Τη γραμμή πλεύσης του ΔΗΣΥ προς τις βουλευτικές εκλογές χάραξε η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου μέσα από ομιλία της στην εκδήλωση για την 49η επέτειο από την ίδρυση της παράταξης, προτάσσοντας τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και το συλλογικό συμφέρον απέναντι σε κάθε προσπάθεια πόλωσης και διάβρωσης της εμπιστοσύνης και της ενότητας.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, κατά την ομιλία της περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες ιδρύθηκε η παράταξη από τον Γλαύκο Κληρίδη, υπενθυμίζοντας τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών για ξανακτίσουν το κράτος μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Τόνισε δε τον ιστορικό ρόλο του ΔΗΣΥ και τη συμβολή του κόμματος στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της οικονομίας και ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξέφρασε για τούτο ευγνωμοσύνη προς τους παλαιότερους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι τιμήθηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης.
Τοξικότητα
Η κ. Δημητρίου κάλεσε τον κόσμο του ΔΗΣΥ σε ενότητα και συσπείρωση ώστε το κόμμα να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές ως μια γροθιά. Τόνισε μάλιστα την κρισιμότητα των στιγμών και τον μεγάλο κίνδυνο του λαϊκισμού, λέγοντας ότι «η κοινωνία μας είναι στα πρόθυρα ενός νέου διχασμού». Μίλησε για το σημερινό τοξικό κλίμα και τη ροπή προς την εντυπωσιοθηρία, τις φωνασκίες και τις ακρότητες. «Ο νηφάλιος δημόσιος διάλογος», πρόσθεσε, «γίνεται ολοένα και πιο περιζήτητος, η ψυχραιμία και η λογική δεν γεμίζουν πρωτοσέλιδα, τα επιχειρήματα δεν βρίσκουν εύκολα χώρο στα κοινωνικά δίκτυα».
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη διαπίστωση ότι σήμερα υπάρχει μια λαϊκιστική συμμαχία που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό φάσμα που επιδεικνύει εγκληματική επιπολαιότητα στον χειρισμό σημαντικών θεμάτων και παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά, όπως οι ατάκες χωρίς περιεχόμενο και η απαξίωση των θεσμών. Ξεκαθάρισε δε ότι ο ΔΗΣΥ δεν υπερασπίζεται κάποιο υποτιθέμενο σύστημα αλλά τις αρχές, τις αξίες και τις κατακτήσεις του λαού. «Υπερασπιζόμαστε», συμπλήρωσε, «τη λογική και αντιπαλεύουμε τον λαϊκισμό». Τόνισε επίσης ότι η μόδα της ρηχής αντισυστημικότητας δεν αφορά τον ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι «τις μεταρρυθμίσεις που τολμήσαμε να κάνουμε εμείς, οι εκπρόσωποι του λαϊκίστικου σκότους δεν θα τις τολμούσαν ποτέ».
Ακολούθως υπερασπίστηκε τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας και έστρεψε τα πυρά της προς το ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για έναν «ντροπιαστικό αντισημιτισμό που απομονώνει τη χώρα μας από πολύτιμες συμμαχίες». Υπενθύμισε «τη ντροπιαστική ήττα με ψήφισμα που κατέθεσε το ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο» και χαρακτήρισε απαράδεκτο και καταδικαστέο το περιστατικό με τον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου που πήρε συνέντευξη στο λεγόμενο προεδρικό από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «έδωσε υπόσταση στο ψευδοκράτος».
Βέμπερ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μεταδόθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Στο μήνυμά του ο κ.Βέμπερ σημείωσε πως η πορεία προς τις εκλογές δεν αφορά μόνο την εκλογική επιτυχία του ΔΗΣΥ, αλλά και την την επιβεβαίωση του ρόλου του «ως η φωνή της λογικής, των μεταρρυθμίσεων και της υπευθυνότητας στην κυπριακή πολιτική». «Ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι προς όφελος μόνο του κόμματος. Είναι προς όφελος της Κύπρου και της Ευρώπης. Σημαίνει μια πιο ισχυρή Κύπρο στην καρδιά μιας ενωμένης, ασφαλούς και ευημερούσας Ευρώπης. Μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του ΔΗΣΥ θα σιγήσει τις φωνές του λαϊκισμού και θα ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου στην ευρωπαϊκή πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.