Με… ενθουσιασμό έγινε δεκτή από το Κίεβο η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα σταλούν στην Ουκρανία αντιπυραυλικά συστήματα Patriot -και μάλιστα την ώρα που η χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει το μπαράζ νυχτερινών βομβαρδισμών της Μόσχας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες από τις ΗΠΑ να του σταλούν Patriot – ένα αίτημα που τελικώς έγινε δεκτό από τον Ντόναλντ Τραμπ, παρότι το πλαίσιο αποστολής τους παραμένει ακόμη «θολό».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την περασμένη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι μια χώρα, την οποία δεν κατονόμασε- είναι έτοιμη να προχωρήσει στην άμεση παράδοση 17 Patriot στο Κίεβο.
Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι σύναψε «τεράστια συμφωνία» με συμμάχους από την Ευρώπη να αγοράσουν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, ο στρατηγός Vadym Skibitskyi, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι παραμένει ασαφές τι ακριβώς εννοεί ο Αμερικανός πρόεδρος.«Δεν ξέρουμε ακριβώς» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Κίεβο είναι ευγνώμων για τη βοήθεια και «αντέδρασε θετικά» στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Τι είναι όμως το πυραυλικό σύστημα Patriot και γιατί είναι απαραίτητο για το Κίεβο;
Πώς λειτουργούν οι Patriot
Οι Patriot (Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) είναι το αντιπυραυλικό σύστημα – κλειδί των ΗΠΑ.
Απέδειξαν ξανά την… αξία τους μόλις τον περασμένο μήνα, όταν κατέρριψαν 13 από τους 14 προερχόμενους από το Ιράν πύραυλους που εκτοξεύτηκαν προς αμερικανική βάση στο Κατάρ.
Τα τελευταία μοντέλα των Patriot μπορούν να αναχαιτίσουν μικρής εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και drones σε υψόμετρο έως και 15χλμ και απόσταση έως και 35χλμ.
Στρατιωτικοί αναλυτές εξηγούν ότι μια συστοιχία Patriot έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει περιοχή 100 έως 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάλογα με το πόσους εκτοξευτήρες έχει η συστοιχία, τη μορφολογία του εδάφους και άλλους παράγοντες.
Για μια χώρα του μεγέθους της Ουκρανίας, με έκταση πάνω από 603.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένας Patriot αποτελεί μια… σταγόνα στον ωκεανό.
Έτσι, το Κίεβο έχει ανάγκη για πολλές συστοιχίες.
Κάθε μια από αυτές αποτελείται από έξι έως οκτώ εκτοξευτές πυραύλων, ο καθένας εκ των οποίων έχει δυνατότητα μεταφοράς 16 αναχαιτιστών, ένα ραντάρ ανίχνευσης εισερχομένων στόχων, ένα σταθμό ελέγχου και ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας - όλα τοποθετημένα σε φορτηγά και ρυμουλκούμενα.
Απαιτεί επίσης προσωπικό 90 ατόμων, ωστόσο μόνο τρεις στρατιώτες στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου μπορούν να λειτουργήσουν τους Patriot κατά τη διάρκεια μιας πολεμικής σύρραξης, όπως αναφέρουν οι σχετικές εκθέσεις του αμερικανικού στρατού.
Το κόστος
Κάθε μια από τις συστοιχίες, μαζί με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, κοστίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, όπως υποστηρίζει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Κάθε αναχαιτιστής κοστίζει έως και 4 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που κάνει ασύμφορη τη χρήση τους κατά των ρωσικών drones που κοστίζουν το πολύ 50.000 δολάρια.
Ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψιν ότι η Ρωσία εξαπολύει εκατοντάδες drone κατά των ουκρανικών εδαφών κατά τη διάρκεια των νυχτερινών της επιθέσεων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Patriot θα φτάσουν πιο γρήγορα στην Ουκρανία εάν μεταφερθούν από κάποια ευρωπαϊκή νατοϊκή χώρα, αντί να σταλούν από τις ΗΠΑ.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι 17 συστοιχίες Patriot μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία από άλλες χώρες «πολύ γρήγορα».
Σύμφωνα με την έκθεση «Military Balance 2025» από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών, έξι νατοϊκοί σύμμαχοι -η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία- έχουν Patriot στα οπλοστάσιά τους.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αρκετές χώρες – μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία- ενδεχομένως να στείλουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, χωρίς, ωστόσο, να κάνει σαφή αναφορά από πού θα προέλθουν οι Patriot.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 10 νέες συστοιχίες Patriot για να προστατευτεί από τη ρωσική επιθετικότητα ενώ κατέχει ήδη έξι λειτουργικά αντιπυραυλικά συστήματα -δύο από τις ΗΠΑ, δύο από τη Γερμανία, ένα από τη Ρουμανία και ένα που δόθηκε από κοινού από τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Στρατιωτικοί αναλυτές, όμως, τονίζουν ότι οι Patriot από μόνοι τους δεν μπορούν να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Γουέσλι Κλαρκ, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο CNNi τη Δευτέρα ότι για να κάνει πραγματική διαφορά στο πεδίο το πακέτο οπλικών συστημάτων που θα φτάσει στο Κίεβο, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από αντιαεροπορικά συστήματα.
«Αν θέλεις πραγματικά να το σταματήσεις αυτό, πρέπει να χτυπήσεις τη Ρωσία και να τη χτυπήσεις βαθιά. Πρέπει να χτυπήσεις τον τοξοβόλο και ότι τα βέλη που φτάνουν» κατέληξε λέγοντας ο ίδιος.