Ιστορική ρήξη στις διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, χαρακτηρίζει η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα στην Τουρκία "Χαμπέρ Γκλομπάλ", το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την Τουρκία καθότι προτείνονται, όπως αναφέρει, «για πρώτη φορά ‘διαφορετικές σχέσεις’ με την Τουρκία, αντί της πλήρους ένταξης».
Η ιστοσελίδα επισημαίνει ακόμη ότι «σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία καλείται επίσης να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση»
Καθηγητές που μίλησαν στην "Χαμπέρ Γκλομπάλ" αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία ούτε να εγκαταλείψει τον στόχο της πλήρους ένταξης ούτε να αναγνωρίσει την Κύπρο.
Ο καθηγητής Καμέρ Κεσίμ, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των διεθνών σχέσεων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της Καγκελαρίας της Μέρκελ, προτάθηκε μια νέα μορφή σχέσεων που ονομάζεται 'προνομιακή εταιρική σχέση'. "Ωστόσο, υπάρχει Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Ο στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Με μια τέτοια συμφωνία σε ισχύ, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ποια θα είναι η νέα σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ», επεσήμανε.
Είπε πως η Τουρκία ζητά την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συνθήκης της Άγκυρας. "Το πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση της 'ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου' από την Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία έχει σαφή θέση επί του θέματος. Όσον αφορά το Πρωτόκολλο Εναρμόνισης, η Τουρκία δήλωσε πως 'δεν αναγνωρίζω την 'ε/κ διοίκηση' ως Κυπριακή Δημοκρατία του 1960'. Αυτό ήταν ένα θεμελιώδες σημείο ρήξης στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Εξάλλου, ο καθηγητής Δρ Kamer Kasım είπε πως το ζήτημα της Κύπρου περιλαμβάνεται πάντα στις εκθέσεις λόγω της επιμονής της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. «Αν κάποιος στην ΕΕ προτείνει μια 'διαφορετική σχέση', θα πρέπει επίσης να λύσει τέτοια προβλήματα. Επειδή η προσέγγιση του ΕΚ για την Κύπρο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στο σχέδιο υπάρχουν τίτλοι όπως 'μια κυριαρχία' και 'μια ιθαγένεια'. Ωστόσο, η κατάσταση στην Κύπρο απέχει πολύ από αυτό. Πιστεύω ότι η θέση της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της πλήρους ένταξης δεν θα αλλάξει. Πέρα από αυτό, πρόκειται για αβάσιμες, κενές προτάσεις που αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι ούτως ή άλλως δεσμευτικές. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει την άποψή της για την Κύπρο», πρόσθεσε.
Δηλώνοντας ότι η συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τελειώσει, ο πολιτικός επιστήμονας καθηγητής Χασάν Κονί ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας. «Χρειάζονται μόνο τον στρατό της Τουρκίας. Το ζήτημα της ένταξης έχει τελειώσει, αλλά το επαναφέρουν για να δημιουργήσουν μια νέα ελπίδα. Λένε 'θέλουμε να σας δούμε ξανά στο ευρωπαϊκό σύστημα'. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Γιατί; Επειδή είναι εναντίον μιας μουσουλμανικής χώρας. Από τη μία πλευρά, θα μας ευχαριστήσουν για τους μετανάστες, από την άλλη, θα μας κρατήσουν έξω από το σύστημα, δεν υπάρχει τέτοια σχέση», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ