Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ

Header Image

Η ισοψηφία στην ολομέλεια οδήγησε στην καταψήφιση της πρότασης νόμου και αποκάλυψε έλλειμμα συνοχής στο μπλοκ της συγκυβέρνησης. Κόντρα με υψηλούς τόνους μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ άνοιξε πληγές στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Τριγμούς στο κοινοβουλευτικό μπλοκ της συγκυβέρνησης (το οποίο ψήφισε με τρεις διαφορετικούς τρόπους) και μια έντονη κόντρα ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ έβγαλε η σχεδόν τετράωρη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για την επιβολή έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες για δύο έτη.

Η εξέλιξη της ψηφοφορίας αλλά κυρίως τα όσα ειπώθηκαν επί σχεδόν τέσσερις ώρες στην ολομέλεια της Βουλής δείχνουν ότι τα ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν να προκαλούν εντάσεις. Ο ακροατής της συζήτησης άκουσε τελείως διαφορετικά αφηγήματα, σε μια συζήτηση που ξύπνησε μνήμες της κρίσης του 2013.

Οι ζυμώσεις

Το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων 24ωρων, οι ζυμώσεις και το «μασάζ» σε ανησυχούντες βουλευτές του μπλοκ της συγκυβέρνησης, οδήγησε τελικά στην απόρριψη της πρότασης νόμου. Μέρος των ζυμώσεων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνομίλησε με βουλευτές που φλέρταραν με την υπερψήφιση της πρότασης, στους οποίους επεσήμανε ότι η φορολόγηση των τραπεζών θα δυσκόλευε την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Ο «Π» πληροφορείται ότι πράγματι την εξέλιξη της ψηφοφορίας την παρακολουθούσαν στο εξωτερικό. Πέρα από τα προσωπικά τηλεφωνήματα του κ. Χριστοδουλίδη υπήρξε και δημόσια τοποθέτηση κατά της πρότασης του ΑΚΕΛ. 

«Φυσικά οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια, πρέπει να βρουν τρόπους για αυτό, αλλά σίγουρα κάποιες ιδέες που προωθούνται δεν θα προσφέρουν θετικό αποτέλεσμα στην κοινωνία, στον κυπριακό λαό». Αντίθετα, είπε, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της ολομέλειας είναι ενδεικτική της έντονης προσπάθειας που καταβλήθηκε για να μην περάσει η πρόταση. Η ισοψηφία, 25 υπέρ της πρότασης και 25 κατά της πρότασης, αποτυπώνει τις οριακές ισορροπίες. Καθοριστικές ήταν οι τέσσερις αποχές, των βουλευτών Παύλου Μυλωνά και Χρίστου Ορφανίδη από το ΔΗΚΟ, Μιχάλή Γιακουμή από τη ΔΗΠΑ και του ανεξάρτητου Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Υπέρ ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ και ο ανεξάρτητος Κωστής Ευσταθίου. Κατά ψήφισαν ΔΗΣΥ, 6 βουλευτές του ΔΗΚΟ και η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Πριν την έναρξη της ολομέλειας υπήρξε και επιστολή της ΟΕΒ στους αρχηγούς των κομμάτων προς την κατεύθυνση της μη ψήφισης της πρότασης και μια τοποθέτηση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου για λήψη μέτρων υπέρ των δανειοληπτών. 

«Οι τράπεζες-μέλη του συνδέσμου λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και ιδέες, αναφορικά με τον ρόλο του τομέα επί συγκεκριμένων πεδίων και δεσμεύονται προς άμεση εξέταση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων», τονίζεται. «Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, υπό το φως των πιο πάνω, θέλει να επαναβεβαιώσει την ισχυρή βούλησή του για συνεργασία, παραγωγική συζήτηση και κυρίως συγκεκριμένα βήματα που θα βοηθήσουν την οικονομία και την κοινωνία. Οι τράπεζες-μέλη του οργανισμού παραμένουν προσηλωμένες στο τρίπτυχο της οικονομικής ανάπτυξης, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ευημερίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Διάσταση ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

Σε πολιτικό επίπεδο δεν περνά απαρατήρητη η απουσία συνοχής στο μπλοκ της συγκυβέρνησης σε ένα μείζον, όπως εξελίχθηκε, ζήτημα. Απουσία συνοχής υπήρξε και στα ίδια τα κόμματα. Στο ΔΗΚΟ ψήφισαν με τρεις διαφορετικούς τρόπους και στη ΔΗΠΑ με δύο.  

Το ΑΚΕΛ από την άλλη μπορεί να υποστηρίξει ότι με την πολιτική του πρωτοβουλία για την πρόταση νόμου κατάφερε να ανοίξει μια συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα και να προκαλέσει την ανακοίνωση μέτρων, όπως η ενεργοποίηση του σχεδίου επιδότησης στεγαστικών δανείων. «Η πρότασή μας έφερε αποτέλεσμα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Ταυτόχρονα, αν στο παρασκήνιο υπάρχει μια προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ με στόχο τις προεδρικές, αυτή δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επιχειρηματολογώντας κατά της πρότασης νόμου, άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές του ΑΚΕΛ και στην κυβέρνηση Χριστόφια. 

«Φαίνεται ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν και συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του λαού», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και εγκάλεσε το ΑΚΕΛ για σύμπλευση με το ΕΛΑΜ.

«Αν ήμουν ΑΚΕΛ θα με προβλημάτιζε η σύμπλευση με το ΕΛΑΜ (σ.σ. ψήφισε την πρόταση) και η αντίθεση με τον ενδιάμεσο χώρο σε μείζονα θέματα», είπε. 

Ο κ. Στεφάνου δεν έκρυψε την ενόχλησή του λέγοντας ότι «μας θέλετε για τις ψήφους μας είμαστε καλοί».

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play