Ομάδες που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έχουν μπει στο στόχαστρο των γαλλικών αρχών για επιρροή στην ΕΕ, αποκαλύπτει το Politico.
Μια έκθεση-βόμβα των γαλλικών αρχών φέρνει στο φως προσπάθειες επιρροής θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οργανώσεις που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο καταδεικνύει ότι πρόκειται για «σημαντικές δραστηριότητες άσκησης πίεσης» με στόχο την προώθηση ιδεολογιών που έρχονται σε αντίθεση με τον κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας.
Έκθεση-βόμβα για παρέμβαση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην ΕΕ
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ή Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η οποία ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα στην Αίγυπτο με στόχο την καθιέρωση της Σαρία (Ισλαμικός νόμος) ως θεμέλιο κρατικής διακυβέρνησης, φέρεται να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη μέσω οργανώσεων όπως το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων (CEM) και το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσουλμανικών Οργανώσεων Νεολαίας και Φοιτητών (FEMYSO). Η έκθεση υποστηρίζει ότι στελέχη των οργανώσεων αυτών έχουν δεσμούς με τον πυρήνα της Αδελφότητας και λαμβάνουν χρηματοδότηση από κράτη όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, που πρόκειται να δημοσιευθεί επίσημα από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει καταγραφεί προσπάθεια άσκησης πίεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ποινικοποίηση της βλασφημίας και την επιβολή ενός «μοναδικού» μοντέλου θρησκευτικής ελευθερίας, που έρχεται σε σύγκρουση με τις φιλελεύθερες και κοσμικές αξίες της Γαλλίας. Οι ευρωβουλευτές αποτέλεσαν ιδιαίτερο στόχο αυτής της επιρροής, σύμφωνα με το έγγραφο.
Το FEMYSO διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, ενώ το CEM δεν απάντησε άμεσα, επισημαίνει το ρεπορτάζ. Παράλληλα, η έκθεση παραδέχεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αποδειχθεί άμεση σύνδεση των δράσεων αυτών με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Παραδείγματα όπως η καμπάνια «η ελευθερία είναι στο χιτζάμπ» καταγράφονται ως ενδεικτικά του τρόπου δράσης της.
Πολιτική ένταση στη Γαλλία
Η έκθεση έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις εντός της Γαλλίας. Ο υπουργός Ευρώπης Μπέντζαμιν Χαντάντ ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους στις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, φοβούμενος ότι χρηματοδοτούνται οργανώσεις που δεν σέβονται τις κοσμικές αξίες. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις αντιμετώπισης της επιρροής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενόψει σχετικής συζήτησης τον επόμενο μήνα.
Η διαρροή της πρώιμης εκδοχής της έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης, όπως η Le Figaro και το Valeurs Actuelles, πυροδότησε νέο γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ο Ζορντάν Μπαρντέλα της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσεπίρωσης» χαρακτήρισε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα «υπαρξιακή απειλή» για τη Γαλλία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της γαλλικής Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκίνηση ισλαμοφοβικών συναισθημάτων.
Η έκθεση ενισχύει τις ενδείξεις ότι η ιδεολογική επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας παραμένει ενεργή στην Ευρώπη. Αν και η πλήρης δημοσιοποίησή της αναμένεται, η δημόσια συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και απλώνεται πέρα από τα γαλλικά σύνορα, στην Ευρώπη.
Πηγή: Iefimerida. gr