Πανίκος Νικολάου: Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Header Image
Μεγάλο πλεονέκτημα της Τράπεζας Κύπρου το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, είπε σε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα

Μήνυμα για δυναμική ανάπτυξη εργασιών στην Ελλάδα, αύξηση μερισμάτων και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Τράπεζας Κύπρου έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος, Πανίκος Νικολάου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στην Λευκωσία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ανταγωνισμό, την εξαγορά της Ελληνικής από την Eurobank και της Astrobank από την Alpha Bank υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός «δεν μας ανησυχεί», ότι αποτελεί θετική εξέλιξη προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός από τις fintech.

«Χτίζουμε από την Κύπρο ένα τραπεζικό μοντέλο εξωστρεφές, στιβαρό και προσανατολισμένο στη δημιουργία διαχρονικής αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία», τόνισε ο κ. Νικολάου.

Ερωτηθείς για σενάρια εξαγοράς της τράπεζας από ελληνικό όμιλο, τα διέψευσε εμμέσως, επισημαίνοντας τη δυσκολία διασυνοριακών εξαγορών χωρίς ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Ελλάδα: Αγορά ανάπτυξης

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε την Ελλάδα ως αγορά με «δυναμική και βάθος», τονίζοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της, κυρίως μέσω χρηματοδοτήσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τη ναυτιλία. Το 2024, η τράπεζα εκταμίευσε δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες, με στόχο να αυξήσει το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων εκτός Κύπρου στο 1,5 δισ. ευρώ.

«Η διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης εκτός Κύπρου αποτελεί στρατηγική απόφαση με σοβαρές κινήσεις και όχι εντυπωσιασμού. Δεν είναι στόχος μας να γεμίσουμε απλά τον ισολογισμό αλλά το χτίσιμο σταθερών σχέσεων με υγιείς πελάτες», είπε.

Κερδοφορία και payout έως 70%

Η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, διατηρεί υψηλούς δείκτες κεφαλαίου (CET1 περίπου 20%), χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE στο 1,8%) και υψηλή ρευστότητα. Η διοίκηση στοχεύει φέτος σε διανομή μερίσματος στο ανώτατο εύρος του στόχου (50%-70% των κερδών), ενώ εξετάζεται και η διανομή ενδιάμεσου μερίσματος.

Διαφοροποίηση εσόδων και ανθεκτικότητα

Έμφαση δόθηκε στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, με το 70%-80% των εσόδων να προέρχεται από μη επιτοκιακές δραστηριότητες (ασφαλιστικές εργασίες, brokerage, πληρωμές), γεγονός που καθιστά την τράπεζα λιγότερο ευάλωτη σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης επιτοκίων.

Ψηφιακός και «πράσινος» μετασχηματισμός

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στις επενδύσεις της τράπεζας σε ψηφιακό μετασχηματισμό πρόγραμμα «Sunrise»), αυτοματοποίηση και παροχή εξατομικευμένων λύσεων, καθώς και στον «πράσινο» μετασχηματισμό, με ετήσιες επενδύσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ.

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play