Χάνει δυναμική η αμερικανική αγορά εργασίας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμεινε σε υψηλό οκτώ μηνών την περασμένη εβδομάδα

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμεινε σε υψηλό οκτώ μηνών την περασμένη εβδομάδα, κάτι που συμφωνεί με την εικόνα μιας αγοράς εργασίας που χαλαρώνει. Παράλληλα, η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης συνέβαλε στο να συγκρατηθούν οι τιμές παραγωγού τον Μάιο.

Εάν δεν υπήρχε η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλούν οι επιθετικοί δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές, οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο περιορισμένος πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού, θα ενίσχυαν την πιθανότητα να μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια της στο προσεχές διάστημα. Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν μια ημέρα αφότου το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε μέτρια αύξηση στις τιμές καταναλωτή τον Μάιο.

Παρά τις πιο ήπιες ενδείξεις για τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν από τον Ιούνιο και μετά, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλούν τους δασμούς στους καταναλωτές. Έρευνες, περιλαμβανομένων αυτών της Fed, δείχνουν ότι αναμένονται υψηλότερες τιμές.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 4,25%-4,50% στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την ερχόμενη Τετάρτη.

«Δεν είναι οι δασμοί που ισχύουν τώρα που θα αποτρέψουν τη Fed από το να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Κρις Λόου, επικεφαλής οικονομολόγος στην FHN Financial. «Αλλά το ενδεχόμενο κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών και αύξησης των δασμών τους προσεχείς μήνες θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην προσφορά, αφήνοντας τη Fed στο περιθώριο», πρόσθεσε

Οι αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες, προσαρμοσμένες για την εποχή σε 248.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει 240.000 αιτήσεις. Οι αιτήσεις ενδέχεται να παραμείνουν αυξημένες καθώς το σχολικό έτος τελειώνει αυτόν τον μήνα και ορισμένες πολιτείες, όπως η Μινεσότα, επιτρέπουν στο μη διδακτικό προσωπικό να λαμβάνει επιδόματα κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Παρόλο που δεν έχουν σημειωθεί μαζικές απολύσεις, καθώς οι εργοδότες διατηρούν το προσωπικό τους εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, η αγορά εργασίας χάνει δυναμική. Η αυστηρή μεταναστευτική πολιτική του Λευκού Οίκου επιβραδύνει επίσης την αύξηση της απασχόλησης. Οι θέσεις εργασίας εκτός γεωργίας αυξήθηκαν κατά 139.000 τον Μάιο, από 193.000 τον προηγούμενο χρόνο. Το εργατικό δυναμικό ενδέχεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται καθώς ο Λευκός Οίκος υπό τον Πρόεδρο Τραμπ αυξάνει τις απελάσεις.

Η εξασθένηση της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνεται και από την έκθεση για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, η οποία έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα μετά την πρώτη εβδομάδα –μια ένδειξη για τις προσλήψεις– αυξήθηκε κατά 54.000 φτάνοντας τα 1,956 εκατομμύρια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαΐου, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου 2021. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά.

Ξεχωριστή έκθεση του Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάιο μετά από αναθεωρημένη πτώση 0,2% τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 0,2% μετά από προηγούμενη αναφορά για πτώση 0,5% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2,6% μετά την άνοδο 2,5% τον Απρίλιο.

Οι χονδρικές τιμές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% μετά από 0,1% τον Απρίλιο. Οι τιμές της βενζίνης ανέκαμψαν κατά 1,6%, ενώ οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,1% με ώθηση από αύξηση 1,4% στις τιμές των αυγών. Εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές αγαθών αυξήθηκαν 0,2%, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% της αύξησης στο κόστος των αγαθών.

Οι τιμές για φρέσκα φρούτα και λαχανικά υποχώρησαν, προκαλώντας σύγχυση σε ορισμένους οικονομολόγους.

Υπήρχαν πάντως ορισμένες ενδείξεις για αυξήσεις τιμών σχετιζόμενες με δασμούς. Οι τιμές για καταναλωτικά διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά από αύξηση 0,2% για τρεις διαδοχικούς μήνες.

Οι τιμές υπηρεσιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% μετά από πτώση 0,4% τον Απρίλιο. Η άνοδος 0,4% στις εμπορικές υπηρεσίες (που μετρούν τις μεταβολές στα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και λιανοπωλητών) αντισταθμίστηκε εν μέρει από πτώση 0,2% στις υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης.

Οι αεροπορικοί ναύλοι υποχώρησαν κατά 1,1%, αλλά οι τιμές για ξενοδοχεία και μοτέλ ανέκαμψαν κατά 1,4%. Τα τέλη διαχείρισης χαρτοφυλακίου μειώθηκαν κατά 1%. Το κόστος εξωνοσοκομειακής φροντίδας μειώθηκε κατά 0,3%, ενώ οι επισκέψεις σε γιατρούς αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Τα τέλη διαχείρισης χαρτοφυλακίου, η υγειονομική περίθαλψη, η διαμονή σε ξενοδοχεία και μοτέλ και οι αεροπορικοί ναύλοι περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του βασικού δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης, ενός εκ των δεικτών πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed για τον στόχο του 2%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play