Η επόμενη ημέρα της διάλυσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έτοιμου Σκυροδέματος έφερε τον τερματισμό της μακράς διαβούλευσης για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο, με τους εμπλεκόμενους να μετρούν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι εργασίες στον κλάδο της οικοδομής επανακάμπτουν, με τις καιρικές συνθήκες να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.
Όπως προέβλεψε χθες ο «Π», επιχειρήσεις έτοιμου σκυροδέματος με εργαζομένους οργανωμένους σε συντεχνία, οι οποίες και στο παρελθόν εφάρμοζαν συλλογική σύμβαση, προχωρούν στην υπογραφή των εγγράφων της νέας σύμβασης στον κλάδο, όπως αυτή είχε οριστικοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για επτά με εννέα επιχειρήσεις, από τις 29 του πρώην συνδέσμου, στις οποίες η απεργία τερματίζεται. Οι εν λόγω κατασκευαστές είναι και οι μεγαλύτεροι του κλάδου. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που στο παρόν στάδιο δεν φαίνονται πρόθυμες να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη απασχολούνται εργαζόμενοι που υποστήριξαν την απεργία (με δήλωσή τους) και τα απεργιακά μέτρα θα συνεχιστούν και στη δεύτερη εφαρμόζεται πολιτική προσωπικών συμβολαίων για τους όρους εργοδότησης. Και στις δύο κατηγορίες οι συντεχνίες θα προχωρήσουν σε εκστρατεία εγγραφής μελών.
«Έχουμε σχεδιασμό τον οποίο θα θέσουμε σε εφαρμογή για την οργάνωση των συναδέλφων», είπε στον «Π» ο γ.γ. της ΟΟΙΜΣΕΚ–ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής.
Οι συντεχνίες ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΔΕΟΚ συγκάλεσαν χθες γενική συνέλευση στη Λεμεσό, η οποία επικύρωσε την εισήγηση για υπογραφή σύμβασης ανά επιχείρηση, με την απεργία να συνεχίζεται σε εταιρείες που δεν θα αποδεχθούν τη συμφωνία.
«Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, όπως διεξήγαγαν αυτόν τον πολύ σημαντικό αγώνα, συνεχίζουν ενωμένοι για τα περαιτέρω (...) μπαίνουν σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης για όσους εργοδότες επιθυμούν να υπογράψουν τα συμφωνηθέντα», δήλωσε ο γ.γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου.
«Αν η οποιαδήποτε εταιρεία δεν υπογράψει και δεν σεβαστεί τα συμφωνηθέντα, σίγουρα τα απεργιακά μέτρα θα είναι σε ισχύ», διευκρίνισε ο γ.γ. της ΟΟΙΜΣΕΚ-ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής.
Ο γ.γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, δήλωσε πως θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα για όσους εργοδότες δεν προχωρήσουν σε υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.
Δυσαρέσκεια κυβέρνησης
Η στάση της πλειονότητας των επιχειρήσεων του κλάδου να προκαλέσουν τη διάλυση του εργοδοτικού συνδέσμου προκαλεί δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση, η οποία εκφράστηκε και χθες από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου (ΡΙΚ). Φαινόταν, είπε, ότι υπήρχε προθυμία για κατάληξη, αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις υπαναχώρησαν. Ο κ. Παναγιώτου διαχώρισε τη στάση της ηγεσίας του πρώην συνδέσμου, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, οι οποίοι ήθελαν να υπάρξει κατάληξη. Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της πλειονότητας των επιχειρήσεων που τελικά διαφώνησαν, ότι δεν έλαβαν όλα τα έγγραφα της συλλογικής σύμβασης και ότι γινόταν αναφορά σε κλαδική σύμβαση, ο κ. Παναγιώτου το χαρακτήρισε μη σοβαρό. Υποστήριξε ότι υπάρχει αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε, με όλα τα έγγραφα, και ότι η χρήση μιας λέξης δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο.
Σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ κλαδικής και συλλογικής σύμβασης ο ο γ.γ. της ΟΟΙΜΣΕΚ-ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, είπε στον «Π» ότι δεν υπάρχει στο εύρος της ισχύς της σύμβασης. Πηγές της εργοδοτικής πλευράς υποστήριξαν στον «Π» το αντίθετο, δηλαδή ότι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης θα οδηγούσε σε υποχρεωτική εφαρμογή της από το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.