Στα €5,3 εκατ. υποχώρησαν τα κέρδη Demetra Holdings

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Μετά την έξοδο από την Ελληνική Τράπεζα

Αισθητή υποχώρηση στα κέρδη της ανακοίνωσε για το τρίμηνο του 2025 η Demetra Holdings μετά την αποχώρηση από την Ελληνική Τράπεζα.

Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα €5,3 εκατ. σε σύγκριση με κέρδη €20 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.

Το κέρδος του 2024 προέκυψε από τη συμπερίληψη στα αποτελέσματα του μεριδίου κέρδους που αναλογεί στη Demetra Holdings από τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα ύψους €19,9 εκατ. Η επένδυση στην Ελληνική πωλήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2025. Δεν αναγνωρίστηκε οποιοδήποτε κέρδος από την πώληση των μετοχών της HB κατά το πρώτο τρίμηνο, καθότι όλο το κέρδος από την εν λόγω επένδυση αναγνωρίστηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 και προηγούμενων ετών.

Η εταιρεία αποφάσισε να μην δώσει μέρισμα το 2024, ωστόσο η πιθανή καταβολή θα εξεταστεί από το 2025 και έπειτα.

Η καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 1,1% στα 252,59 σεντ από 249,92 σεντ τέλος του 2024.

Κέρδη λόγω ΧΑΚ

Το κέρδος το τρίμηνο του 2025 προκύπτει κατά κύριο λόγο από τις επενδύσεις του συγκροτήματος στο ΧΑΚ.

Οι συμμετοχές σε μετοχικούς τίτλους κατέγραψαν κέρδη ύψους €4,6 εκατ. σε σχέση με κέρδη €99,4 χιλ. πέρσι.

Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στο €1,2 εκατ. από €54,1 χιλ.

Όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, τα καθαρά έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 72,5% και ανήλθαν σε €442,5 χιλ. από €256,5 χιλ.  Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην απόκτηση από το Συγκρότημα εννιαόροφου κτηρίου με γραφειακούς χώρους, αξίας €30,5 εκατ. τον Μάρτιο του 2025.

Σημαντικά επίσης συνέβαλε η εφαρμογή των όρων ενοικιαστηρίου συμβολαίου τον Ιούνιο του 2024, που αφορά γραφειακούς χώρους του Συγκροτήματος που μέχρι τότε παρέμεναν κενοί.

Τα λειτουργικά έξοδα κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξης του 53,6% και ανήλθαν σε €651,5 χιλ.

Η αύξηση οφείλεται σε μη συνήθη νομικά και επαγγελματικά έξοδα που αφορούν την πώληση των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας καθώς και από έξοδα που αφορούν την αναγνώριση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το ΔΣ  δεν είναι σε θέση να διατυπώσει ασφαλή πρόβλεψη για τα αποτελέσματα το 2025, τα οποία θα εξαρτηθούν από την πορεία του κυπριακού χρηματιστηρίου, την πορεία των κτηματαγορών στις χώρες όπου το Συγκρότημα έχει ακίνητα, αλλά και την πορεία των επιτοκίων του ευρώ.

 

Η εξέλιξη και η διάρκεια των συγκρούσεων και ο βαθμός εφαρμογής των εξαγγελθεισών δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση, θα παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο.

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play