Μαύρος καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα - Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Πάπα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Οι Καρδινάλιοι θα συνεχίσουν τη διαδικασία με απόλυτη μυστικότητα την Πέμπτη - Δείτε live εικόνα από το Βατικανό.

Η πρώτη ψηφοφορία των 133 μελών του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου ποντίφικα ήταν άκαρπη και κατά συνέπεια, πριν από λίγο, βγήκε μαύρος καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα. H όλη διαδικασία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, πολύ περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί χθες στην ίδια την αίθουσα Τύπου του Βατικανού. Κάτι που μπορεί να οφείλεται -σε έναν βαθμό- στον αριθμό ρεκόρ εκλεκτόρων καρδιναλίων και στο ότι προέρχονται από εβδομήντα μια διαφορετικές χώρες.

Αύριο αναμένεται να διεξαχθούν τέσσερις ψηφοφορίες, δυο το πρωί και δυο το απόγευμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά την αυριανή ημέρα θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογής του νέου Αγίου Πατέρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεδομένου ότι το 2005 ο πάπας Βενέδικτος είχε εκλεγεί κατά την τέταρτη ψηφοφορία και ο πάπας Φραγκίσκος, το 2013, στην πέμπτη.

 

Απόψε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, συγκεντρώθηκαν και περίμεναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το βλέμμα στραμμένο στην καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα περισσότεροι από 50.000 πιστοί, κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης αλλά και πολίτες προερχόμενοι από δεκάδες διαφορετικές χώρες.

 

Δείτε live εικόνα από το Βατικανό

Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τις περασμένες ημέρες, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «φαβορί» παραμένει ο Ιταλός καρδινάλιος και επί δώδεκα χρόνια πρωθυπουργός του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν. Ήταν στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου, αλλά θεωρείται σε θέση να συμπεριλάβει στη διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας και κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι αμιγώς προοδευτικής κατεύθυνσης.

Προκειμένου να εκλεγεί ένας υποψήφιος απαιτείται να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων. Ήδη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που περιμένουν να δουν το χρώμα του καπνού από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα: Μαύρος που σημαίνει ότι η ψηφοφορία απέβη άκαρπη, λευκός, που σημαίνει ότι αναδείχθηκε νέος Ποντίφικας. Σήμερα, πάντως, δεν αναμένεται εκλογή και θα γίνει μόλις μία ψηφοφορία. Από αύριο Πέμπτη, αναμένεται να γίνονται μέχρι και τέσσερις ψηφοφορίες.

Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες εκλογής, μεταξύ των άλλων, θεωρείται ότι συγκεντρώνουν ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε. Μετριοπαθέστερος, με μεγάλη πείρα στον διαθρησκειακό διάλογο ο πρώτος, πιο πιστός στη γραμμή του Αργεντινού εκλιπόντα Ποντίφικα ο δεύτερος.

Όλα αυτά όμως θα μπορούσαν να ανατραπούν κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, αφού μάλιστα γνωστό ιταλικό ρητό μας υπενθυμίζει ότι «όποιος εισέρχεται στη Σιξτίνα ως φαβορί να εκλεγεί Πάπας, τελικά βγαίνει από την αίθουσα ως απλός καρδινάλιος».

Πολλοί διερωτώνται πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία εκλογής του επόμενου Αγίου Πατέρα των Καθολικών. Μια λογική πρόβλεψη, δεδομένων των προηγούμενων κονκλαβίων, θα ήταν δύο με τρεις ημέρες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.