Σε αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε A3 από Baa1, αλλάζοντας τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αναβάθμιση αντικατοπρίζει τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου, την προσδοκία του οίκου για μείωση των υπολειπόμενων κινδύνων περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα τη συνεχιζόμενη μείωση του αποθέματος ακινήτων που έχουν κατασχεθεί στην Τράπεζα Κύπρου.
Η τράπεζα έχει μειώσει το απόθεμά της στα 660 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, από 764 εκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2024, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2025 (24% του τρέχοντος CET1), υποστηριζόμενη από την ισχυρή αγορά ακινήτων της Κύπρου.
Παράλληλα, στην αναβάθμιση συνέτειναν οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα Κύπρου θα διατηρήσει σταθερή κερδοφορία και ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, διατηρώντας την βελτιωμένη αυτόνομη οικονομική της δύναμη αλλά και το χαμηλό κόστος καταθετικής βάσης, που στην πλειονότητα της είναι λιανική, καθώς και την υψηλή ρευστότητα του ισολογισμού.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η τράπεζα ανέφερε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΧ) ύψους 1,9%, proforma για δύο συμφωνίες πώλησης ΜΕΧ, μειωμένα από 2,4% τον Σεπτέμβριο του 2024 (τέλος 2023: 3,6%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Τράπεζα Κύπρου έχει την υψηλότερη αξιολόγηση καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα, αποτελεί ισχυρό μήνυμα για την αξιοπιστία και τη σταθερότητα της τράπεζας.
Αναμένεται ότι τα ΜΕΧ θα παραμείνουν σταθερά, υποστηριζόμενα από τις σταθερές μακροοικονομικές συνθήκες της Κύπρου, τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και τις επιλεκτικές πρακτικές δανεισμού της τράπεζας.
Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας παραμένουν σταθερά στο 1,8% του ενεργητικού κατά τη διάρκεια του 2024, σε σύγκριση με 1,7% κατά τη διάρκεια του 2023.
Ενώ αναμένεται μείωση της κερδοφορίας, καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται, ο οίκος τονίζει ότι θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από τις διατηρήσιμα χαμηλές χρεώσεις προβλέψεων για ζημιές από δάνεια της τράπεζας, τα υψηλά μη χρηματοδοτούμενα έσοδα και τη βελτιωμένη αποδοτικότητα.
Η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί επίσης πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) στο 19,2% (συμπεριλαμβανομένων των κερδών του 2024) στο τέλος του 2024, από 17,4% στο τέλος του 2023. Αναμένεται ότι τα κεφάλαια θα παραμείνουν ισχυρά, υποστηριζόμενα από τη βελτιωμένη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και τη μέτρια αύξηση των δανείων, παρά την υψηλότερη πολιτική διανομής μερισμάτων.