Νέες αποφάσεις για καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή.
Μιλώντας στο podcast «Ματιά στην Οικονομία», ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ότι πριν το 2021 υπήρχε διαφορετική νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρήτρες, η οποία τροποποιήθηκε μετά το 2021.
Εξηγώντας ανέφερε ότι πριν το 2021 έχουν παρθεί αποφάσεις από την υπηρεσία, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν δεσμευτικές με βάση το νόμο που υπήρχε τότε. Για να γίνουν δεσμευτικές, συνέχισε, έπρεπε η υπηρεσία να προσφύγει στο δικαστήριο. «Βγήκαν ήδη αποφάσεις για δύο τράπεζες που επιβεβαίωσαν τη θέση της υπηρεσίας ότι πράγματι υπήρχαν καταχρηστικές ρήτρες και αναμένονται κι άλλες αποφάσεις για την περίοδο πριν το 2021».
«Μετά το 2021, με την αλλαγή της νομοθεσίας ξεκινήσαμε μια αυτεπάγγελτη έρευνα για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επικεντρωθήκαμε πάνω στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων. Εξελίσσονται όλες οι έρευνες. Σε κάποιες έχουμε προχωρήσει και αναμένουμε το επόμενο διάστημα, ίσως ολοκληρώσουμε για κάποιους οργανισμούς τις αποφάσεις μας».
«Πράγματι βλέπουμε εκ πρώτης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες μέσα στις συμβάσεις, αλλά αυτό θα το καταλήξει το πόρισμα που θα έρθει σε μας για να δούμε και πως θα προχωρήσουμε».
Με βάση το νέο νόμο, επεσήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε αυτούς που παραβιάζουν τις νομοθεσίες και να διατάξει τον άμεσο τερματισμό των καταχρηστικών ρητρών που υπάρχουν στα συμβόλαια.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου, προβλέπεται η επιβολή προστίμου μέχρι ποσού 5% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους, ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξετάζεται μείγμα παραγόντων για την τελική απόφαση. Μπορεί, σημείωσε, να μην επιβληθεί πρόστιμο, μπορεί να ζητηθεί ο τερματισμός των καταχρηστικών ρητρών, ή άλλα μέτρα όπως προειδοποίηση, επίπληξη ή άμεση συμμόρφωση ή και ανάληψη δέσμευσης από αυτούς που παραβιάζουν το νόμο.
Απόφαση εναντίον ΟΧΣ
Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση εναντίον του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, σημειώνει ότι εναπόκειται στον κάθε καταναλωτή που επηρεαζόταν προσωπικά να προσφύγει στο δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης που ανακοινώθηκε, ως καταχρηστικό κρίθηκε, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα του Οργανισμού να χρεώνει τον καταναλωτή με τραπεζικά δικαιώματα, έξοδα και επιβαρύνσεις κατά καιρούς και κατά την απόλυτη κρίση του, το δικαίωμα του Οργανισμού να διακόψει την επιχορήγηση ή τη μείωση του επιτοκίου, στις περιπτώσεις όπου το επιτόκιο είναι επιδοτημένο ή μειωμένο, κατά την απόλυτη κρίση του και οποτεδήποτε, καθώς και το δικαίωμα να μεταβάλλει μονομερώς επιτοκιακές και άλλες χρεώσεις που βαρύνουν τον καταναλωτή.
Επιπλέον, καταχρηστικός κρίθηκε και ο όρος για συνένωση λογαριασμών του καταναλωτή με υποχρεώσεις που έχει προς τον Οργανισμό και τον συμψηφισμό ή μεταφορά ποσών σε οποιοδήποτε λογαριασμό του για σκοπούς εξόφλησης μέρους ή όλων των υποχρεώσεων του ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, οποτεδήποτε και χωρίς προειδοποίηση προς τον καταναλωτή.