Ως προσπάθεια να σπάσει, όχι μόνο το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και ως λύση για την επίτευξη της περαιτέρω εισαγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα σε ολόκληρο το νησί, βλέπουν οι εμπλεκόμενοι φορείς το μεγάλο έργο δημιουργίας φωτοβολταικού (φ/β) πάρκου στη νεκρή ζώνη.
Η είδηση, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες διά στόματος Τατάρ και μεταγενέστερης επιβεβαίωσης από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μάριο Πελεκάνο, σκόρπισε ενθουσιασμό σε ελληνοκυπριακούς και τουρκοκυπριακούς κύκλους, οι οποίοι επιζητούν την επανένωση και βλέπουν το συγκεκριμένο έργο ως «χρυσή ευκαιρία» για δημιουργία νέων συνεργιών μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού.
Η πρωτοβουλία δημιουργίας του πάρκου ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο (UNFICYP), που πάντα παρότρυναν τις δύο πλευρές για ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων, ώστε μέσα από κοινές δικοινοτικές δράσεις να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επίλυση και του πολιτικού μας προβλήματος. Το έναυσμα της δρομολόγησης του έργου έδωσε η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο, και η οποία σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η ΕΕ δούλευε για τη δημιουργία δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας συμβατής με τις προδιαγραφές των δικτύων ηλεκτρισμού.
Μελέτη σκοπιμότητας
Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Π», το έργο αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης και θα ακολουθήσει η μελέτη σκοπιμότητας. Το έργο θα είναι ισχύς 30 με 50 MW. Αν όλα πάνε καλά, θα χρειαστεί μια χρονική περίοδος μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι ή φθινόπωρο ώστε να καταλήξουν οι διαδικασίες με τις προσφορές. Για την τ/κ κοινότητα το έργο θα καλυφθεί από τον χρηματοδοτικό κανονισμό και το κομμάτι που αναλογεί στην ε/κ πλευρά θα καλυφθεί πιθανόν από δικούς της πόρους. Η μελέτη σκοπιμότητας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, αλλά και πτυχές σε ό,τι αφορά το δίκτυο.
Και για αποθήκευση
Παράλληλα, το φ/β πάρκο, πέραν της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, θα έχει ως στόχο και την αποθήκευσή της μέσω μπαταριών. Το τελευταίο θεωρείται αρκετά σημαντικό στοιχείο, αφού, ως γνωστόν, το πρόβλημα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ είναι ζήτημα που απασχολεί και τον Διαχειριστή Μεταφοράς Συστήματος Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, σε κοινή ανακοίνωσή τους προς την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, ο Διαχειριστής Μεταφοράς Συστήματος Κύπρου (ΔΜΣΚ) και ο Διαχειριστής Διανομής έκαναν λόγο για αδυναμίες αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ενδεχόμενες διακοπές στο σύστημα των φ/β. Σε ό,τι αφορά το φ/β πάρκο, η προκαταρκτική μελέτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί από διεθνή εταιρεία με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων από την κάθε πλευρά.
Έργο ΜΟΕ
«Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο έργο. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου. Δυνητικά, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο του είδους μέτρο οικοδόμησης στη νεκρή ζώνη. Είναι μια διαδικασία η οποία θα πάρει κάποιους μήνες. Ήδη βγήκαν κάποια tenders από το UNDP, το οποίο είναι συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εταιρειών, με την προϋπόθεση ότι η ανάδοχος εταιρεία η οποία θα προτιμηθεί, να εμπλακεί μέσω της δραστηριοποίησης εμπειρογνωμόνων και από τις δύο κοινότητες», ανέφερε στον «Π» αρμόδια πηγή.
Στόχος η ενεργειακή αυτάρκεια
Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή η συνολική παραγωγή ΑΠΕ από φ/β στην ε/κ πλευρά ανέρχεται περίπου στα 600 MW. Δηλαδή, εάν υλοποιηθεί το πλάνο του φ/β πάρκου στη νεκρή ζώνη, με επιπλέον παραγωγή ενέργειας της τάξεως των 50MW, αυτό σημαίνει πως 10% με 12% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ θα προέρχεται από τη νεκρή ζώνη. Φυσικά, αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού εάν προχωρήσει κανονικά το πάρκο με βάση τους σχεδιασμούς θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στον τομέα των ΑΠΕ και στις δύο κοινότητες, με τη δημιουργία περισσότερων φ/β πάρκων, τα οποία θα δώσουν, επιτέλους, την ευχέρεια για ενεργειακή αυτάρκεια.