γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη μεμονωμένη ξένη αγορά της Γερμανίας, όμως οι εξαγωγές προς τη χώρα μειώθηκαν κατά περίπου 6% έως τον Ιούνιο, σε λίγο πάνω από 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, οι γερμανικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,1%, σχεδόν στα 51 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γαλλία και η Ολλανδία ακολούθησαν ως οι επόμενες μεγαλύτερες αγορές γερμανικών εξαγωγών. Συνολικά, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7%, στα 817 δισεκατομμύρια ευρώ έως τον Ιούνιο, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη διατήρησε τη ροή παραγγελιών.
«Ωστόσο, το brand “Made in Germany” εξακολουθεί να χρειάζεται επανεφεύρεση», δήλωσε ο Stamer της Commerzbank.
ΚΥΠΕ






