Κάποτε μια πρόσκληση στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ήταν περιζήτητη. Επί Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί ενδεχομένως εισιτήριο εισόδου σε μια ανελέητη πολιτική ενέδρα.
Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είναι το τελευταίο, μέχρι στιγμής, θύμα ενός σήριαλ το οποίο άρχισε με μια εκρηκτική συνάντηση, το Φεβρουάριο, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει μετατρέψει αυτό που υπό τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν δεν ήταν παρά μια απλή ευκαιρία για διπλωματικές φωτογραφίες, σε μια δύσκολη δοκιμασία σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.
Το θέαμα έχει γίνει οικείο: ένας ηγέτης κάθεται άκρη-άκρη στην πολυθρόνα του, μπροστά στο περίφημο τζάκι του Οβάλ Γραφείου και περιμένει, νευρικός, την τύχη που του επιφυλάσσεται.
Ο 78χρονος ρεπουμπλικανός θα παίξει άραγε το χαρτί της γοητείας; Θα δείξει τη νέα επίχρυση διακόσμηση που εγκατέστησε υπερήφανα στο άντρο της αμερικανικής προεδρίας; Θα προκαλέσει τον προσκεκλημένο του σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς, το εμπόριο ή την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια;
Ή απλώς θα του επιτεθεί;
Κανένας δεν το γνωρίζει εκ των προτέρων. Οι ηγέτες ξέρουν μόνο πως, όταν θα επιτραπεί στις κάμερες να περάσουν στο δωμάτιο, οι ίδιοι θα βρεθούν σε τεντωμένο σχοινί.
Η ζέστη και ο περιορισμένος χώρος αυξάνουν την ένταση, καθώς ο απρόβλεπτος δισεκατομμυριούχος επιχειρεί να φέρει τον καλεσμένο του σε αμηχανία και να του επιβληθεί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε ψηλά τον πήχη στις 28 Φεβρουαρίου, όταν υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι εντάσεις που συνδέονται με την ξαφνική αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Ρωσίας ήρθαν με πάταγο στο φως όταν ο αμερικανός πρόεδρος, κόκκινος από θυμό, επιτίμησε ανοιχτά τον ουκρανό ηγέτη, κατηγορώντας τον ότι δεν δείχνει ευγνωμοσύνη για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Πολλοί αναρωτήθηκαν αν επρόκειτο για μια εσκεμμένη ενέδρα.
Έκτοτε ο στόχος των ξένων πρωτευουσών είναι «να «αποφύγουμε έναν Ζελένσκι».
Η επίσκεψη του νοτιοαφρικανού προέδρου χθες, Τετάρτη, ήταν αυτή που έμοιαζε περισσότερο με μια επανάληψη του σεναρίου της επίσκεψης Ζελένσκι, και αυτή τη φορά ήταν ξεκάθαρα σχεδιασμένη.
Η χαοτική συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου
Ο πρόεδρος Ραμαφόζα έφθασε μαζί με τους νοτιοαφρικανούς γκόλφερ Έριν Ελς και Ρετίφ Χόοσεν, με την ελπίδα να καλοπιάσει τον Τραμπ, ο οποίος έχει πάθος με το σπόρ αυτό. Και για να απαντήσει έτσι στις αβάσιμες κατηγορίες του για μια δήθεν «γενοκτονία» που διαπράττεται εναντίον των λευκών κτηματιών στη Νότια Αφρική.
Το πρόσωπο του νοτιοαφρικανού προέδρου πρόδωσε την αμηχανία του όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ξαφνικά «να σβήσουν τα φώτα» και να παίξει ένα βίντεο.
Στις εικόνες του βίντεο αυτού, νοτιοαφρικανοί πολιτικοί φώναζαν «Σκοτώστε τον αγρότη». Ο Ραμαφόζα, έκπληκτος, κοίταξε την οθόνη, μετά τον Τραμπ, και ξανά την οθόνη.
Όμως αντίθετα από τον ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος επιχειρηματολόγησε μπροστά σε έναν όλο και πιο οργισμένο Τραμπ, ο αρχηγός του νοτιοαφρικανικού κράτους διατήρησε την ηρεμία του.
Δεν του ζήτησαν να φύγει από το Λευκό Οίκο, όπως είχαν κάνει με τον ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος έχασε το γεύμα.
Άλλοι ηγέτες έφθασαν προετοιμασμένοι. Ορισμένοι βγήκαν ουσιαστικά σώοι από τη δοκιμασία, ακόμα και με μια κάποια δόξα.
Παρά τη φανερή νευρικότητά του, ο καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ παρέμεινε σταθερός, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε να γίνει η χώρα του η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο Καναδάς «ουδέποτε ήταν προς πώληση».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έπεισε τον Τραμπ με μια επιστολή του βασιλιά Καρόλου Γ', ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε και πάλι την παράστασή του της διπλωματικής συντροφικότητας, ενισχυμένη με φιλικές χειρονομίες.
Οι πιο τυχεροί είναι οι ιδεολογικοί σύμμαχοι της στιγμής, όπως ο Σαλβαδοριανός Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός αφού δέχθηκε να υποδεχθεί μετανάστες σε μια μεγάλη φυλακή.
Όμως ορισμένοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μια υποδοχή αντάξια του πρώτου ξένου προσκεκλημένου της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά κατά τη δεύτερη επίσκεψή του τον Απρίλιο.
Οι κάμερες αποτύπωσαν την έκπληξή του όταν ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε απ' ευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Πρόκειται για ένα είδος τηλεοπτικού ριάλιτι για ένα πρόεδρο που είναι πρώην παρουσιαστής ακριβώς μιας τέτοιας εκπομπής. Μετά τη θυελλώδη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «σπουδαία τηλεοπτική στιγμή».
Ένας από τους συμβούλους του πλειοδότησε μάλιστα μετά την έλευση του Ραμαφόζα. «Μας βλέπουν αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Τζέισον Μίλερ στο X. «Οι θεαματικότητες, είναι χρυσός!».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ