Οι εισαγγελείς στην Τουρκία εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 63 εν ενεργεία στρατιωτικούς για φερόμενες διασυνδέσεις με ομάδα που κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται τέσσερις συνταγματάρχες και προέρχονται από τον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία και τη χωροφυλακή. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί σε όλη τη χώρα οδήγησαν στη σύλληψη 56 υπόπτων.
Φέρονται να συνδέονται με ομάδα FETO, που η Τουρκία χαρακτηρίζει εκτός νόμου με ιδρυτή τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που πέθανε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε από το 1999 σε αυτοεξορία.
Η ανακοίνωση του εισαγγελέα ανέφερε ότι οι στόχοι της Παρασκευής εντοπίστηκαν μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και ανέφερε ότι η FETO εξακολουθεί να αποτελεί «τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνταγματική τάξη και την επιβίωση του κράτους».
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα 25.801 ύποπτοι έχουν συλληφθεί
Περίπου 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 2016, όταν στρατιωτικές μονάδες βγήκαν στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κτίριο του κοινοβουλίου και το προεδρικό μέγαρο, ενώ ο Ερντογάν φέρεται να βρισκόταν σε διακοπές στη δυτική ακτή.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη του στρατού, της αστυνομίας, της δικαστικής εξουσίας και άλλων κρατικών υπηρεσιών συνελήφθησαν. Σχολεία, επιχειρήσεις και ειδησεογραφικά ιδρύματα που συνδέονται με τον Γκιουλέν έκλεισαν.
Ο Γκιουλέν, πρώην κληρικός, συγκέντρωσε οπαδούς παγκοσμίως επί δεκαετίες και βοήθησε τον Ερντογάν να ανέλθει στην εξουσία το 2003. Η συμμαχία διαλύθηκε αφότου η κυβέρνηση έκλεισε ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διοικούνταν από τον Γκιουλέν και γκιουλενιστές στην αστυνομία και τη δικαστική εξουσία και κατήγγειλαν διαφθορά εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν.
Ο Γκιουλέν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Καταζητούνταν στην Τουρκία, η οποία απαίτησε επανειλημμένα την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.
Η απόπειρα πραξικοπήματος συνέβαλε στην επιτάχυνση των αυταρχικών τάσεων στην Τουρκία, με την κυβέρνηση Ερντογάν να εφαρμόζει μέτρα που εδραίωσαν τις εξουσίες του, σχολιάζει το πρακτορείο Associated Press .
Πηγή: Ertnews.gr