Αισίως τελείωσαν οι πολύμηνες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αμερικανικής εταιρείας Chevron σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, με ένα πλαίσιο προσυμφωνίας μεταξύ των δυο μερών για τα επόμενα βήματα και σχεδιασμούς. Οι συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες μετά και την απόρριψη από την κυβέρνηση του αναθεωρημένου πλάνου της Chevron, δημιουργούν νέες προοπτικές για πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που είχε προκύψει και αποτελούσε το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, το οποίο έχει να κάνει με τη δημιουργία της πλωτής πλατφόρμας επεξεργασίας φυσικού αερίου FPU, οι πληροφορίες που διαρρέουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως η εταιρεία αποδέχθηκε την κατασκευή της πλατφόρμας FPU. ωστόσο, σε επικοινωνία του «Π» με πηγές από την εταιρεία, δεν θέλησαν να προβούν σε οποιαδήποτε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Έχει ακόμη δρόμο
Τα πράγματα ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ, αφού με βάση πληροφορίες του «Π» τώρα θα πρέπει η κοινοπραξία να υλοποιήσει την τεχνοοικονομική μελέτη (Front-End Engineering and Design-FEED) για ανάπτυξη του κοιτάσματος, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου του 2023 (48 μήνες μετά τη συμφωνία του 2019). Ακολούθως, με την ολοκλήρωση της μελέτης FEED, η κοινοπραξία θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID). «Το παγόβουνο έσπασε, έχουμε μια προσυμφωνία, όμως υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά», ήταν το σχόλιο καλά ενημερωμένης πηγής η οποία μίλησε στην εφημερίδα.
Το Υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρει πως έλαβε επιστολή από τη Chevron, η οποία είναι διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», στην οποία σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο η εταιρεία επιβεβαιώνει την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Με βάση ρεπορτάζ του Associated Press στη βάση δηλώσεων Κύπριου αξιωματούχου τις οποίες επικαλείται, η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής» τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε θετική την απάντηση που έχει αποστείλει η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» του ΡΙΚ, η απάντηση στηρίζεται στη βάση όσων επιζητούσαν και τα δύο μέρη. Δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής, υπογραμμίζοντας ότι είναι σε μια βάση που ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Επισήμανε παράλληλα πως θα χρειαστούν μέρες, ή και βδομάδες, μέχρι να εξευρεθούν τελικές λύσεις. Επιπλέον, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να γίνει εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως στο αρχικό πλάνο του 2019, η πρόταση της κοινοπραξίας ήταν η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, κατασκευή υποδομών για την πλωτή πλατφόρμα επεξεργασίας φυσικού αερίου FPU και πέντε γεωτρήσεις παραγωγής. Ωστόσο, η Chevron ήρθε και αναθεώρησε το πλάνο αυτό αφαιρώντας από το σχέδιο ανάπτυξης του 2019 την πλωτή πλατφόρμα FPU και μειώνοντας τις πέντε γεωτρήσεις παραγωγής σε τρεις. Το αναθεωρημένο πλάνο το απέρριψε το αρμόδιο υπουργείο στο τέλος Αυγούστου και έκτοτε ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με αλλεπάλληλες παρατάσεις. Από την πλευρά του Υπουργείου Ενέργειας, η κατασκευή υποδομών με την ύπαρξη της πλωτής πλατφόρμας θεωρείτο κόκκινη γραμμή καθώς, όπως δήλωσε αρκετές φορές ο κ. Παπαναστασίου, αυτό θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην ΚΔ ώστε να εξάγει τις ποσότητες φυσικού αερίου και προς άλλες κατευθύνσεις πέραν της κατεύθυνσης της Αιγύπτου.