Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση στο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει για την υλοποίηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Η κατάθεση του νομοσχεδίου μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, από τον Ιούλιο και στο τραπέζι μπαίνει πλέον η προοπτική η μεταρρύθμιση να αφορά και τον δεύτερο πυλώνα, τα ταμεία προνοίας, με τις όποιες ρυθμίσεις να μην υλοποιούνται άμεσα. Ο πρώτος πυλώνας, δηλαδή η μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραμένει προτεραιότητα.
Αυτή η αλλαγή τακτικής και προσέγγισης είναι αποτέλεσμα της απαίτησης των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση μιας συνολικής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας των συντάξεων και των έντονων αντιδράσεων για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας είχε θέσει ως στόχο την κατάθεση του νομοσχεδίου πριν το κλείσιμο της Βουλής, τον Ιούλιο.
Όπως εκτιμάται, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη από τη φορολογική μεταρρύθμιση, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωσή της, όσο και στην υλοποίησή της. Έντονη ανησυχία προκαλεί ο τρόπος χρηματοδότησης της αύξησης των συντάξεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μετά τη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος τη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας, Μαρίνος Μουσιούττας εξήγησε ότι ο στόχος κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, αντί τον Ιούλιο, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος συζήτησής του με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο κ. Μουσιούττας, ανέφερε ότι παρά την αρχική πρόθεση που υπήρχε, δεν δόθηκε τελικά το νομοθέτημα στους εταίρους. «Ακούγοντας και κάνοντας δεύτερες σκέψεις για τις απόψεις που είχαν, ότι θα έπρεπε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στον διάλογο πριν κάτι επισημοποιηθεί με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, αλλάξαμε πορεία», σημείωσε.
«Είπαμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσουμε με την κατάθεση στους εταίρους του νομοθετήματος, θα συζητήσουμε, και απώτερος στόχος είναι να μπορούμε τον Σεπτέμβρη που θα ανοίξει η Βουλή να καταθέσουμε το όποιο αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, είτε αυτό που έχουμε, είτε εντελώς διαφορετικό, είτε με κάποιες εισηγήσεις που θα υιοθετηθούν, και τότε θα προχωρήσει η συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στις αρμόδιες ή αρμόδια επιτροπή», πρόσθεσε.
Τα θέματα
Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, θα δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους το νομοσχέδιο εντός των ερχόμενων ημερών με μια περίληψη σε διάφορα θέματα, τα οποία αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρία, όπως είναι μεταξύ άλλων η αναλογιστική μείωση του 12%, «για να μπορέσουν να τα μελετήσουν και να επανέλθουν σε μεταγενέστερες συνεδρίες για να αναλύουμε ένα-ένα τα θέματα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα».
Θα δοθούν στους κοινωνικούς εταίρους, σημείωσε, η περίληψη «σε όλα τα κύρια σημεία και το νομοθέτημα για να ξεκινήσει η διαβούλευση», πάντα στο πλαίσιο ότι η οροφή είναι δεδομένη.
«Δεν θα περιμένουμε να υπάρξει ομοφωνία για να προχωρήσουμε περαιτέρω. Η ειλικρινής προσπάθεια θα είναι να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν για περισσότερες συγκλίσεις, αν είναι δυνατόν και για όλα, για να προχωρήσουμε», τόνισε.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «οι τεχνικές επιτροπές θα αναλύουν την τεχνική πτυχή του θέματος σε βάθος, για να μπορέσουμε να δούμε εκεί και όπου υπάρχουν συγκλίσεις να προχωρούμε και εκεί και όπου υπάρχουν διαφορές να γίνονται συζητήσεις, για να δούμε αν υπάρξει οποιοδήποτε θέμα διαφοροποίησης από την εισήγηση που θα υπάρχει μέσα στο νομοθέτημα».
«Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει θα πρέπει συνεπακόλουθα -και αυτή είναι η δική μας η φιλοσοφία- να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση σε κάποιον άλλον τομέα», τόνισε.
«Τα χρήματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι συγκεκριμένα -και θα δείξουμε πως είναι συγκεκριμένα- άρα θα πρέπει οτιδήποτε ζητηθεί να προστεθεί πάνω στο νομοσχέδιο, να υπάρχει και ο τρόπος πώς αυτό θα γίνει χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές, χωρίς να αλλάξει το όριο αφυπηρέτησης, πώς θα μπορέσουν να διαφοροποιηθούν τα θέλω της μιας πλευράς έναντι των θέλω σε κάποιο άλλο θέμα», πρόσθεσε.
Αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί, σημείωσε, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το υιοθετήσουμε φτάνει να μην διαταράσσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Ταμεία προνοίας
Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι και στη συνεδρίαση «διαφάνηκε ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων», προσθέτοντας ότι «όσο μπορούμε θα καταβάλουμε προσπάθειες για να μπορεί να οδηγηθεί μαζί με το νομοσχέδιο και αυτό το σημείο ως συμφωνία στη Βουλή». Ως γνωστόν, οι συντεχνίες θέτουν θέμα υποχρεωτικότητας των ταμείων προνοίας, ενώ οι εργοδότες ζητούν η όποια ρύθμιση να έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το σχετικό νομοσχέδιο για τον δεύτερο πυλώνα «δεν μπορεί να πάει μέσα τον Σεπτέμβριο στη Βουλή» καθώς «θα χρειαστούν 2-3 χρόνια».
Στήριξη και από κόμματα
Το αίτημα των εταίρων για μια συνολική μεταρρύθμιση, βρήκε χθες και πολιτική στήριξη. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΣΕΚ, δήλωσε ότι είναι κοινός ο στόχος της αύξησης των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, διατηρώντας βεβαίως τα κίνητρα για εργασία, σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας ανάλογα με τις εισφορές.
Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, τόνισε, «συμπεριλαμβάνοντας και τον δεύτερο πυλώνα, που είναι αναγκαίος για να πετύχουμε την επάρκεια των συντάξεων και την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων μας».
«Παραμένουν πολλά να γίνουν. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί το θέμα ύψιστης προτεραιότητας, το αναμένουν οι πολίτες και θα πρέπει να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο για να απολαύουν τα οφέλη οι συνταξιούχοι που το έχουν ανάγκη. Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα σύστημα που θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων» σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Από την πλευρά του ο γ.γ. της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ΣΕΚ και το συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε δώσει την ευχέρεια να σχεδιαστεί συνολικά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ακόμη κι αν στην πορεία επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει ανάγκη διαφορετικής χρονικής εφαρμογής των παραμέτρων που το συνθέτουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αναμένεται να συγκληθεί περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας νέα συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όπου ανάλογα με την εξέλιξη των συζητήσεων, θα καθοριστεί τακτικό πρόγραμμα συναντήσεων.






