Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει αβέβαιο και ταχέως μεταβαλλόμενο στο άμεσο μέλλον και σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των οικονομικών ηγετών , ιδίως των CFO και των ανώτερων στελεχών είναι πιο κρίσιμος από ποτέ, τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης.
Μιλώντας στην 4η Μεσογειακή Σύνοδο Κορυφής Χρηματοοικονομικών του ICPAC, στη Λεμεσό, ο κ. Πατσαλίδης υπογράμμισε ότι η ηγεσία σήμερα απαιτεί κάτι περισσότερο από οικονομική οξυδέρκεια.
«Απαιτεί ευελιξία, διορατικότητα και δέσμευση για ηθική διακυβέρνηση. Σημαίνει την προετοιμασία των ιδρυμάτων όχι μόνο για να αντέχουν την αστάθεια, αλλά και για να προσαρμόζονται έγκαιρα και στρατηγικά στους αναδυόμενους κινδύνους - είτε γεωπολιτικούς, τεχνολογικούς είτε περιβαλλοντικούς», υπέδειξε.
Σε αυτήν την ευρύτερη προσπάθεια, πρόσθεσε, οι μικρότερες οικονομίες μπορούν να ηγηθούν με το παράδειγμα, δείχνοντας πώς η ευελιξία και η στρατηγική διορατικότητα μπορούν να μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για ολόκληρη την Ένωση.
«Οι μικρές χώρες, όπως η δική μας, συχνά έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν πιο ευέλικτα από τις μεγάλες. Υπό αυτή την έννοια, μπορούν να είναι «εκκολαπτήρια» νέων ιδεών ή νέων επιχειρηματικών μοντέλων εντός της ΕΕ που αμφισβητούν τις ακαμψίες ορισμένων από τις μεγαλύτερες χώρες. Είναι ένα παράδειγμα υγιούς συστημικού ανταγωνισμού από τον οποίο ολόκληρη η ΕΕ μπορεί κατ' αρχήν να επωφεληθεί. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί στην πράξη, εκτός εάν οι εξελίξεις σε μικρές χώρες μπορέσουν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο γρήγορα και χωρίς εσωτερικά εμπόδια. Και εδώ έρχεται η Ενιαία Αγορά», ανέφερε.
Διαβεβαίωσε ότι «στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της παραπάνω προσπάθειας με τη συμβολή μας σε ένα χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα που είναι ανθεκτικό, προσανατολισμένο στο μέλλον και βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Μέσω ορθής νομισματικής πολιτικής, αποτελεσματικής εποπτείας και προληπτικής κανονιστικής εμπλοκής, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας και την οικοδόμηση των βάσεων για μακροπρόθεσμη ευημερία», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, υποστήριξε, ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική. Οι τράπεζες σήμερα είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, πιο κερδοφόρες και πιο αποτελεσματικές. Οι βασικοί δείκτες - συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής επάρκειας, της ρευστότητας και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό παρέχει ένα ισχυρό προστατευτικό στοιχείο έναντι της μεταβλητότητας και υποστηρίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια σειρά σεναρίων.
Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι η ποιότητα της πίστωσης συνέχισε να βελτιώνεται, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειώνονται σταθερά. Ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλή σε σύγκριση με την ΕΕ, η τάση είναι ενθαρρυντική και αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του τομέα για την αντιμετώπιση των παλαιών κινδύνων. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η πρόοδος, υποστήριξε, με ιδιαίτερη προσοχή στα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα και στη διατήρηση ισχυρών πρακτικών διαχείρισης κινδύνων σε όλους τους τομείς.
Οικονομία
Όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, ανέφερε ότι παρά το επίμονα ασταθές διεθνές περιβάλλον, συνέχισε να παρουσιάζει σταθερά αποτελέσματα.
Το 2024, η Κύπρος κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, υποστηριζόμενη από την ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξανόμενες επενδύσεις σε κατοικίες και υποδομές, και μια εξαιρετικά ισχυρή τουριστική περίοδο. Οι εξαγωγές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ΤΠΕ, της ναυτιλίας, του εμπορίου και των επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνέχισαν να διαφοροποιούνται και να ενισχύουν την οικονομική βάση της χώρας. Αυτές οι εξελίξεις αντανακλούν έναν βαθύτερο διαρθρωτικό μετασχηματισμό, ο οποίος έχει καταστήσει την κυπριακή οικονομία πιο ευέλικτη και πιο ικανή να απορροφά εξωτερικούς κραδασμούς.
Παράλληλα, ανέφερε, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, με την ανεργία να μειώνεται κοντά στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης, και ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί σημαντικά αντανακλώντας τόσο την άμβλυνση των κραδασμών από την πλευρά της προσφοράς όσο και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ. Αυτή η διαδικασία αποπληθωρισμού συμβάλλει στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης και στη στήριξη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά. Η Κύπρος έχει επιτύχει σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Η απόδοση της χώρας έχει αναγνωριστεί θετικά από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίοι πλέον κατατάσσουν την Κύπρο σταθερά στην κατηγορία «Α».
Το ΔΝΤ, στην τελευταία του έκθεση του Άρθρου IV, αναγνώρισε επίσης την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα των εθνικών πολιτικών στη διαχείριση τόσο του κινδύνου όσο και των ευκαιριών.
«Κοιτώντας προς το μέλλον, η ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει σταθερή. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι παγκόσμιες αβεβαιότητες - ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και τον γεωπολιτικό κατακερματισμό - παρουσιάζουν σαφείς κινδύνους καθοδικής πορείας. Ενώ η Κύπρος έχει περιορισμένη άμεση έκθεση σε διαταραχές του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένοι μέσω υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών καναλιών και ως εκ τούτου πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση για δευτερογενείς επιπτώσεις», σημείωσε.