Στο προσχέδιο των δύο εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο κατά την περίοδο Δεκεμβρίου του 2024 - Ιουνίου 2025, καταδεικνύεται ότι παρά τη σχετική σταθερότητα και τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η πρόοδος προς συνολική λύση παραμένει περιορισμένη.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, συμπερασματικά σημειώνεται ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι στρατιωτικές εντάσεις και οι μονομερείς ενέργειες συνεχίζουν να υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη.
Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τις δύο πλευρές καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να επιδείξουν πολιτική βούληση και να επαναλάβουν ουσιαστικό διάλογο.
Παράλληλα, τονίζει τη σημασία αξιοποίησης των υφιστάμενων τεχνικών και ανθρωπιστικών μηχανισμών για την ενίσχυση της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και της επαναπροσέγγισης.
Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο της έκθεσης για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών καταγράφεται ανανεωμένη διπλωματική δραστηριότητα, με αποκορύφωμα την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη τον Μάρτιο 2025, όπου συμφωνήθηκαν έξι πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Υπογραμμίζεται ο σημαντικός ρόλος της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, ως προς την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.
Την ίδια στιγμή, τονίζεται η ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης και επισημαίνεται πως η λύση πρέπει να βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Σημειώνεται ότι, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης εξέφρασε εκ νέου τη δέσμευσή του για συνομιλίες εντός του πλαισίου του Οηέ, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμμένει στη θέση για λύση δύο κρατών.
Η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥ, εστιάζει στη στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου.
Επισημαίνεται ότι, δεν σημειώθηκαν σοβαρές κρίσεις κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης, αλλά αναφέρεται ότι συνεχίστηκαν στρατιωτικές παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές.
Σημειώνονται, επίσης, συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Βαρώσι, όπως τεχνικές παρεμβάσεις και εγκατάσταση καμερών, καθώς και περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης της αποστολής της Ουνφικύπ, σε κρίσιμες περιοχές όπως το Βαρώσι και τα Στροβίλια.
Πηγή: ΡΙΚ