Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 οι νεκροί σε παράνομο χρυσωρυχείο - Άλλοι 216 εργάτες ανασύρθηκαν ζωντανοί

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Σε βάθος 2,6 χιλιομέτρων, υπήρχε μια ολόκληρη «πόλη» για τους εργάτες. Πολλοί από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, φανερά αδυνατισμένοι

 

Η μακάβρια καταμέτρηση συνεχίζεται στο βάθος του εγκαταλειμμένου χρυσωρυχείου της Νότιας Αφρικής, όπου από τις αρχές της εβδομάδας έχουν ανασυρθεί τα πτώματα 78 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, η οποία είχε αποκλείσει εδώ και μήνες τον χώρο, με στόχο να αναγκάσει τους παράνομους μεταλλωρύχους να βγουν στην επιφάνεια.

Κάθε φορά που ανεβαίνει ο θάλαμος, με τη βοήθεια ενός ειδικού βαρούλκου, από τα φρέατα του Στιλφοντέιν, ενός ορυχείου που απέχει 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, ο απολογισμός γίνεται ολοένα και βαρύτερος.

Συνολικά 216 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα έγκατα του ορυχείου, όπου, σε βάθος 2,6 χιλιομέτρων, υπήρχε μια ολόκληρη «πόλη» για τους εργάτες. Πολλοί από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση, φανερά αδυνατισμένοι.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των παράνομων χρυσωρύχων, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ξένοι, που ζούσαν εδώ και μήνες υπογείως και δεν έχουν πλέον δυνάμεις για να ανέβουν στην επιφάνεια από το μοναδικό σχοινί που χρησιμοποιούσαν προηγουμένως. Η αστυνομία υπολόγιζε ότι ήταν «πολλές εκατοντάδες» όταν ξεκίνησε, πριν από περίπου δύο μήνες, να περιορίζει στο ελάχιστο τον ανεφοδιασμό τους με τρόφιμα και νερό. Η στρατηγική αυτή είχε ως στόχο να τους αναγκάσει να βγουν έξω αλλά προκάλεσε τον θάνατο εκείνων που έμειναν μέσα.

Ο υπουργός Αστυνομίας Σένζο Μτσούνου, που επισκέφθηκε το ορυχείο την Τρίτη, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς. «Είναι αδύνατον κάποιος να μας πει με βεβαιότητα πόσοι είναι» μέσα στις στοές, εξήγησε.

Από τον Αύγουστο, η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 1.500 παράνομους μεταλλωρύχους, στην πλειονότητά τους αλλοδαπούς. Από αυτούς, οι 121 που έχουν ήδη απελαθεί κατάγονταν από τη Μοζαμβίκη, το Λεσότο, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play