ΟΗΕ: Δραστικές περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια - 15 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα για το 2025

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Όλες οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν αναστατωθεί μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει ή να μειώσει κατά πολύ την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Δραστικές περικοπές, λόγω της έλλειψης κονδυλίων στην ανθρωπιστική βοήθεια ανά την υφήλιο ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για «τις χειρότερες περικοπές που έχουν πλήξει ποτέ τον ανθρωπιστικό τομέα». 

Με βάση τα νέα σχέδια, ο ΟΗΕ ζητεί πλέον 29 δισεκ. δολάρια – από 44 δισεκ. – για το 2025 και θα δώσει «υπερβολικά μεγάλη προτεραιότητα» στην παροχή βοήθειας σε 114 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Όλες οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν αναστατωθεί μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει ή να μειώσει κατά πολύ την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον ήταν μέχρι τώρα ο βασικός δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως και η δραστική και αιφνιδιαστική μείωση της χρηματοδότησης που παρείχαν είχε δραματικές επιπτώσεις στην ικανότητα των οργανώσεων αρωγής να προσφέρουν έκτακτη βοήθεια, να πραγματοποιούν εκστρατείες εμβολιασμού ή ακόμη και να προσφέρουν φάρμακα για τη διαχείριση του AIDS.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μεταξύ άλλων στελεχών του ΟΗΕ, έχει κάνει λόγο για μια απόφαση που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Όμως δεν ευθύνονται μόνο οι ΗΠΑ για την τρέχουσα κατάσταση καθώς και άλλες δωρήτριες χώρες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τη χρηματοδότηση που παρέχουν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει έως τώρα ο ΟΗΕ

Σύμφωνα με το OCHA, ο ΟΗΕ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 5,6 δισεκ. δολάρια – από τα 44 δισεκ. που ζητούσε αρχικά-, δηλαδή το 13%, την ώρα που το πρώτο μισό του 2025 έχουν πολλαπλασιαστεί οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές κρίσεις, κυρίως στο Σουδάν, τη Γάζα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μιανμάρ.

«Αναγκαστήκαμε να αξιολογήσουμε την ανθρώπινη επιβίωση», κατήγγειλε ο Τομ Φλέτσερ αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Ο λογαριασμός είναι σκληρός και οι επιπτώσεις σπαρακτικές. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται, αλλά θα σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές με τους πόρους που μας έχουν δοθεί», δεσμεύθηκε.

Πηγή: Cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play